Bol u donjem delu ledja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Pa da, a to je kod nas josh uvek SF!

Za adekvatno sticanje znanja iz polja kiropraktike mora se ici u inostranstvo, nazalost, nijedan chak ni privati fakultet ne nudi ove specijalizacije.

Zato nije bash najpametnije ovde ici kod ovih 'struchnjaka' :)

Treba se dobro raspitati o obrazovanju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pa da, a to je kod nas josh uvek SF!

Za adekvatno sticanje znanja iz polja kiropraktike mora se ici u inostranstvo, nazalost, nijedan chak ni privati fakultet ne nudi ove specijalizacije.

Zato nije bash najpametnije ovde ici kod ovih 'struchnjaka' :)

Treba se dobro raspitati o obrazovanju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Aleksa010
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 11:52 am

Post od Aleksa010 »

tamaraft napisao:Ne znam gde ti to zivish i kako se zove profesija te osobe kod koje razmishljash da odesh.

Kostolomac je narodni izraz, obicgno za osobe koje su samouke i bave se manipulacijama na koshtanozglobom i ligamentnom sistemu, a ne verujem da iko od tih ljudi zna osnove anatomije nasheg tela.

Kiropraktichari su ljudi koji su zavrshili kurseve kiropraktike, retko ko u nashoj zemlj i ima zavrshene vise shkole, znam za samo par osoba koje su ove shkole zavrhsili u Japanu i Americi a da rade to u Srbiji.

Kiropraktichar je pre svega terapeut, fizikalni terapeut koji ima pre svega znanje iz anatomije, fiziologije, kineziologije tela a kiropraktiku je na kuru ili seminaru usavrshio, u pitanju su posebne vrste manipulacije, tj mobilizacija zbglobova, koje rade i fizioterapeuti tokom kineziterapije. Mobilizacija zbloga je zapravo osnovna metoda lechenja i kineziterapiji.

Ako je u pitanju kiropraktichar mozesh da odesh slobodno, ako je osoba sa iskustvom i ako osetish puno poverenje u samom razgovoru sa njim.

Zivim u Holandiji
Da, idem kod tog coveka sto si ti opisala, bas tako, mobilizacija zglobova
Vidim da je ovde veoma cenjen...pa cu ipak otici sutra
inace bol je malte ne nestala...zahvaljujuci paracetamolu
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Radio sken prosle sedmice..zvao sada za rezultate..ne, nece asistent da mi da rezultate, kaze ima previse toga napisanog...sta je po sredi, sta treba raditi, prepusta ortopedu da mi saopsti, a on ce zvati tek oko 13h
Ko da ceka 80ak minuta
grrrrrr

PS: Ocigledno nije bas bezazleno :(
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

e dobih odgovor
blaga artroza
kako rece...
"Nista specijalno, nista strasno, blaga artroza kicme u donjem delu, malo izrazenije engo kod mojih vrsnjaka(33 godine)....i da nastavim sa fizikalnom terapijom"

Moze mi neko reci sta je artroza, postoji li opasnost invaliditeta itd
unapred zahvalan
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Imate temu na ovom podforumu

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 54&start=0

Artroze

Artroze su hronična oštećenja zglobova za koje je karakteristično razorno (destruktivno) oštećenje hrskavice uz bujanje (proliferaciju) kostnih delova. Promene na sinoviji obično nisu prisutne, ali se mogu ponekada javiti, obično naknadno (sekundarno).

Osim termina artroze, koriste se i: degenerativni hipertrofični osteoartritis i degenerativni zglobni reumatizam.

Najčešće su na međupršljenskim zglobovima, kuku, kolenu, krajnjim zglobovima na prstimašake, i zglobovima palca našaci i stopalu.
Obično zahvataju jedan zglob, ali mogu zahvatiti i više.

Hrskavica je obično najviše oštećena u centru zglobne površine, tako da je površina hrskavice neravna, sa brazdama, udubljenjima i drugim oštećenjima. Promene na kostima se sastoje u promeni strukture kosti neposredno ispod hrskavice u smislu povećanja tvrdoće (osteskleroza) i bujanju perifemih delova kosti (osteofitoza).

