Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
tamaraft napisao:
Nisam bash sigurna da sam shvatila sushtinu vasheg posta i citiranja texta iz zvanichke knjige za studente, ali ako ste osetili potrebu da napishete neshto, odlichno.
Samo napred.
Za koje studente - fizikalna terapija mozda? Ko je napisao i kako se zove knjiga ? Taj citat je sasvim solidan sa obzirom na to da ga je verovatno napisao neki doktor
Naravno ovo sam napisao jer se ne slazem sa svim iz tog citata, a takodje hteo sam da predocim da ima i nekih beznacajnih primena magneta + naravno imam nekih korisnih dodataka.
ko na svakom forumu
Doduse citava fizikalna medicina ne leci vec samo pomaze lecenju a sa stalnim magnetima moze da se postize stvarno lecenje ...
Omega napisao:
SAMe sam koristio u tabletama, sigurno pomaže, ali mi se taj efekat pokazao samo kod prvih tableta, kasnije već ne, jker je hemijski veoma nestabilan.
On se sigurno mora uzimati tako što svaka tableta mora biti posebno zapakovana (kao lek), ali te varijante su meni bile preskupe, a i vrlo teške za nabavljanje. To je i inače jedan od apsolutno najskupljih preparata.
Cek mislis cim se otvori kutija on se pokvari ... mozes da ga izvadis i za 2 sekunde da zatvoris?
tamaraft napisao:
Nisam bash sigurna da sam shvatila sushtinu vasheg posta i citiranja texta iz zvanichke knjige za studente, ali ako ste osetili potrebu da napishete neshto, odlichno.
Samo napred.
Ja pretpostavljam da ovo znaci da se podrazumeva da je sve sto je u toj knjizi tacno (zato sto je pisana za studente) i ako je oblast magneta prilicno neistrazena i nema prakticnu primenu ?
Naravno to je verovatno ok za neke istrazene oblasti, a primena stalnih magneta nije mnogo dobro istazena oblast - ja ne znam nijednu ustanovu gde se primenjuju stalni magneti (izuzev http://madumagnet.com )
za lecenje artroze.
Sto znaci da su oni to malo bolje istrazili i detaljnije ...
tamaraft napisao:U redu je, u pravu ste potpuno, sve je u redu!
Usput ovo je minimalno neprikladan i uvredljiv nacin komuniciranja ...
Ali naravno jedan lekar mora uvek da bude u pravu !! Ja se potpuno slazem sa podelom ljudi
1)lekari
2)obicni mali i nistavni ljudi koji pojma nemaju
Voleo bih da nije tako ali je to jedna realnost
Njihovo znanje je toliko veliko da nema bolesnih ljudi na svetu i takodje svakodnevno nicu nove ideje od raznih lekara opste prakse i svih ostalih.
Smrtni je greh diskutovati o medicini i toi narocito na medicinskom forumu
A npr relativno sigurna prodavnica (zato sto koristi googlecheckout mnogo ljudi kupuje i traje goodinu dana - jednino je naglo skocio traffic u zadnjih 6 meseci sto mi se ne svidja) http://shop.boomj.com/cgi-bin/category. ... ine-le-453
tamaraft napisao:
Samo napred.
Pitao sam :
Za koje studente - fizikalna terapija mozda?
Ko je napisao i kako se zove knjiga ?
zoksula, i dalje apelujem na tebe da kažeš nešto specifično i korisno, a ne da linkuješ razne search-eve sa neta.
Koliko mi je poznato, ovo je srpski forum i većina ljudi na njemu je odavde, te je bitno koliko neki preparat košta u Srbiji, a ne šta izbaci tamo neki belosvetski search engine, jer to sa nama nema nikakve veze.
Osim toga, i dalje o magnetima nisi precizno rekao ono šta sam te pitao, ali zato vidim da si ih već stavio u potpis.
Kao prvo, komercijalno reklamiranje na forumu nije dozvoljeno, a osim toga to nije ni pristojno, naročito kada se govori o ozbiljnim stvarima.
Magnetno polje nastaje zbog kružnih struja između molekula. Predstavlja se kao jacina magnetnog polja (ili H) ili kao magnetna indukcija (ili B).
Merna jedinica za magnetnu indukciju je 1T=1Vs/m2.
Magnetne sile prolaze kroz sve stvari iako različite stvari imaju različitu permeabilnost. Kako je permeabilnost zraka jednaka 1 znači neutralna kao ljudsko telo. Postoje dijamagnetičke stvari koje se u mag. prostoru ponašaju tako da ih magnetske sile okružuju i za njih je permeabilnost manja od 1.
Paramagnetičke stvari povećavaju snagu protoka magnetnih sila, permeabilnost kod njih je veća od 1. Elektromagnetno polje nastaje kada kroz vodič tj. navoj teče struja, oko vodiča se stvara kružno magnetno polje, a unutar navoja se magnetna polja sabiraju.
DELOVANJE MAGNETA:
Zavisno od veličini magnetnog polja govori se o visokom intenzitetu iznad 100V/m i niskom ispod 1V/m.
Visoki intenzitet magnetnog pola može izazvati termičke i netermičke efekte.
Termički efekti uzrikuju povećanje temperature u čitavom organizmu i može se koristiti u lečenju nekih bolesti, a netermički karakteriusu se u delovanju na vegetativni i središnji nervni sastav te na žlezde s unutrašnjim izlučivanjem, unutrasnje organe, te na metabolizam.
Magnetsko pole prodire kroz ljudsko telo i pobuđuje struju. Intenzitet unutrasnjih struja i stupanj biološkog učinka zavisiće od frekvencije magnetnog polja, intenziteta i od gustoće. Ako se magnetno polje primenjuje kroz duže vreme dovesće do normalizacije razlike potencijela i poboljšanja ionske dinamike.
Dociće do promena parcijalnog pritiska kiseonika, to je važno za tkiva koja se snabdevaju difuzijom.
PRIMENA:
Pomoću uređaja opremljenih osciloskopom koji analizira magnestno polje. Određuje intenzitet, polaritet valova, oblik talasa, frekvenciju, vreme trajanja impulsa.
Impulsi se pulzirajuće javljaju sa odrđenom frekvencijom.
Razlikuju se niskofrekventni impulsi 1-5Hz, 5-50Hz, 50-100Hz, te viskofrekventni iznad 100Hz.
Trajanje primene je do 30min.
TERAPIJSKI UČINCI:
antedematozni
antiflogistički
podraživanje eparacije tkiva
Magnet se primenjuje s jednim ili parom zavojnica koji pobuđuju magnetsko polje. Deo tela koji se tretira nalazi se unutar toga svitka, to područje ne treba biti posebno pripremljeno jer magnetsko polje, magnetski talas prodire kroz materijale kao što su odeća i gips.
DOZIRANJE:
Zavisi od potrebe i cilja koji se želi postići. Preporučuje se niska frekvencija od 3-300Hz i niski intenzitet od 1-10mT.
Optimalno 0,5-8mT, frekvencije 20-100Hz.
Trajanje primene varira, ali je preporučeno trajanje od 1h do 12h dnevno i to svakodnevno ili svaki drugi dan od 6 nedelja do nekoliko meseci.
INDIKACIJE:
bolesti mišićnog-koštanog tkiva
bolesti središnjeg i perifernog nervnog sustava
kardiovaskularne bolesti
ginekološke bolesti
bolesti respiratornog trakta
psihosomatski poremećaji
metabolički poremećaji
tegobe kod starijih osoba