VRATIO SE SEVERUS

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

VRATIO SE SEVERUS

Post od evelina »

Napokon!
Da li vi znate kako nam je bilo bez Vas?

nadala sam se da ste otisli na godisnji, a najgore sto mi je padalo na pamet je bilo to da se necete vratiti na forum.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Kakav crni godisnji,drama tako reci!!!
dixichick
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 10:08 pm

Post od dixichick »

Postovani doktore SEVERUS, jako puno bi mi znacilo kada bi ste nesto vise napisali o temama koje sam postavila ( dijagnoza: chondrosarcoma mesenchymale.st i djecak 9 godina pocinje sa hemoterapijom) jer sam nestrpljivo cekala da se vratite.

Sve sto sam pronasla na netu o ovj dijagnozi me je jako uplasilo, vasa procjena bi puno pomogla.

Unaprijed zahvalna tetka malog pacijenta . . .
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Odgovorio sam na temi.
dixichick
Novi član
Novi član

Post od dixichick »

Dragi doktore severus, zahvaljujem vam se na odgovoru.

Ali meni jos puno toga nije jasno i jednostavno ne znam kome drugom da se obratim.

Napr. na puno mjesta gdje sam citala o ovoj dijagnozi chondrosarcoma mesenchymale.st ukratko pise da je to jako rijedak oblik tumora, da je agresivan da metastazira i da se cesto vraca i nakon mnogo godina od izljecenja. Procitala sam i to da ova vrsta ne reaguje na hemoterapiju.

Dijete sutra pocinje sa hemoterapijom, zaista vjerujem u strucnost i sposobnost nasih ljekara ali se bojim da mu hemoterapija nece pomici.
Citala sam da neka tzv. Proton terapija pomaze, znate li sta je to?
I svugdje pise da se ljudi oboljeli od ove vrste moraju lijeciti na specijalnim sarcoma klinikama?

Molim vas recite sta mislite, jesmo li dijete trebali poslati u inostranstvo ili mu je i ovdje najbolja pomoc zagarantovana.

Licno nase doktore smatram najpamentijima na cijelom svijetu, mozete slobodno svi da me demantujete ali to je moj stav . . . ali obuzima me jeza kad god pomislim na ovu dijagnozu.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

dixichick napisao:Dragi doktore severus, zahvaljujem vam se na odgovoru.

Ali meni jos puno toga nije jasno i jednostavno ne znam kome drugom da se obratim.

Napr. na puno mjesta gdje sam citala o ovoj dijagnozi chondrosarcoma mesenchymale.st ukratko pise da je to jako rijedak oblik tumora, da je agresivan da metastazira i da se cesto vraca i nakon mnogo godina od izljecenja. Procitala sam i to da ova vrsta ne reaguje na hemoterapiju.
Generalno sarkomi osim ostesarkoma i sarcoma Ewing su hemio i radirezistentni.Zracenje bi bila mozda u ovom slucaju korisnije(mozda ga i planiraju posle HT)sa ciljem da se zatvore krvni sudovi u fokusu odakle je neoplazma ekscidirana.
dixichick napisao: Dijete sutra pocinje sa hemoterapijom, zaista vjerujem u strucnost i sposobnost nasih ljekara ali se bojim da mu hemoterapija nece pomici.
Citala sam da neka tzv. Proton terapija pomaze, znate li sta je to?
I svugdje pise da se ljudi oboljeli od ove vrste moraju lijeciti na specijalnim sarcoma klinikama?

Molim vas recite sta mislite, jesmo li dijete trebali poslati u inostranstvo ili mu je i ovdje najbolja pomoc zagarantovana.
Kakva proton terapija??Zracenje protonima??Pa isto bi bilo kao i sa zracenjima koja se standardno prmenjuju samo sto generalno sva korpuskularna zracenja imaju bolji direktni letalni efekat(dejstvo na maligne celije direktnim ostecenjem njihovih subcelularnih struktura) a ucinak elektromagnetnih zracenja ide vise indirektno(radioliza vode,slobodni radikali).A sta biste dobili slanjem u inostranstvo??P i tamo se sarkomi lece kao i ovde operacijom zracenjem i hemioterapijom,s tim sto oni imaju vise love za eksperimentalne tretmane.
dixichick napisao: Licno nase doktore smatram najpamentijima na cijelom svijetu, mozete slobodno svi da me demantujete ali to je moj stav . . . ali obuzima me jeza kad god pomislim na ovu dijagnozu.
Ko je operisao malog??
dixichick
Novi član
Novi član

Post od dixichick »

Hvala dragi doktore Severus, sad mi je nekako puno lakse, kad ste rekli da se i kod nas sarkomi lijece kao i u inostranstvu jer ja kao potpuni medicinski laik ( student sam prava) nikad radije dok se ovo nije desilo nisam ni cula za izraz sarkom. A ove informacije na inerenetu mogu biti poprilicno zbunjujuce, mnogo znaci kad ti na pitanje odgovri direktno, nas covjek, doktor, strucnjak . . . keep up the good job sto bi rekli Ameri ili samo tako nastavite na nasem lijepom srpskom. :)

Djecaka je u Tirsevoj operisao doktor Vukanic( nisam sigurna kako se zove)
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

dixichick napisao:Hvala dragi doktore Severus, sad mi je nekako puno lakse, kad ste rekli da se i kod nas sarkomi lijece kao i u inostranstvu jer ja kao potpuni medicinski laik ( student sam prava) nikad radije dok se ovo nije desilo nisam ni cula za izraz sarkom. A ove informacije na inerenetu mogu biti poprilicno zbunjujuce, mnogo znaci kad ti na pitanje odgovri direktno, nas covjek, doktor, strucnjak . . . keep up the good job sto bi rekli Ameri ili samo tako nastavite na nasem lijepom srpskom. :)

Djecaka je u Tirsevoj operisao doktor Vukanic( nisam sigurna kako se zove)
Koliki je bio tumor veliki ili mali??
dixichick
Novi član
Novi član

Post od dixichick »

Tumor je bio dimenzija 2,5 cm sa 3 cm i pronadjen je na vratu. Doktor je rekao da je izvadio kompletan tumor i dio zdravog tkiva okolo u slucaju da je ostalo jos nekih celija. Rengenski snimak pluca i prije i poslije operacije je bio skroz uredan , radio je i MR ali ne znam kakav je taj nalaz. Djecak nikada nije osjecao nikakvu bol, ni prije niti nakon operacije. Tumor je slucajno pronadjen jer je majka vidjela nekakvu kvrzicu na vratu, to joj se ucinilo sumnjivo i isti dan je odvela dijete kod ljekara.
Odgovori