BOL U LEDJIMA

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

bubili27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2010 8:16 pm

BOL U LEDJIMA

Post od bubili27 »

Imam veliko bol u ledjima ili bolje receno sve me boli:-(
Sve je pocelo od kukova,tu se prvo bol javio u karlici,i jedna noga(kao tetiva da je bolela).Sad je taj bol presao u ledja,bole me lopatice i do ide u ruke.Boli me cela kicma,ruke,karlica i noge :cry:
Bila sam kod dr,ne zna tacnu dijagnozu.Misli da je isijas ali nije siguran.Treba da uradim snimam karlice,jer misli da je bol tu,a da se dalje samo siri.
Prvo za imala bol u ledjima i to bas traje dugo,ali sad je pocelo sve vise i vise.24 h dnevno sam pod bolivima,nekad manji nekad jaci. :oops:
Zna li neko sta to moze da bude?Dobro mi je dosao svaki savet...Hvala
Veoma sam zabrinuta :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: BOL U LEDJIMA

Post od tamaraft »

Uradite sve analize koje je lekar rekao pa cete znati sve kada odete sa svim nalazima na kontrolu!

Da li je neko u porodici bolovao od Morbus Bechterew? Da li je neka baka ili prabaka imala povijena ledja?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Nije niko
Hvala ti
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Reci mi jel moze da je bol nasta od nepravilnog hodanja ili od viska telesne tezine?Visoka sam 178 ,a teska 89/90 .Da do pre 2 god sam uglovno vagala 69/70?
Jel moze da mi je od toga i slabo radim neke vezbe,tj i ne radim ih
Hvala jos jednom
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Mozda je i ovo vazno
Operisala sam nogu,i kad sam prohodala hodala sam nepravilno(u nekom grcu i nesvesno stitila desnu stranu)od tad je poceo bol na levoj strani ledja,manji i onda sve jaci :oops:

Dr me je izmedju ostalog pitao da nisam imala neki stres(nisam nista imala)jer taj bol nije 2 dana vec skoro 2 god,samo sto do sad nije bilo ovako i sto je nisam isla kod dr :oops:
Nadam se da nije kasno sad
Sta da radim?Sad sam uzela i vitaminine da pijem,krvna slika mi je ok,samo gvozdje malo nize :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Obratite se fizijatru! Zaista je nemoguce dati bilo kakvu dijagnozu preko interneta, mozemo nabrajati simptome do sutra, morate otichi na pregled, uraditi sve analize koje je lekar predlozio i onda cete znati na chemu ste!

Moze biti od slabosti mishica, neaktivnog nachina zivota, naglog porasta telesne mase, promene sheme hoda, poremecaaja statike kicmenog stuba, pojave degenarativnog reumatizma...i mnogih drugih razloga, zao je bitno da odete na pregled, da ne nagadjamo ni mi ni Vi sta je u pitanju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Hvala
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

I stigli su i rezultarti koji nista nisu novo rekli :oops:
Krvna slika ok :D rengenski snimak sasvim ok,nista ne pokazuje :D
Dr i terapeut ne znaju zasto imam bolove :oops:
I sta ja sad da radim :cry: Dobila sam tablete za bolove!Ako tako ne bude bolje onda neke za bolovo tablete (koji su ustvari antidepresivi-ne znam zasto to)ali kazu da to uz paracetamol pijem da vide hoce li sta biti bolje.Ako se nastavi da se ponovo javim,ili ako mi ne prijaju tablete onda ce mi dati ove druge.Niko ne zna razlog :cry:
Bas sam uzasno zabrinuta,da su sve analize ok,a ja imam bolove :roll:
TinkerbellBgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2010 8:07 pm

Post od TinkerbellBgd »

Pronasla sam se u ovom postu, pa bih volela da ako nista drugo dobijem savet:
naime, pocetkom septembra sam pomerala ormane kada me je posle 3 dana, posle vezbi na baletu pocelo da boli izmedju lopatice i kicme, a na 5.,6. i 7. prsljenu kao da imam modricu i nisam mogla da se ispravim. Bolelo me je i izmedju krsta i karlice tokom 2 nedelje, ali sam mislila da je donji stomak i svim pregledima kod ginekologa otklonila tu sumnju. Pila sam Rapten K, koji nije mnogo ublazavao bolove.

Od 5. do 7. oktobra sam primila 5 injekcija OHB12 i Diklofen, jer desnu nogu nisam mogla da podignem na trotoar. Posle toga sam nastavila da pijem Bedoxin i Diklofenak, po preporuci medicinske sestre.

Od 11. oktobra sam imala temperaturu 37.4 koju nisam uspela da spustim ni pomocu Fervexa (2 kom.), a opsta praksa mi je prepisala Tantum Verde rastvor i Pantenol tablete. Temperatura nije spala ni 26. oktobra, kada sam prestala da merim jer su rezultati krvi i CRP bili u redu. Opsta praksa mi je dala uput za ortopeda, kad sam pomenula da je temperatura mozda posledica Diklofenaka.

27. oktobra su me snimali rentgenom i doktor je, nepogledavsi me napisao:
RTG TL kicme
Dg: Myalgio reg.toracolumbalis
Th: tetrazepam a 50 mg 1/2 dnevno uvece pred spavanje.
Movalis tbl 1x1 Amb.fiz.th.
Kontrola kod neurologa po zavrsenoj fiz.th.

Zatim mi je ponudjeno da mi iskrckaju kicmu, bez znanja lekara, sto sam dozvolila jer je medicinski radnik znao tacno gde me boli. Kicma je pukla jako i glasno, a bol je presao na levu stranu i ruku, zbog cega sam te noci urlala od bolova.

8. novembra sam uspela da dodjem na pregled kod fizijatra (zbog zakazivanja se svuda cekalo po nedelju dana):
RTG: Scoliosis th-l, suzen L4-L5
OBJ: hod uredan, pokreti KS puni, MTR simetricni, Lazarevic neg, palpatorna bolnost PVM grudnog dela KS
TH: UZ sonoforeza Fastum gelom na PVM Th dela KS, Regan Miselove vezbe, Mydocalm 3x1, Movalis 2x1
kontrola iza th
Dujagnoze: Myalgia M791

isla sam na 10 terapija i vezbi i sve vreme me je bolelo, da bi od petog dana do kraja na vezbama jedva dizala glavu od poda.

8. decembra sam otisla po uput za neurologa (kod koga je ortoped rekao da odem po zavrsetku terapije), kod neuropsihijatra, koji nisam dobila jer nije bilo osnova da mi da. Jedva je napipala levu kljucnu kost, citiram ''gde je, bre, leva kljucna kost?!'' Izvestaj:
RTG grudne i L-S kicme nije procitan, ne vide se znacajnija odstupanja
Obj. neuroloski nalaz uredan, prisutan spazam PVM vrata i trapezijusa, napeta
Dg Sy cervico-thoraco-lumbalis
F41
Th: nihil
Kontrola po potrebi.

