Imam ozbiljan problem - koljeno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Messi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 12:02 am

Imam ozbiljan problem - koljeno

Post od Messi »

Evo kako je sve počelo.
Prvo sam na treningu negdje u martu 2006. godine naišao na problem sa koljenom , jer sam pao pošto sam bio slabiji u duelu i kako mi je doktor rekao da je došlo do istegnuća ukrštenih ligamenata ( al to je bilo ono na njegov osjećaj ništa nije snimio), tada sam dobio gips i nosio sam ga 10 dana i nakon toga sam 4 mjeseca pauzirao i opet se počeo baviti, jedinim što volim a to je fudbal.

I eto sada opet mi se desilo 31.7.2007 isto koljeno pao sam nezgodno i koljeno je oteklo. Kad sam došao kod doktora reko je da je najbolje "operacija" ajde reko on zna najbolje pusti ga i odem na tu Artoskopiju.

I evo šta mi je ustanovljeno nakon artoskopije.

Pacijent je primljen radi artoskopije lijevog koljena zbog suspektne lezije medijalnog meniska. Pacijent je pripremljen za operaciju ambulantno te sutradan po prijemu se uradi gore navedeni operativni zahvat.
Artoskopski nalaz: nakon ispiranja zgloba se ne vidi oštećenje meniskusa, ali je prisutna kompletna ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta.
A ostalo iz otpusnice je samo formalnost koji lijekovi se koriste posle i slično.

Posle ovog mi je reko da moram otići na operaciju tog ligamenta kako bi se mogao nastaviti baviti profesionalno ( jer imam velike ambicije ).
Mene zanima da li je to sve tako crno kako su mi rekli da li je operacija neophodna za bavljenje sportom ili mogu naći drugi način u vidu terapija i jačanja tog ligamenta. A drugo 14 dana posle operacije koljeno mi je otečeno ali mogu da hodam bez štaka i rečeno mi je da radim sve što me ne boli, da li je to normalno kako je to otečeno i oćel to brzo spast , taj otok.

Ako mi ko može pomoći bilo bi super da riješim sve dileme.
Unaprijed hvala!

evo ja ću uploadati otpusnicu pa nek profesionalci vide šta je
Slika
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Hm, cujte, prednji ukrsteni ligament kolena je izuzetno vazan za njegovu stabilizaciju. Ziveti bez njega mozete, pa i baviti se rekreativno sportom, ali profesionalno, nema sanse. Znachi,operacija je jedino resenje. U Beogradu na Banjici predlazem da se javite prof. Gavrilovicu, koji ligamentoplastike odlicno radi. Svi vrhunski sportisti idu kod njega.
Sve najbolje.
Messi
Novi član
Novi član

Post od Messi »

Hvala na savjetu Miodrage
Messi
Novi član
Novi član

Post od Messi »

Znam da sam dosadan ali me ovo stvarno muči i molim vas da mi pomognete.

Možete li mi pojasniti šta je tačno ruptura ligamenta?
Da li se ligament kod mlađih osoba može obnoviti ako nije skroz puko?
Zanima me da li je operacija i ugradnja tog plastičnog ligamenta neophodna?
Ako nije šta me može spasiti da je izbjegnem?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Ruptura je puknuce. Znachi Vama je puk'o prednji ukrsteni ligament kolena. Ligament se teoretski moze obnoviti, i ti slucajevi su i opisani u literaturi, ali se to desava izuzetno retko, cak iako je samo parcijalna ruptura u pitanju. Ligament koji se ugradjuje nije plastican, nego se ili ugradjuje deo ligamenta patele, ili se pravi grefon od tetive misica semitendinosusa. Operacija naravno NIJE neophodna, Vi mozete nesmetano da funkcionisete iz bez tog ligamenta, ali prilikom trcanja mozete da idete samo pravolinijski. Nikakva krivudanja i slicno. Dok se ne naviknete i ne ojacate dovoljno misice oko kolena koji sluze kao stabilizatori, osecacete nestabilnost i slabost u tom kolenu.
Sve najbolje.
Messi
Novi član
Novi član

Post od Messi »

hvala sad mi je dosta toga jasnije, znači ipak moram biti spreman izgubiti tih 6-8 mjeseci koji su potrebni za oporavak posle operacije, to sam čitao na netu, vidio sam da tvrde da ligament koji se na novo uradi bude jači od pravog (prirodnog) i da je veća mogućnost povrede ligamenata druge noge.

