Imam ozbiljan problem - koljeno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

mori
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 5:02 pm

Post od mori »

evo da se javim sa novim informacijama. u međuvremenu sam napravio magnetsku rezonancu koljena.....evo i nalaz:
Slika
molim cijenjene forumaše da daju svoje mišljenje na ovaj nalaz magnetske reznonance.
Hvala unaprijed!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Mori, pa to je to sto sam Vam rekao. Ostaje samo Vasha odluka, operacija ili ne. Vi mozete saasvim normalno da zivite i ovako, uz povremeni osecaj nestabilnosti kolena. Ali zaboravite na neko vrhunsko bavljenje sportom i sl. Mozete rekreativno, uz paznju na to koleno. Nista vise.
Ako se pak operisete, nakon rehabilitacije moci cete sve sa kolenom. Rehabilitacija je u ovom slucaju nesto duza (6-9 meseci).
Odluka je na Vama, i naravno, sa ovim nalazom, pravac ortopedu.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

Hvala miodrage još jednom!

Već sam rezervirao termin kod ortopeda; postao sam nalaz iz 2 razloga:
- da čujem mišljenje drugih ortopeda dok čekam zakazani termin
- čisto da vas informiram o mom stanju

Vidjet ćemo što kaže i moj ortoped, pa ću onda donijeti odluku o tome što dalje....pretpostavljam da ću se odlučiti ići na artroskopiju, ali možda samo "čišćenje" meniskusa. Ne znam da li sam baš spreman izdvojiti 6-9 mjeseci za rehabilitaciju.

Hvala još jednom!
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Mori, gde si radio magnetnu rezonancu?

Ja sam radio na VMA kod lekara za koga su mi rekli da je najbolji, pa nije ni približno ovako detaljna.

Hvala.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

he, nadam se da ti nije ovako detaljno zato što je manje-više sve u redu pa nemaju šta pisati :D
Šalu na stranu....inače sam iz Hrvatske (Split) tako da ne znam koliko će ti pomoći ova informacija. Magnetsku sam radio u jednoj privatnoj poliklinici u Zadru (Poliklinika Sunce) - koja još uz to ima i ugovor sa socijalnim osiguranjem tako da nisam morao ništa platit. Inače, kod nas je magnetska jako skupa....ne znam kako kod vas, ali mi moramo dat cca. 250 eura za jedno koljeno ako se ide privatno :evil:
Valjda je detaljna zato jer je jako skupo naplate.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

U Subotici je cca 13000 din = 160 Evra. Isto mogu reci da davno nisam procitao ovako detaljan nalaz.
Mori, prema najnovijim trendovima medicine, meniskus se ne "cisti", osim u slucaju da je postao nefunkcionalan. Ako je on na mestu, i radi svoju funkciju (sprecava direktnu koliziju 2 kosti), on se ostavlja, ma koliko da je ostecen (osteceni deo koji se ne moze zaleciti je jedino sto se vadi). Razlog je sto se njegovim vadjenjem ubrzavaju degenerativni procesi u kolenu.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

hm, dosta je to jeftinije kod vas.
Miodrage, što mislite (uzimajući u obzir nalaz magnetske) da li se u mom slučaju radi o oštećenju koje je moguće zaliječiti ili će se ipak morati nešto vaditi. Nekako ne razumijem u potpunosti ovaj nalaz.....sadrži jako puno stručnih riječi za koje nisam 100% siguran što znače.
Eto još jednom hvala....pozdrav Subotici!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto sam Vam rekao, sve zavisi samo od Vas i Vasih tegoba i smetnji. Ako mozete ovako normalno da funkcionisete, ja tu nista ne bih dirao. Ako pak imate smetnje, i ne mozete normalno da funkcionisete, ajmo da vidimo sta tu moze da se uradi.
Sve najbolje.
mori
Novi član
Novi član

Post od mori »

Evo upravo sam se vratio iz doktora, pa da prenesem i njegovo mišljenje.
Miodrage, moj doktor kaže nešto vrlo slično kao i Vi. Kaže da budući da nemam neke ozbiljnije smetnje, da on također ne bi još operirao. Također, kaže da budući se radi o oštećenjima prednjeg roga meniskusa (i jednog i drugog) da nema potrebe zbog toga operirati, jer da se rupture prednjeg roga uglavnom nalaze u "crvenoj" zoni te da ne uzrokuju neke velike probleme.
Što se tiče rupture prednjeg križnog ligamenta, rekao je kako ima dosta profesionalnih sportaša koji se i dalje bave profesionalnim sportom, a nemaju prednje križne ligamente. Stoga, savjetovao mi je jačanje kvadricepsa još narednih mjesec dana.