Ispod sloja sa osteosklerozom postoji sloj sa razređenom građom (strukturom) kosti (osteoprozom) koja može biti toliko izražena da se stvaraju delovi bez kostne građe tj. pseudociste. Oštećenja sinovije i kapsule su otsutne ili se kasno javljaju.

Artroze se uglavnom javljaju posle četrdesete godine i njihova učestanost se povećava sa godinama. Češće su kodžena.

Osnovni simptom je bol kod pokreta.

Ograničenje pokreta je u početku blago a kasnije može biti izuzetno ozbiljno. Postiji tarež u zglobu (krepitacije). Nema znakova zapaljenja, tj. povišene temperature, povišene sedimetacije krvi i dr.

U najvećem broju slučajeva radi se o degenerativnom procesu na hrskavici, ustvari preranom starenju zahvaćenog zgloba.

Ove su promene anatomske, mehaničke, biološke i hemijske. Anatomski hrskavica postaje suva, rapava, sa izmenjenim sjajem, uz izmene u građi (histološkoj strukturi).

Mehanički hrskavica je manje elastična. Biološki smanjena je sposobnost hrskavice da koristi neophodne materije, tj. respiracija hrskavice. Hemijske promene su smanjena količina hondrotoin-sumpome kiseline kojaje bitan sastojak polimera kojičine hrskavicu.

Po istraživanjima patologa artroze postoje kod 95% osoba odčetrdeset godina, a praktično kod svih prekošesdeset godina. Uzroci ovakvog preranog starenja nisu dovoljno jasni.

Teorijski se radi o lošem kvalitetu hrskavice i ponavljanim mehaničkim povredama (traumama). Kao uzroci lošeg kvaliteta hrskavice se pominju endokrini razlozi, nasledna komponenta i oštećenja u prokrvljenosti (vaskularizaciji) zgloba.

Uticaj endokrinog sistema je kod loše funkcije jajnika (disfunkcija ovarijuma). U prilog ovome govori znatno veća učestanost artroza kod poremaćaja funkcije jajnika i dobro delovanje ženskih polnih hormona (estrogena) na artroze. Estrogeni, pored ostalih uloga,štite zglobove. Takođe poremećaji u fimkciji hipofize,štitastežlezde (tireoideje) i paratiroideje mogu uticati na artroze.

Pitanje naslednosti je davno uočeno, ali još uvek nije detaljno ispitano.
Vaskularne lezije uopšte, a posebno u predelu zgloba su jedan od elemenata koji utiče na pojavu artroza.

Sva ostečenja zglova i zglobne hrskavice mogu dovesti do artroze.
Ponavljana mehanička oštećenja takođe utiču na pojavu artroza.

Kao komplikacija kod artroza se mogu javiti infarkti u hrskavici ili u tkivu ispod hrskacice, pa tako mogu biti stvorene "rupe" u hrskavici,često sa delom hrskavice ili hrskavice i kosti, koji je odvojen od svoje podloge i koji se kreće po zglobu uz stvaranje dodatnih tegoba.
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Tamara, hvala puno :)
Izcimala si se oko mene puno i veliko hvala
No, ocigledno znas puno o ovakvim stvarima pa bi me zanimalo da tvojim recnikom kazes sta je to, koliko je opasno, eventualna opasnost od..sta znam, invaliditeta(jbg, zentara sam :))
Dakle, receno mi je da je blago ostecenje u donjem delu ledja, da ortoped tu nsita dlaje en radi i upucen sam (gde vec i jesam) kiropraktiku
Usput mi rece da nikakve masaze ne pomazu vec da treba neke vezbe da mi prepise koje cu raditi...do kraja zivota :)
Haj ti meni, ljubi te Aleksa :) , lepo, na srpskom (laiku pricas, pazi :) ) kazi sta sam, gde sam i treba li da se (opasno) frkisem :)
Unapred zahvalan smarach :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Degenerativne promene nisu nikako indikacija za kiropraktiku! Nikako! Sportske povrede da ali degenerativne promene ne!