Hvala na pomoći
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Jeste, dobija se i do 230% snage ligamenta, zavisno od metode koja se primenjuje, ali taj graft isto tako moze da se istegli, pa da koleno opet bude nestabilno, ili moze da dodje do pomeranja grafta, pa da koleno blokira (impigement). Srecom, ovo se sve retko desava, jer je tehnika dosta usavrsena.
Sve najbolje.
Messi
Novi član
Novi član

Post od Messi »

Može li mi neko objasniti šta ovo može značiti opisao sam svoj slučaj i sad je negdje oko tri mjeseca prošlo od artoskopije.

Koljeno me nije zabolilo od kako sam uradio tu artoskopiju normalno ono 15-ak dana ali otkad je spao otok i kad je počela noga funkcionisati koljeno me nije zabolilo niti jednom.
Početkom septembra odem doktoru koji je uradio artoskopiju i on gleda koljeno upravlja njime radeći dosta tih nekih pokreta i trzaja i posle toga me pita je li te ikako zabolilo. Ja kažem da nije jer me stvarno nije zabolilo. Tada me doktor pita pa prije koliko je to bilo i ja kažem prije mjesec dana, na to kaže da je stanje super i da je to odlično. I da radim sve što me ne boli i ne predstavlja probleme.

Evo sada je tri mjeseca od povrede ja igram fudbala isto kao i prije trčim i pravolinijski i krivolinijski i driblam i dobijam udarce po nogama ali me koljeno nikako ne boli? Vratio sam se treninzima (prije mjesec dana) i treniram 4 dana u sedmici, mišići su mi ojačali i skoro su kao prije.

Pitanje koje želim postaviti:
1. Da li je moguće da to nije tako strašno kao što je doktor ustanovio, jer ja sam prvi puta mnogo duže pauzirao posle povrede istog koljena?
2. Da to nije kakvo medicinsko čudo il šta ja znam?
3. Ja ozbiljno razmišljam da počnem igrati i prvenstvene utakmice ( jer ja mogu sve kao i prije i ništa me ne boli), je li to pametno?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto Vam je doktor rekao, radite sve sto Vam ne predstavlja napor i opterecenje, i dok nemate tegobe super je. Ako osetite bilo kakve tegobe, istog momenta prekinite svaku aktivnost, i odmirujte nekolikodana.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 5:02 pm

Post od mori »

jeli moze mala pomoc...imam slicne probleme koji su ovde vec navedeni.

Bio sam kod ortopeda nakon ozljede na nogometu (udarac i iscasenje koljena - udarac s vanjske strane). Naravno da je dijagnosticirano istegnuce medijalnih ligamenata, ali to nije toliki problem jer oni navodno sami zacijeljuju s vremenom.
Također, dijagnosticirano je sljedece:
- klinički: "lagana bol u medijalnoj zglobnoj pukotini, lachman poz (++), nesigurni znakovi za leziju med. meniska"
- dg: "st post distorsionem genus 1. dex am 1, laesio interna genus 1. dex"
- th: fizikalna terapija, NSAR pp, preporuča se artroskopski zahvat

Ono što sam sam uspio shvatiti je da ce mi artroskopijom očistiti oštećeni meniskus. Mislim da je to u mom primjeru dobro napraviti, ali nisam siguran sto da radim sa prednjim kriznim ligamentima. Očigledno je da su oni oštećeni jer je lachman pozitivan.

Moja pitanja za ljude od struke su:
- što točno znači onaj ++ uz lachman pozitivan? Da li se radi o potpunom puknuću ligamenata ili samo djelomičnom?
- budući imam 29 god. i bavim se sportom (ne profesionalno, ali dosta aktivno amaterski), da li preporučate rekonstrukciju prednjih križnih ligamenata ili se koljeno može dosta dobro i samo oporaviti u mojim godinama? Da li tu pomažu razno razne ortoze?

Još bi napomenuo da je ozljeda nastupila pred 40-ak dana....trenutno mogu normalno funkcionirati (hodati, lagano trčkarati, ići uz i niz stepenište....), ali javlja se mala bol kod pokušaja potpunog ispravljanja koljena, i lagana nestabilnost kod bilo pokušaja bilo kakvih energičnijih radnji dok je koljeno zgrčeno. Budući se planiram još dugo baviti sportom, koje rješenje bi bilo najoptimalnije za moju situaciju.