Dakle, zaključio sam (uvažavajući Vaše mišljenje i mišljenje mog doktora) da ipak nema smisla već sad ići na artroskopiju. Odradit ću vježbe jačanja kvadricepsa i nadam se da će to biti dovoljno.

Jeli itko zna kako se kod kuće može kvalitetno odraditi vježbe jačanja kvadricepsa (koje vjažbe)....nekako sam slab s vremenom da svaki dan idem na fizikalnu....i to tako mjesec dana.

Hvala svima još jednom!!!
nini_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 7:01 pm
Kontakt:

Post od nini_m »

Zdravo. Nedavno sam imala povredu koljena,pa sam malo pretrazivala po netu i naisla na ovu stranicu.malo vise citajuci,shvatila sam da bih ovdje mogla dobiti dobrih savjeta.Pa molim za pomoc. Naime,to se desilo prije 7 dana. Igrajuci odbojke,na doskok mi je nesto "iskocilo" u koljenu.Ja sam to prvi i drugi put(sve mi se to deilo na istom treningu) vratila sama sebi.3.put,nisam uspjela,i tako su me odveli u hitnu,s obzirom da nisam mogla hodati. Tamo mi je doktor kao to vratio,ali ja sam i dalje imala osjecaj da nije dokraja,dijagnoza je bila distorzija i distenzija ligamenata u koljenu,evo i na latinskom: distorsio et distensio ligamenti genus collateralis(fibularis) (tibialis) (S834) ,
DG.Distorsio art.genus 1.dex. Th. Fiksacioni zavoj,hledni oblozi,mirovanje, analgetik aali sam mogla hodati pa sam zadovoljna napustila hitnu.Radila sam i RTG,tu je sve izgledalo OK. Medjutim,nekoliko dana kasnije,koljeno mi je oteklo,izljev krvi kako su rekli.Vjezbom sam ojacala koljeno i krv mi se povukla. Nakon 6 dana sam otisla ortopedu. Evo njegovog nalaza:
Bila u hitnoj pomoci ima nalaz,ali nije adekvatno terapijski zbrinuta.
Kl: Nema otoka koljena,ali ima jaka plaptorna osjetljivost med art.pukotine. Pokretljivost uredna(prvih dana sam hodala sa stakama,toliko me je boljelo) ali postoji poz. McMare med meniskusa.
Dg Laesio menisci med genus 1.dex.
Th: plasira se turor gips langeta. u punoj extr.podizati nogu sa gipsom i jacati nadkoljenu muskulaturu.
bilo bi pozeljno uraditi i MRI desnog koljena.
Pitanje:
1. Jesu li ovo dvije iste dijagnoze,samo razlicite terapije?
2. Jesu li ligamensti u pitanju,ili menskus,ili oboje
3.ako su ligamensti,jeli se oni zovu :fibularis i tibialis(ucim latinski u skoli,ali ovo ne kontam)
sta znaci med art.pukotine
Doktor mi je rekao da dakle,kada skinem gips,uradim MRI (jer sam profesionalni sportas-borilacke vjestine) i ako bude potrebno,uradim lasersku operaciju vadjenja menskusa. Molim vas,ovo mi je najbitnije od svega,koliko je preporucljivo to raditi?Hocu li poslije imati posljedica i da li cu se moci nastaviti baviti sportom...Molim odgovor sto prije,jer mi je kontrola za 14 dana i vec moram donositi odluke(ja dajem sve od sebe,vjezbam i do 2 sata dnevno)
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Prvo, nista nije hitno, i nista nije bitnije od Vaseg zdravlja - to uvek imajte na umu.
Dijagnoze koje su Vam date su posve razlicite: u prvoj je navedeno istegnucebocnih stabilizacionih ligamenata kolena, a u drugoj povreda medijalnog (unutrasnjeg) meniskusa. Medjutim, Vi navodite i izliv, ali kako koleno nije bilo punktirano ne moze se reci da li je bila krv ili serozna tecnost (a ovo je bitno za razlikovanje povreda - kod meniskusa skoro nikad nije krv, a kod rupture prednje ukrstene veze je skoro uvek krv u pitanju). Terapija je za sada odgovarajuca, a MRI je u Vashem slucaju obavezan. Tek nakon toga ce se moci reci sta je u pitanju i sta ce da se dalje desava.
Najnoviji trend u ortpopediji je da se meniskus cuva koliko je god to moguce, jer je dokazano da njegovim odstranjivanjem koleno pocinje brze da propada. Nezgodna strana je sto je samim tim i oporavak duzi. Suludo je medjutim nagadjati, a bez pregleda pacijenta, bez uradjene dijagnostike.
Cim uradite MRI, javite se opet ovde, pa da prodiskutujemo dalje.
Sve najbolje.
nini_m
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od nini_m »

