Bol u donjem delu ledja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Aleksa010
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 11:52 am

Bol u donjem delu ledja

Post od Aleksa010 »

Molim za pomoc 
Upravo sam pregledao do negde 20-21 stranice i nisam nasao pitanje/odgovor koji bi se poklapali sa mojim “problemom”
Naime, vec duze vreme imam bol u donjem delu ledja(krsta) a po nekad bol silazi I u desnu nogu, negde do polovine butane(dakle ne skroz do noznih prstiju)
Do sada, kako bi bol dolazila tako bi I odlazila, ali uvek bi sotala blaga bol, bol na koju sams e vremenom navikao
Kako zivim u inostranstvu, ovde sve ide preko doktora opste prakse. On je do sada odbijao da me “prosledi”dalje vec mi je objasnjavao da sam dosta visok(195cm) pa eto, desi se, proci ce….bla bla bla
No, krajem decembra prosle godine sam na sportu lose doskocio(kosarka) I od tada imam konstantne bolove u ledjima, donji deo, bas “krsta”a po nekada ide I u desnu guznu poluloptu ili se spusta niz desnu nogu, do sredine butane. Takodje od pre neki dan zna da neprijatno zaboli I kicmeni rep, ali on ne boli na dodir, vec imam osecaj da on zaboli dok hodam.
Bilo kako bilo, pre 3 sedmice sam konacno uspeo da dobijem uput za fizio.. Isao sam 2 puta, dobio vezbe koje da radim, masazu od njega I kao krenulo na bolje..ali verovali ili ne pre par dana sam jednostavno kinuo!?! I osetio strasnu bol I od tada jedva hodam. Kada je to moj fizio video, automatski me je uputio kod manuelnog fizioterapeuta(to je valjda kostolomac )
E sada, moj fizio mi je rekao da imam blago deformisanu kicmu(kao nsita strasno, mnogo ljudi to ima) I malo ravnije tabane nego sto bi trebalo.
Nikakve rengene mi nisu radili…
A ja ne znams ta da radim…da li da dozvolim kostolomcu da me malo isprelama(cuo sam da to ume i lose da prodje, da se bol samo poveca posle kostolomacke terapije) ili da zahtevam da sve to snime ili..?

PS: I da, zentara sam  Jel moze ovo da bude opasno?
vladimir75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 12:36 pm

Post od vladimir75 »

E moj Aleksa, istu muku ti i ja imam... Samo da dodjes do doktora treba da rodis mecku, dok objasnis doktoru opste prakse da stvarno imas problem. Po njima nista nije ozbiljno, samo je glavno da naplate pregled, a da te posalju dalje kod specijaliste moze samo ako si na samrti.
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Hehhehe, sve ti je jasno Vlaidmire
Samo eto, uspeo samd a probijem tu barijeru doktora opste prakse.
Krenuo sam kao sa vezbama ali me brine, tj "brine"odlazak kod kostolomca
Sa jedne strane tesim sebe i kazem "Ma nije to nista"a sa druge strane se plasim da nije neka hernia sto bi morala da se operise...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ne znam kako niste uspeli da nadjete slichan post vashem na ovom podforumu!

Opisali ste klasicchnu klinichku sliku lumboishijalnige, i to josh uvek akutnu fazu, dok god se bol javlja prilikom kijanja i nakod duze fizichke aktivnosti to je to!

Aktivna i subakuta i hronichna faza lumboishijalgije se leche metodama fizikalne medicine. Kombinacija antibog fizikalnih terapija i obavezne SVAKODNEVNE PRAVILNO DOZIRANE I NAUCHENE kineziterapije, tj vezbi!

I ne mora da znaachi da je uzrok vashih tegoba diskus hernije, pa nemojte bez snimka i pregelda da razmishljate vec o oepraciji, nema vajde od unoshenja straha u sebe ako je u pitanju samo povreda ligamenata, mishicni bislabans, degenerativna pormena na prshljenovima...Pre uradjene MR ili bar rendgenskog snimka ne moze niko napamet reci shta je problem, za sada se moze samo reci koji je nivo u pitanju, s obzriom an bol koji ide do stopala, a takve simptome je potrebno pre reshavati od vishih oshtecenja, jer moze povreda ili sindorm da se zakomplikuju i oshtete inervaciju mishica podizacha stopala..itd.

Dakle, kod lekara, kod neurologa,ili fizijatra i na terapije, nema tu samo 2 nedelje ili 3 nedelje, ovakve dijagnoze zahtevaju svakodnevno vezbanje do kraja zivota. A mislim da to nije nishta nasprem operacije :) koje se vec toliko i samo plashite, iako mozd ai nemate potrebe za tim.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Hvala Tamara puno
mozes li mi samo reci da li je velika razlika u tome da li se bol spusta sve do noznog prsta ili, kao kod mene, do butine?
PS: Ima li veze i ova bol koju osecam u kicmenom repu sa ovim(ne nadodir vec prilikom hodanja)?