Drzi se standardne fizikalne terapije i pridrzavaj se saveta za pacijente za lumbalnim sindromom-pozicioniranje prilikom spavanja, zashtitni polzoaji prilikom sedenja, lezanja, sexa, dozirana fizichka aktivnost, jachanj emishica ledja i trbuha, nogu, posebno quadricepsa, kako bi se vecina aktivnosti radila pomocu nogu a ne ledja, bez naglih pokreta rotacije u ledjima, nema noshenja teshkih stvari, nema dizanja tereta iz ledja vec iz chuchnja...

Fizikalna i kineziterapija je obavezna kod osooba sa lumbalnim sindromom i jedini ej nachin prevencije vecih povreda.
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Hvala puno
Da, fizikalna terapija je u pitanju
Tacnije, idem kod osobe koja ce mi rpepisati vezbekoje treba da radim
slucajnost je da ista osoba radi obe stvari(kiro i fizikalnu)
Puno, pnuo hvala
Zvao sma svog terapeuta, rece da ce mi u petak sve objasniti
kaze da nema nikakvog razloga za brigu i da je u pitanju blago ostecenje
Rece da idemo na vezbe i da cu kod njega dolaziti sigurno jos 6-7 meseci (uuups!!)
Nisi mi samo odgovorila(i obecavam da te vise encu smarati)...kakva je opasnost od invaliditeta zbog ovoga?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ma kakva invalidnost, svaka druga osoba ima degenerativne promene na kichmenom stubu, opusti se i pochni da vodish rachuna o svojoj kichmi - a to znachi, ne povecavaj masu tela, ne oopterecuj svoju kichmu, ne radi pokrete koji su rizichni i do kraja zivota radi vezbe!

Ne znam bash da li ima potrebe da idesh kod nje 7 meseci, vezbe cesh nauchiti za mesec dana i onda je sve na tebi! Ako ih budesh radio i odrzavao mishice nece biti problema ako ne, javljace se tegobe u smislu bolova, zatezanja, ogranichenja pokreta.

Smatraj ovo jednim lepim upozorenjem, sad se malo vishe bavi svojim najlepshim organom - kichmom! :D
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

E pa Tamara, stvarno mnogo, mnogo MNOOOGO hvala na silnim postovima koje si na ovoj temi napisala
Zentara sam po prirodi i tesko mi je da docekam da odem kod lekara u zakazano vreme pa smaram ljdue(tebe) po forumima
Svako dobro zelim

PS: Da mi je neko pre 10ak dana rekao da mi je kicma najlepsi organ...uvek sams e hvalio drugim atributima lol
Jos jednom veliko hvala i svako dobro zelim
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

Evo da se javnem posle duzeg vremena
Bol u ledjima prosao, bol u nozi prosao, konacno normalnije hodam, ali svega 200-300 metara
nakon 200-300 metara pocinje blaga bol u peti a zatim pocne da trni.
Kada sedim/lezim ne osecam nikakvu nelagodnost
idem kod fizio…u petak poslednji put..rekao mi je da dodjem za 4 sedmice. Nema ni on pojma sta dalje da radi…
Radim propisane vezbe, naucio me je kao nekim pokretima..i ako ga dobro razumeh, za 4 sedmice kada dodjem opet, ako nelagodnosti nisu prosle, idemo na razgovor kod doktora koji operise.
Iskreno, ne pada mi na pamet da operisem sve dok mogu ovako da funkcionisem. Ne igra mi se sa kicmom a ako dobro razumeh, nemas garanciju da se posle operacije ne bi vratili isti bolovi.
Samo, iskreno, ocekivah da do sada prodju svi bolovi(neprijatnosti)
PS: Bez MRI skena mi spominje operaciju, jeste da sam medicinski totalno nepismen ali mi ton e izgleda bas logicno
Aleksa010
Novi član
Novi član

Post od Aleksa010 »

I da, sta je Schmorl-ovova hernia?
Sumnjaju na nju na L1, L2 i L3
To je pokazao obican sken ali moj fizio nije siguran u to
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm