Molim za pomoc - PLANTARNI FASCITIS

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

djokic_ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 17, 2007 6:57 pm

Molim za pomoc - PLANTARNI FASCITIS

Post od djokic_ns »

Pre nego sto obrazlozim moj VELIKI problem zeleo bih da sve pozdravim.Naime treniram(tj. trenirao sam pre povrede)aktivno kosarku i imao sam tri treninga na dan. Tri meseca pre kraja sezone promenio sam patike i pojavio mi se bol u desnoj ahilovoj tetivi.Naravno, odmah me je klubski doktor poslao kod ortopeda gde su mi savetovali da napravim uloske na kojima ce biti peta izdignuta koji cent sto ce mi rasteretiti opterecenje sa ahilove tetive i smanjiti bolove.Tako sam i uradio i u Novom Sadu sam u ortopedskoj radnji Dinamik na osnovu mog stopala napravio uloske i receno mi je da treniram u njima.Trenirao sam, ali bol je bila sve veca i veca...Konsultovao sam se ponovo sa doktorom i on mi je rekao da samo nastavim da treniram jer to prolazi treningom.I ja sam nastavio sa treninzima.Sve je bilo teze i teze i dosao sam do faze da ujutru jako tesko ustajem iz kreveta .U pocetku posle par minuta kretanja bol bi netajala ali sto sam ja vise trenirao svakim danom je bilo sve gore i gore.Zatim su me poslali u Beograd u ortopedsku firmu RUDO gde su mi napravili mekse uloske.Nastavio sam i dalje da treniram i bol je sve bio jaci i jaci.Vise nije bilo samo jutarnjeg bola, vec cim bih seo tj. odmorio pola sata pri ustajanju opet bih imao bol par minuta.Sa til bolom(i uloscima)sam trenirao 3 meseca i tokom ta tri meseca sam isao svaki dan na terapije(interferente struje,laser,ultrazvuk) ali bol je bio sve jaci i ucestaliji.Posle zavrsene sezone sam napravio pauzu ali i dalje sam imao jako jaku bol.Sada je vec proslo nesto vise od godinu dana odkako ne mogu da treniram ali ne mogu ni da setam jer je bol prejaka i sve ucestalija.Nabavio sam silikonsko uloske iz nemacke ali ni to mi nije puno pomoglo.Bio sam kod svih ortopeda u Ns i svi su mi konstatovali upalu PLANTARNOG FASCITISA ali niko mi nije pomoga da to izlecim.Cak sam krenuo i na inekcije u petu ...dobojo sam dve injekcije Lemod depo-a u razmaku od nedelju dana i bilo mi je znatno bolje, a treca mi je bila zakazana tek za tri nedelje.U tom periodu cekanja mazao sam nogu DIKLOFENAKOM 1%.Par dana pre trece injekcije sam ceo dan bio na nogama i opteretio sam nogu tako da me je noga ponovo zabolela.Ujutro sam ponovo imao jaku bol(kao da ni se bol vratila) ali sam mislio da ce se posle trece injekcije bol ponovo smiriti.Medjutim ta treca injekcija nista nije promenila... SADA SAM OCAJAN I NE ZNAM VISE STA DA RADIM.POLAKO GUBIM NADU DA SE ISTA MOZE URADITI.... molim Vas, ako iko moze da mi na bilo koji nacin pomogne!!!
UNAPRED ZAHVALAN
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Plantarni fasciitis je vrlo nezgodna stvar, mogu Vam reci da i ja imam problema kao i Vi, ali od klompa u operacionoj sali, pa sam poceo da ulazim u salu u patikama sa vazdusnim djonom, sto mi olaksava rad, ali mi ne resava tegobe skroz. Terapija plantarnog fasciitisa glasi: ulosci (sto ste uradili), analgetici (sto ste uradili) i najvaznije MIROVANJE (sto niste uradili, jer na tu nogu se uopste ne treba oslanjati nekoliko dana. Koliko je to izvodivo... tesko je reci.
Postoji jos jedno resenje, a to je operacija. Doduse ona se radi samo u najtezim slucajevima, a sastoji se u otklanjanju fascije. Medjutim, to za posledicu ima kasnije brze degenerativne promene na tom stopalu jer je plantarna fascija jedan od podupiraca svoda stopala.
Sve najbolje.
djokic_ns
Novi član
Novi član