Jos jednom, hvala puno
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Da ima veze, obichno se takva bol javlja kod dugotrajnog sedenja i neutreniranosti.

A ralzika je u nivou oshtecenja. Da li je oshtecenje u nivou L4-L5, ili L5- S1, S1-S2! Razlichiti korenovi nerava krecu is tih nivoa kichmene mozdine pa su i tegobe drugachije.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Jos jednom hvala
A pitanjce..jel moguce da nije nikakvo ostecenje vec eto, ukljesten neki zivac i proci ce, tj da li je moguce da imas ostecenja i ako se bol povremeno javlja...ako nije stalna/konstantna?
:)
(nada umire poslednja)
;)
PS: Jel to hernia ili?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ja sam vam napisala u prvom postu da ne mora da znachi da je u pitanju diskus hernije, moze biti samo povreda i kompresija nerva ligamentima ili mishicima.

Niste bash pazljivo prochitali :)
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

znas, za mene je sve to spansko selo.:)
Puno sam zahvalan na ofgovorima ali ne znam da li hernia znaci pod noz i ceo zivot problemi, da li ta upala koju spominjes znaci..
nista ne znam
osim da me ledja ubijaju :)
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

znas, za mene je sve to spansko selo.:)
Puno sam zahvalan na ofgovorima ali ne znam da li hernia znaci pod noz i ceo zivot problemi, da li ta upala koju spominjes znaci..
nista ne znam
osim da me ledja ubijaju :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Zato trebash sto pre da se obratish lekaru, da snimish kichmu i da onda znash shta je uzrok tvojih tegoba a onda otom potom plan lechenja i rehabilitacije!
tesla_001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 10:54 am

Post od tesla_001 »

Aleksa moj ti je savjet da ne ides kostolomcu. Ne bi smio raditi manipulaciju na kicmi bez pretraga.Ipak bi trebao uraditi RTG snimak, pa ako on ukaze potrebu uraditi i MR.
Ja sam imao slicne probleme nekoliko dana i dobio sam uputnicu za RTG.
U medjuvremenu, nakon nekoliko dana kada sam kihnuo, zavrsio u hitnoj.
Rezultat je bio extruzija L5-S1 diska (diskus hernija od koje je disk procurio), koju sam operisao, pa moram opet.
Nije da te prepadam, velika je mogucnost da nije tako ozbiljno, ali postoji i da jeste. Zato prvo pretrage!
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Hvala na odgovorima
I ja sam razmisljao da odbijem kostolomca
Mada, nisam siguran da je kostolomac ovde i u Srbiji isto
Ovde me uveravaju da je "kostolomac"manuelni terapeut koji malo jace masira
Ko ce ga znati
moram kod njega na razgovor u cetvrtak pa cemo videti sta i kako dalje
Jutros sam jeeedva ustao..ali sam se nekako dovukao do posla
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ne znam gde ti to zivish i kako se zove profesija te osobe kod koje razmishljash da odesh.

Kostolomac je narodni izraz, obicgno za osobe koje su samouke i bave se manipulacijama na koshtanozglobom i ligamentnom sistemu, a ne verujem da iko od tih ljudi zna osnove anatomije nasheg tela.

Kiropraktichari su ljudi koji su zavrshili kurseve kiropraktike, retko ko u nashoj zemlj i ima zavrshene vise shkole, znam za samo par osoba koje su ove shkole zavrhsili u Japanu i Americi a da rade to u Srbiji.

Kiropraktichar je pre svega terapeut, fizikalni terapeut koji ima pre svega znanje iz anatomije, fiziologije, kineziologije tela a kiropraktiku je na kuru ili seminaru usavrshio, u pitanju su posebne vrste manipulacije, tj mobilizacija zbglobova, koje rade i fizioterapeuti tokom kineziterapije. Mobilizacija zbloga je zapravo osnovna metoda lechenja i kineziterapiji.

Ako je u pitanju kiropraktichar mozesh da odesh slobodno, ako je osoba sa iskustvom i ako osetish puno poverenje u samom razgovoru sa njim.
vladimir75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 12:36 pm

Post od vladimir75 »

Na belgijskom sajtu za kiropraktiku sam procitao da su tamo kiroprakticari u stvari doktori medicine sa univerzitetskim obrazovanjem, za razliku od fizioterapeuta koji imaju obicno visu skolu ili pojedine kurseve.
Odgovori