Dijagnoze:
-Sy Venae Cavae Superior
-Thrombosis v.cavae superior
-Lymphadenopathia generalisata (Bulky disease mediastini)
-In obs.Lymphoma malignum
molim vas da mi neko pojasni ovo sve...radi se o mom tati koji ima 49 godina i ovo su podaci sa prvog otpusnog pisma kada je lezao na hematoloskom odjeljenju ukc-a tuzla.to je bilo u junu ove godine.nakon toga isao je u sremsku kamenicu na institut na radio terapiju (20Gy) i nakon mjesec dana ponovno u sarajevo...
da li je radioterapija pravi metod lijecenja gore navedenog??
njegovo trenutno stanje je izuzetno lose...proslo je nekih mjesec dana nakon te druge terapije zracenja i sada cekamo jos par dana da prodje pa da se uradi novi ct snimak da bi se vidjeli rezultati ucinjenog...
ono sto me najvise brine jest njegovo trenutno stanje koje je iz dana u dan sve losije...ima konstantno povisenu tjelesnu temperaturu uz osjecaj iznemoglosti,toliko da ne moze da se pomjeri iz kreveta.
molim vas neko da mi pojasni ovo sve i kakve su prognoze na osnovu ovakvih postavljenih dijagnoza i s obzirom da njegovo fizicko stanje nimalo nije dobro...
hvala unaprijed!
Sy Venae Cavae Superior (urgentno stanje!)
hvala vam na brzom odgovoru...tako nam je i receno od strane ljekara,ako se ne dobije zeljeni rezultat ovim terapijama zracenja da se odmah krene sa hemoterapijom.severus napisao:Ovo je za hitnu hemioterapiju i sto pre treba da se javite u bolnicu radi sprovodjenja iste,obzirom da kancerski depoziti em su trombozirali VCI,em podizuci intratorakalni pritisak opstruiraju vracanje krvi u srce.
nezahvalno je prognozirati ali stvarno me zanima koliko pacijent sa ovim sto mu je dijagnosticirano moze jos dugo da zivi?
karcinom pluca nije jer je uradjena bronhoskopija,ct pluca i nisu nadjeni ni primarni tumor ni sekundarni depoziti.severus napisao:Zavisi od dosta toga npr da li je limfom ili neoplazma pluca ,ako je limfom kojeg je gradusa i PH tipa ,hemiosenzitivnosti sistemske diseminacije i jos mnogo faktora.
u medijastinumu se nalaze multipli limfni cvorovi koji su ex iuvantibus zraceni 2puta,jednom u sremskoj kamenici a drugi put u sarajevu,razmak izmedju zracenja oko mjesec i po.
konsultovan profesor hirurgije iz beograda-torakohirurg,koji je misljenja da zbog fibroze u zracenim limfnim cvorovima sada nije potrebna biopsija iz medijastinuma.on je misljenja da je biopsiju trebalo uraditi prije zracenja i sada je po njemu doslo do fibroze tako da ta biopsija ne bi dala zeljenu dijagnozu bolesti.
unazad 2,5 mjeseca u javile su se stomacne tegobe sa ucestalim stolicama,bolovima (izrazito jakim u predjelu citavog stomaka) u oba donja kvadranta trbuha.on ima redovnu stolicu ali nema vjetrova unazad 10 dana.trbuh meteoristican,tvrd,bolan uz naglasen venski crtez na trbusnom zidu-kao kaput meduze.
ovdje nemaju pojma sta dalje da rade sa mojim tatom...
molim Vas,a cini mi se da dobro razumijete ovu bolest da mi predlozite sta dalje da radim.
da li treba jos nesto dijagnosticki napraviti i sta ili terapijski djelovati..ali kako??
pomozite mi sa vasim savjetima jer je u pitanju mlad covjek-ukoliko postoji negdje neko ko moze pomoci molim Vas da mi kazete adresu ili broj telefona kome da se obratimo.
p.s. konsultovan je i prof.milomir malesevic.
Dakle ovako fibroza je kasna komplikacija zracenja i sumnjam da bi se pojavila za mesec dana ,a ne znam koje su bile doze zracenja.Ukoliko klinicka slika perzistira(nabrekle vene vrata,Stokesov okovratnik,dispneja)hemioterapija ostaje kao solucija.Sto se tice tih medijastinalnih lgl ako su one i posle tog zracenja patoloskih dimenzija opet podlezu biopsiji jer to zracenje nije nikako radikalan tretman niti se radikalan tretman uopste moze uzeti u razmatranje bez definitivne dijagnoze.Pominjete venski crtez periumbilikalno karakteristican za portnu hipertenziju.Da ja ovde ne bi sad raspravljao o tipovima portne hipertenzije ili je jetra u kongestiji zbog povecanog intratorakalnog pritiska ili je primarni proces u jetri sa diseminacijom u medijastinalne lgl ili postoji diseminacija procesa iz abdomena u jetru i medijastinalne lgl.A da li je trbuh meteoristican ili je mozda u pitanju ascites bez palpacije ,perkusije i ultrasonografije i CT-a abdomena je cista spekulacija.Sto ce reci njega neko treba da primi na kliniku i kompletno obradi laboratorijski i radioloski,a ako opste stanje dozvoljava uzeti i biopsiju od medijastinalnih lgl.
severus napisao:Dakle ovako fibroza je kasna komplikacija zracenja i sumnjam da bi se pojavila za mesec dana ,a ne znam koje su bile doze zracenja.Ukoliko klinicka slika perzistira(nabrekle vene vrata,Stokesov okovratnik,dispneja)hemioterapija ostaje kao solucija.Sto se tice tih medijastinalnih lgl ako su one i posle tog zracenja patoloskih dimenzija opet podlezu biopsiji jer to zracenje nije nikako radikalan tretman niti se radikalan tretman uopste moze uzeti u razmatranje bez definitivne dijagnoze.Pominjete venski crtez periumbilikalno karakteristican za portnu hipertenziju.Da ja ovde ne bi sad raspravljao o tipovima portne hipertenzije ili je jetra u kongestiji zbog povecanog intratorakalnog pritiska ili je primarni proces u jetri sa diseminacijom u medijastinalne lgl ili postoji diseminacija procesa iz abdomena u jetru i medijastinalne lgl.A da li je trbuh meteoristican ili je mozda u pitanju ascites bez palpacije ,perkusije i ultrasonografije i CT-a abdomena je cista spekulacija.Sto ce reci njega neko treba da primi na kliniku i kompletno obradi laboratorijski i radioloski,a ako opste stanje dozvoljava uzeti i biopsiju od medijastinalnih lgl.
danas je uradjen ct mozga,grudnog kosa i abdomena.ct mozga uredan,a u medijastinumu brojni lgl velicine do 4 cm.u abdomenu masa lgl koja gotovo u cijelosti ispunjava trbusnu supljinu (nema gdje nema limfnih cvorova).ovdasnji doktori sutra predlazu biopsiju lgl iz abdomena,a nakon toga ce razmotriti mogucnost cito terapije (predlazu chop koji bi pokio i hodgkina i non hodgkina).s obzirom da ima izrazite bolove u predjelu epigastrija i u desnom hipohondriju ordiniraju mu kontinuiranu infuziju sa analginom, fortralom, trodonom - uvijek mijenjaju 1 od ta 3 lijeka.
doktor preporucuje zbog jakih bolova morfij.
molim vas da mi odgovorite da li se slazete sa ovakvim dijagnostickim protokolom ili ako ima nesto bolje da mi predlozite.
rado bismo otisli na VMA u beograd ali je moj otac u jako losem stanju sada tako da nije za transporta.
pozdrav