Puno Vam hvala

Post od djokic_ns »

Mozete li mi malo pojaniti sam tok te operacije i posledice tj. opravak od operacije (naravno ukoiko bi ona bila potrebna).Da li se ona vrsi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji, sta se tu tacno radi (posto sam citao na internetu da se tu vrsi odstranjnje ostecene fascije i ponovno pripajanje za petnu kost).Takodje ako bi ste mi mogli objasniti termin"brze degenerativne promene na stopalu ".
Jos me zanima da li ste culi za neki od ovih vidova terapija za hronicnu upalu fascije i sta mislite o tome?Ja sam na njih nasao tragajuci na internetu... Terapije su sledece:

1.Cross friction masaža je specifična i često bolna metoda kod koje se pritisak vrši direktno na bolno mjesto. Takav pristup, nakon početnih bolova, može donjeti osjetno olakšanje, a sam princip njenog djelovanja sastoji se od pokušaja “usmjeravanja” novonastalih ligamentarnih niti u smijer samog ligamenta (no o tome više nekom drugom prilikom).

2.Terapija udarnim valom relativno je nova metoda u liječenju kroničnih stanja lokomotornog aparata, iako se već dugo i uspješno upotrebljava u neoparativnom tretmanu bubrežnih kamenaca. Cilj je putem ultrazvuka stvoriti polje visokog tlaka na ozlijeđenom mjestu, te na taj način razbiti eventualno prisutan kalcifikat i potaknuti procese cijeljenja (no i o toj metodi više nekom drugom zgodom).
Hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa vrsi se odstranjenje plantarne fascije. Vidi se sta je bolesno, i to se odstrani. Zdrava vlakna se mogu pokusati pripojiti za prethodno mesto, ali to retko uspeva, pogotovu u slucaju kao sto je Vas (dugo traje). Brze degenerativne promene podrazumevaju da ce tada kosti da trpe veci pritisak, i da ce svod stopala da se spusta iz razloga sto nece vishe biti fascije da ih drzi.
Za ove nove metode nemam nista da kazem, jer nemam iskustva sa njima.
Moj savet za pocetak je da odmirujete jedno 10-15 dana ali pod ovim mislim da uopste ne ustajete iz kreveta, osim na toalet. Nijedna druga aktivnost koja iziskuje ma i najmanji oslonac na tu nogu nije dozvoljena. Cesto ovo ume da pomogne.
Sve najbolje.
djokic_ns
Novi član
Novi član

hvala

Post od djokic_ns »

Hvala Vam puno sto mi u tako kratkom roku odgovarate. Ja imam zakazano jos jednu injekciju 10 jula pa cu posle nje uzeti godisnji odmor i poslusati Vas (maksimalno cu odmirovacu 15ak dana ). Iz ovog Vaseg naveenog odgovaro. zakljucio sam da ce u slucaju obavezne operacije potpuni oporavak biti nemoguc.Ako bi se ta fascija otpustial i svo opterecenje preslo na kosti, cini mi se da bi to ceo zivot stvaralo probleme i bolove, a da ne pricam mogucnost bavljenja sportom.Da li sam u pravu?Da li se posle te operacije ponovo moze aktivno baviti sportom tj. da li bi ta noga bila u stanju da ponovo trpi velika opterecenja?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Mislim da ne biste dugo mogli da se bavite sportom. Nogu biste mogli normalnoda koristite, ali stoje budete vise opterecivali, to ce pre da dodje do pogorsanja. Moj savet Vam je da sada za duze vreme batalite sport, i da stedite tu nogu koliko je god moguce.
Sve najbolje.
djokic_ns
Novi član
Novi član