P.S. iz Splita sam pa oprostite na "ijekavici"
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Mori, mislim da je zbog pozitivnog Lachmana skoro sigurno pukao prednji ukrsteni ligament, i posve je nebitno da li je potpuno ili delimicno pukao, jer on vishe ne obavlja svoju funkciju u stabilisanju kolenog zgloba. Artroskopijom ce se videti odmah sta je u pitanju, i verovatno ce Vam ako ste zainteresovani, zakazati drugu operaciju reparacije prednjeg ukrstenog ligamenta. Oporavak je dosta dug, nekoliko meseci.
Sta Vam jos mogu reci? Pa to da Vam za svakodnevno funkcionisanje, kao i laku rekreaciju prednji ukrsteni ligament nije neophodan, ali da cete uvek imati osecaj lake nestabilnosti u kolenu. takodje, mozete da trcite i sve, ali iskljucivo pravolinijski. Sa operacijom se stanje moze vratiti skoro na ono pre povrede, ali kazem, oporavak ce biti izuzetno dugotrajan.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

Hvala miodrage na super brzom odgovoru. Hm, mislio sam da ima razlike između potpunog i djelomičnog puknuća....negdje sam pročitao da je moguć oporavak ukoliko ligament nije u potpunosti pukao....šteta, htio bi izbjeći tu operaciju rekonstrukcije ligamenta ako je ikako moguće.

Znam da je jako teško išta više reći bez preciznije dijagnoze (MRI ili artroskopija), ali ja se puno bolje osjećam nego što bi se trebao osjećati sa puknutim ligamentima...rekli ste isključivo pravolinijsko trčanje....ja nemam nikakih problema se bilo kakvim krivudanjem u trku...manji problemi se jedino javljaju kada mi je noga isturena i poluzgrčena (recimo kod naglog kočenja)....tu osjetim da koljeno nije stabilno 100% i da ne mogu to kočenje odraditi kao i sa zdravom nogom. Da li postoji mogućnost da i unatoč pozitivnom lachman testu križni ligamenti ipak nisu toliko puno oštećeni? Hvala još jednom na brzom odgovoru!

P.S. koja slučajnost, supruga mi je Subotičanka :D
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

Hvala miodrage na super brzom odgovoru. Hm, mislio sam da ima razlike između potpunog i djelomičnog puknuća....negdje sam pročitao da je moguć oporavak ukoliko ligament nije u potpunosti pukao....šteta, htio bi izbjeći tu operaciju rekonstrukcije ligamenta ako je ikako moguće.

Znam da je jako teško išta više reći bez preciznije dijagnoze (MRI ili artroskopija), ali ja se puno bolje osjećam nego što bi se trebao osjećati sa puknutim ligamentima...rekli ste isključivo pravolinijsko trčanje....ja nemam nikakih problema se bilo kakvim krivudanjem u trku...manji problemi se jedino javljaju kada mi je noga isturena i poluzgrčena (recimo kod naglog kočenja)....tu osjetim da koljeno nije stabilno 100% i da ne mogu to kočenje odraditi kao i sa zdravom nogom. Da li postoji mogućnost da i unatoč pozitivnom lachman testu križni ligamenti ipak nisu toliko puno oštećeni? Hvala još jednom na brzom odgovoru!

P.S. koja slučajnost, supruga mi je Subotičanka :D
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Pozdravite suprugu:)
Postoji mogucnost da ako ligament nije potpuno prekinut da u jednom momentu sraste. Takvi slucajevi su opisani u literaturi, ali nisu bas cesti. Ako vi nemate tegoba, onda uzivajte, samo se trudite ipak tu nogu da cuvate. Nemojte da je stedite, cuvajte je. Ako imate mogucnosti, uradite magnet, i znacete tacno na cemu ste.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

Hvala još jednom!
Nastojat ću napravit magnetsku (iako se jako dugo čeka kod nas, a privatno je jako skupo) pa će valjda onda sve bit jasno. U međuvremenu ću probat radit samo ono što mi koljeno dopušta....trenutno sam još na fizikalnoj i dok to ne završim, ne mislim "divljat" s njim.
Aj javit ću se kroz neko vrijeme da kažem kako je ovo završilo.
Odgovori