Sve je bilo u redu do nedelje 12. kad su odjednom bolovi postali nepodnosljivi.
16. decembra sam otisla kod opste prakse, kod drugog lekara kod koga sam prenela karton poslednji put kad sam isla, ispostavilo se da je dobar dijagnosticar i da je uopste osoba sa kojom moze da se razgovara, jer me je u vise navrata razumeo, a da nisam ni dovrsila recenicu. Npr.kad sam rekla da nisam pila Mydocalm jer...on se nadovezao sa ''jer je boleo stomak'', sto sam ponavljala fizijatru i svima jer sam imala uzasne bolove u donjem stomaku koji su prestali dana kad sam preskocila, da ne kazem odlucila da prestanem da ih uzimam. Rekao mi je i da ne smem ni kasiku da podignem i da ce balet morati da ''ide'' i pitao me da li shvatam koliko je situacija ozbiljna i da pod hitno moram da idem kod drugog ortopeda i opet kod fizijatra i na magnetnu rezonancu da uradim torakolumbalni deo kicme jer mi nerv odumire i vuce celu kicmu koja se urusava na levu stranu. Cim sam usla u ordinaciju i rekla sta me boli pitao je da li je bila neka saobracajna nesreca. 2005. sam imala udes, kola su udarila u semafor ceono, gde sam sedela pozadi kad mi je suvozacevo sediste uletelo u cevanicu, a kola su se savila i srusila semafor ka sofersajbni. Tad sam se bavila showdance-om i zvali su me ujutru da pitaju zasto nisam dosla na trening, zatim je trener dosla sa deckom kolima i odvela me u Gradsku bolnicu gde su mi snimili samo nogu i stavili longetu koju sam nosila 3 nedelje. Posle toga sam jedva radila spagu desnom nogom. Ali prosle godine sam isla na balet 12x mesecno, svakog meseca, bez izuzetka i nije me nista bolelo.
Dijagnoza opste prakse je:
M79.1 Myalgia; M41.3 Scoliosis thoracica; M53.1 Syndroma cervicobrachialis
Fizijatar je rekao da mi se cini da je kljucna kost upala.

Poslednji pregled je bio 17. decembra kad su me pregledali ortoped i neurolog i zajedno dijagnostikovali:
DISFUNCTIO POSTURALIS
CERVICOBRACHIALGIA SIN.
OBSERVATIO
Neuroloski nalaz:
Bikeles naznacen levo u krajnjem polozaju. Osetljive Valleixove tacke duz unutrasnje ivice leve lopatice. U predelu aksilarne jame nema patoloskih promena niti se palpiraju limfne zlezde. Muskulatura ruku simetricna, misicna snaga ocuvana po segmentima kao i refleksna aktivnost koja je pojacana i odgovara emocionalnoj angazovanosti pacijentkinje. Dat savet za nastavak konzervativne terapije.
Potrebno da uradi NMR vratne kicme.

Imam 27 godina i do sad sam studirala, ne bas posveceno, pre toga sam isla u arhitektonsku skolu, i bavila se showdance-om i klasicnim baletom bez kojeg ne mogu da zamislim ostatak zivota. Visoka sam 1.65 i imam (trenutno) 54 kg. Zile na vratu su mi oduvek bile napete, ali pocinjem da se pitam da li bas toliko moze da bude psihosomatski, a da se ovoliko odrazava na telo... Trenutno mi ne pomaze ni tetrazepam, ni movalis, ni lezanje na dasci. Boli me vrat i kad sagnem i kad zabacim glavu, leva zila na vratu sa prednje strane, leva lopatica, gornji deo kicme kao da me pece, levi deo grudnog kosa, leva ruka celom duzinom, lakat kao kad se udarite u radijator npr., zglob kod sake i ne mogu da spustim slavinu, ni da odvrnem teglu, flasicu vode...boli me kad se smejem, kijam, stucam i kljucna kost sa leve strane mi je upala toliko da ko god vidi samo sto ne zaplace. Da li treba jos neke analize da uradim ili da idem na magnetnu rezonancu, sta da snimam: celo telo ili samo kicmu i da li privatno ili drzavno, znam da cu morati da platim u oba slucaja, tako da naginjem vise ka privatnom...samo da nesto ne pogresim, pa da moram ponovo da snimam nesto drugo i opet placam...

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

S obzirom na dijagnozu potrebno je da uradite MR svih segmenata kichme!

Posle toga ce se znati shta je i u kojoj meri osteceno!

Neobichno je da osoba za toliko fizichke angazovanosti tokom zivota i tako mlada ima sve ove dijagnoze, posebno to sto se bavite baletom a imate soliozu i takve ozbiljne promene u posturi, sto znachi da ste svoj organizam od samog starta preopteretili i da je doslo do sveokupnog sindroma prenaprezanja mishica i ligamenata tj celog aparata za kretanje! I da ste predoziranim treninzima i neadekvatnim odmaranjima sebi unishtili mishicni aparat pre vremena.

Stanje jeste ozbiljno i morate uraditi MR sto pre kako bi sa snimcima otishli nazad lekaru da preporuchi lechenje.

Razumem potrebu za baletom ali verujem da vam je isto tako prechi zivot od baleta, imate dovoljno godina da shvatite da se morate ozbiljno posvetiti sebi, prestati da se forsirate, poprichate sa neuropsihijatrom o svemu ovome, ( to ne znaci da ste ludi ili nesto slicno ), jednostavno zato shto ovakva stanja ozbiljno naruchavaju socijalni i psiholoshki deo lichnosti i da potrazite pomoc u vidu promene zanimanja.

Do tada u savetu sa lekarom promenite lek koji pijete u cilju smanjenja bola!

Morate sami pronaci polozaje u kojima cete bol i tenziju u misicima svesti na minimum, ne izlazite se fizichkim naporima, nemojte se kupati vrelom vodom vec mlakom, izbegavajte nosenje tereta, nagle pokrete, nosenej visokih potpetica, pokrete rotacije trupa, bilo kakve vezne i polozaje istezanja mishica.

I MR sto pre!

I da li je neko u porodici bolovao od slichnih oboljenja, bilo kakvih oboljenja mishicnog sistema? Reumatizma? Radikulopatija? Diskus hernie? Lumbalnog sindroma? Nekih sistemskim bolesti?
TinkerbellBgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2010 8:07 pm

Post od TinkerbellBgd »

Hvala Vam najlepse sto ste tako brzo odgovorili!

Nisam imala u porodici nikakvih slicnih bolesti. Apsolutno se slazem za psihoterapeuta, neuropsihijatar mi je to vec preporucila i smatram da mnogo moze da mi pomogne kad cujem da strucnjak izgovori makar i ono sto vec znam i cega sam svesna.

Uradila sam MR vratnog dela jer su mi prvo to preporucili na osnovu toga sto je specijalista samo to trazio...medjutim prsljen koji me boli se ne vidi na snimku, kao ni kljucna kost koja je upala. Rekli su mi da su mi prsljenovi malo ostriji verovatno zbog tog mog drzanja koje je sad jos vise pogrbljeno zbog bola.

Zakljucak je:
Izmenjena osovina kicmenog stuba u smislu kompletno ispravljene cervikalne lordoze, znaci pocetne periferne retrokorporalne i unkovertebralne osteofitoze, preostali nalaz u fizioloskim granicama. Savetuje se konsultacija fizijatra.

Pazim na sve ove stvari, ne nosim stikle, imam ko ce da mi pomera i dize teret...ali pocinjem da se pitam da li ima veze sa kicmom ili je nesto sasvim drugo uzrok tog bola u grudima, lopatici, zili na vratu i toga sto pocinjem sve teze da gutam :(
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Nalaz potvrdjuje sve tegobe koje imate!

Na fizijatru je sada da pronadje najbolju kombinaciju lekova, fizikalnih procedura i na terapeutima da vas obuche i ograniche u nekim pokretima kako bi stanje doveli u normalu!

Problem sa gutanjem je vec druge prirode, psiholoske verovatno, prichajte otvoreno i opushteno sa psihijatrom a teret ce vec neke mushke ruke da dizu :)
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Krenula sam kod fizioterapeuta,imam jos vise boleve nego pre :cry: Cekam magnertnu pa da vidim sta je :oops:
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Da li je moguce da su ovi bolovi posledica polomljenog skocnog zgloba(koji i dalje boli)?
bubili27
Novi član
Novi član

Post od bubili27 »

Imam i bol u ledjima kao ubod noza :cry: ?Zasto,jel opasno?
Odgovori