OK,otprilike mi je jasno.Bitno mi je da mi je ,ako nista sada terapija odgovarajuca.Samo zelim sa de zahvalim na ovako brzom odgovoru,i naravno,cim bude uradjem MRI,doci cu opet.hvala jos jednom i pozdrav Subotici
nini_m
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od nini_m »

Ah,da,jos jedno kratko pitanje.Ja vec tri dana dakle hodam s gipsom,idem na fax i sl.Smijem li ja da se krecem ,ili trebam da sto vise mirujem?Doktro mi je rekao da je uredu da se krecem,eh sad,opet volim dobiti i drugo misljenje.
Troy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2008 3:43 pm

Post od Troy »

Evo surfajući sam naišao na ovaj zanimljiv forum. Pošto imam istih problema glede koljena i prednjeg križnog ligamenta. I moj slučaj je bio sličan kao i vaš, na nogometu (januar 2006) nezgedno doskočio i ops odoše ligamenti. Kako mi je muskulatura dosta jaka prvi ortpoed mi je savjetovao da jačam kvadriceps i da se probam ponovo amaterski baviti sportom (navodno jedna trećina ljudi može živjeti bez tog ligamneta i baviti se sportom ) pa ako budem imao sreće to je to. Međutim nakon nekoliko partija tenisa (taman kad sam se opustio) koljeno je popustilo.
03.01.2008. su mi u Zagrebu uradili rekonstrukciju ligamenta. Trenutno ležim na ortopediji vježbam nogu, hodam sa štakama i nadam se da ću kroz 5,6,7 mjeseci ponovo moći aktivnije se baviti sportom. Pozdrav svima i samo hrabro.
jungle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 10:57 am

Post od jungle »

mori napisao: Jeli itko zna kako se kod kuće može kvalitetno odraditi vježbe jačanja kvadricepsa (koje vjažbe)....nekako sam slab s vremenom da svaki dan idem na fizikalnu....i to tako mjesec dana.

Hvala svima još jednom!!!
Vjezbe snage:extenzija(ispruzite nogu dok sjedite).dizanje manje tezine na tu nogu,sa akcentom na zadrzaj(koljeno ne savijas do kraja,nadjes ugao do kojeg mozes),u teretanu imaju sprave za kvadricepse,zadnju lozu,listove,aduktore...(mada moras biti oprezan uvjek i male tezine)

Vjezbe stabiliteta:http://www.kondicijskitreningsportasa.c ... pcija.html
veoma su interesantne vjezbe a i dobar je site
nervni sistem poboljsas:sva objasnjenja su na situ...

i vremenom ako si sportista explozivnost...

eto tako sebi pomazem za sada...

nadam se da ce ti koristiti

svaka povreda je individualna:fizioloski,psihicki...

PODJITE KOD FIZITERAPEUTA DA VAM POKAZE VJEZBE DOK IH NESAVLADATE.nakon toga mozete probati kuci

oprez i sretno
Odgovori