Jos par pitanja

Post od djokic_ns »

imam jos par pitanja,ako nije problem...
Naime, sadasnji doktor koji mi je davao injekcije lemod depo-a mi je preporucio da izmedju injekcija pijem ROXIKAM tablete i mazem gelom Diklofenak 1%.Zanima me da li te roxikam tablete meni samo smanjuju bol (tj onemogucavaju da osetim bol a stanje ostaje ne promenjeno )ili i one ucestvuju u smanjenju upale?Takodje sam citao na internetu da bih trebao da preko noci drzim longetu na nozi kako bih onemogucio da se ta fascija smanjuje, ali mi do sada to nije rekao ni jedan doktor, pa zato pitam Vas da li je to potrebno i da i bi mi to pomoglo?
Hvala
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Da li ste aplikovali led na bolno mesto?
djokic_ns
Novi član
Novi član

Post od djokic_ns »

jesam, koristio sam led pre god dana tj prvih deset dana od nastanka povrede.Tako mi je rakao tadasnij doktor (on mi je rekao da led ima efekta samo 10 dana od povrede ).Jel bi trebao i sada da stavljam led?
djokic_ns
Novi član
Novi član

Post od djokic_ns »

Pijem ROXIKAM tablete i mazem gelom Diklofenak 1%.Zanima me da li te roxikam tablete meni samo smanjuju bol (tj onemogucavaju da osetim bol a stanje ostaje ne promenjeno )ili i one ucestvuju u smanjenju upale?Takodje sam citao na internetu da bih trebao da preko noci drzim longetu na nozi kako bih onemogucio da se ta fascija smanjuje, ali mi do sada to nije rekao ni jedan doktor, pa zato pitam Vas da li je to potrebno i da i bi mi to pomoglo?
Hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Ovo nisam uspeo da razumem, kako mislite da se fascija ne smanjuje? Ako misle na upalu, tu gips veze sa mogom nema... Verovatno misle da se smanji bolnost, ali to samo u akutnoj fazi. Sve u svemu, Led, analgetici i MIROVANJE! (sa ili bez gipsa)
Sve najbolje.
Aleksadar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 01, 2007 12:48 pm

Post od Aleksadar »

Pozdrav svima.
Evo da se i ja javim posto me vec nekoliko meseci muci problem.
Ja imam problema sa obe pete.
Naime, prethodnih mesec dana sam resio da prekinem sa svakim fizickim aktivnostima koja iziskuju trcanje,skakanje, brzu promenu pravca. Rezultata je bilo, prakticno je bol nestala, cak i ujutro. Konstantno sam sledio savete i istezao fasciju i ahilovu tetivu. Medjutim, resih juce da se fizicki aktiviram i vratio se strahovit bol u oba stopala.
U mom slucaju ociledno je da pauza nije dala rezultat kao ni razgibavanje stopala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Kako mislite nije dalo rezultat? Sami ste rekli da je bol prakticno nestala. Pa necete tek tako moci da se vratite fizickim aktivnostima, to nazalost ne ide tek tako. Potrebno je dosta vremena da prodje, da se stanje kako tako sanira, pa da mozete da radite neke lagane vezbice. Forsiranje stopala slobodno zaboravite na jedan duzi vremenski period. Ili, postoji opcija da primite blokadu, ali kada prodje, stanje ce verovatno da bude jos gore.
Sve najbolje.
Aleksadar
Novi član
Novi član

Post od Aleksadar »

Hvala ali bol je bila kao i prvog jutra. Dakle, veoma jaka.
Posle toga nisam stekao utisak da je bilo ikakvog pomaka
Aleksadar
Novi član
Novi član

Post od Aleksadar »

Moze li mi neko odgovoriti gde se mogu naci ortopedski ulosci za petu posto ih u svakoj apoteci nema?
Odgovori