Ultrazvucna dijagnostika
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 10:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ultrazvucna dijagnostika
Iscitavam vase poruke i shvatam da cu od danas biti svakodnevno na ovom forumu. Naime moja majka je obolela od tumora dojke. juce je uradjen UZV dojki i Dg je Tu mammae sin No II. Tumacenje dr koja je radila Uzv je da je najverovatnije maligno(skoro potpuno sigurna) ali naravno nije njeno da daje takve prognoze( bez PH nalaza). Predlaze potpuno uklanjanje dojke, a sugerise da se to odradi u sremskoj Kamenici. Kako nabaviti uput za tamo? Obzirom da te operacije rade i kod nas uput za Kamenicu se ne moze ili veoma tesko se dobija.
Ako neko zna da mi objasni kakva moze biti prognoza na osnovu ove dg. U pitanju su dva tumora velicine 17mm i 5mm. ?? Da li No II govori u prilog da je to neki pocetak bolesti? Sta posle operacije? Zracenje? Hemoterapija? Moze li to uopste izaci na dobro? Molim za odgovor ?
Ako neko zna da mi objasni kakva moze biti prognoza na osnovu ove dg. U pitanju su dva tumora velicine 17mm i 5mm. ?? Da li No II govori u prilog da je to neki pocetak bolesti? Sta posle operacije? Zracenje? Hemoterapija? Moze li to uopste izaci na dobro? Molim za odgovor ?
-
- Novi član
Upravo smo stigli sa onkologije. Mama je dobila silne upute za snimanje(kosti, glava, kicma,...0 kao i za UZV abdomena i laboratoriju. sa svim tim nalazima idemo na konzilijum za desetak dana da se resi sta ce se dalje raditi. Naravno sve zavisi da li ima metastaza ili ne? Ima li nekih simptoma kada su metastaze u pitanje? Cesto je boli leva ruka(sa strane obolele dojke), da li to moze da znaci da se tumor rasirio? Nije li dugo cekati deset dana dok ne bude konzilijum?
Molim ko zna da mi odgovori???????
Pozzz
Molim ko zna da mi odgovori???????
Pozzz
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Dragi Alexap,
upravo zato je i dobila sve te upute za "raznorazna snimanja". Znam da ti je teško , da si sav u isčekivanju ali nema svrhe da ti nabrajam knjiški šta sve može (ali i ne mora ) da je boli ako ima metastaze.Svi ti dodatni dijagnostički pregledi, uz HP dijagnozu, će nam pomići da pravilno odredimo stadijum bolesti( dokle je bolest napredovala) i u zavisnosti od toga, da donesemo odluku o načinu lečenja!!! Pozz
upravo zato je i dobila sve te upute za "raznorazna snimanja". Znam da ti je teško , da si sav u isčekivanju ali nema svrhe da ti nabrajam knjiški šta sve može (ali i ne mora ) da je boli ako ima metastaze.Svi ti dodatni dijagnostički pregledi, uz HP dijagnozu, će nam pomići da pravilno odredimo stadijum bolesti( dokle je bolest napredovala) i u zavisnosti od toga, da donesemo odluku o načinu lečenja!!! Pozz
-
- Novi član
zabrinuta cerka
Kako ide sa ostalom terapijom(hemioterapija i zracenje)? Mama je inace (pored onkoloskog) kardioloski i neuroloski bolesnik i uz sve to je jos i dijabeticar!!!Pretpostavljam da ce sve njene ranije bolesti komplikovati lecenje tumora, samo da ne budu i prepreka tome? Tartufa sta ti mislis o tome?Na insulinu nije, ali pije velike doze lekova za secer(koji varira od 2.5-16.0). Krvni sudovi su joj jako losi imala je nekoliko "ishemicnih ataka" pa trenutno 'vuce" desnu nogu. Uz sve to je i jako mrsava i to me jako zabrinjava. Unapred hvala na odgovoru.
-
- Novi član
Mama ima 56 godina, ali je jako loseg opsteg stanja(nabrajala sam vec sve njene bolesti da se sada ne ponavljam) bila i pre nego sto je ustanovljen tumor. jel moze neko da mi odgovori da li se i u tom slucaju moze raditi hemio i zracna terapija? Koliko sam shvatila iz ovih postova nju lose podnose i "zdrave" osobe a kamoli neko vec jako narusenog zdravlja? Da li se moze desiti da joj bude uskraceno lecenje zbog narusenog zdravlja????? Tartufa MOLIM TE ako imas vremena??? Znaci srcani bolesnik(angina pektoris), neuroloski( nekoliko ishemicnih ataka jedan bio skoro pre dve nedelje i dijabeticar(nije na insulinu) vrednosti secera 2.5-16 . Hvala unapred
-
- Novi član
Molim Tartufu ili nekog kompetentnog da mi odgovori da li tumor marker CA 15-3(ciljani za dojku?) pokazuje postojanje(ili nepostojanje) tumora ili se na osnovu njegovih vrednosti moze razluciti da li se radi o benignom , malignom tumoru? Jos jedno pitanje, kako se najbolje moze utvrditi postojanje metastaza(osim laboratorije standardne i rendgena). Mozda nekim tumor markerima?
Unapred zahvaljujem

-
- Novi član
[b]Molila bih POSTOVANU Tartufu za odgovor[/b]. Danas su stigli mamini rezultati krvi. Sve je u granicama referentnih vrednosti osim fibrinogena koji je duplo uvecan!! Vrednost mu je 6.94 Da li tako visok fibrinogen ukazuje na postojanje maligniteta? Ono sto sam uspela da pronadjem o fibrinogenu je da je nespecificni pokazatelj upalnih stanja i maligniteta(izmedju ostalog). Da napomenem jos jednom mama se zali na bolove u levoj ruci(tumori su na levoj dojci) kao i u lumbalnom delu kicme.Sedimentacija je 12mm/h, a leukociti10.2. Na sta zapravo ukazuje povisen fibrinogen??
Unapred zahvalna zabrinuta cerka.Pozz :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Unapred zahvalna zabrinuta cerka.Pozz :( :( :( :( :( :( :( :( :(
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Alexap,
to što su rezultati biohemijskih ispitivanja i krvne slike u redu, ne podrazumeva da neko ne boluje od karcinoma.Znam da si uznemiren i zabrinut za svoju mamu ali možemo pričati kad budu gotovi definitivni HP nalazi i sve ostale dijagnostičke(neophodne ) procedure na osnovu čega će se izvršiti stadiranje bolesti_ određivanje stadijuma do kog je bolest odmakla. Tek tada se razmatraju mogućnosti onkološkog lečenja.
Dijagnoza karcinoma( bilo kog) se postavlja isključivo patohistološki ili citološki.Pričati o karcinomu a da nije dokazan na ovaj način, je neetički i u najmanju ruku- nesvrsishodno. Pozz
to što su rezultati biohemijskih ispitivanja i krvne slike u redu, ne podrazumeva da neko ne boluje od karcinoma.Znam da si uznemiren i zabrinut za svoju mamu ali možemo pričati kad budu gotovi definitivni HP nalazi i sve ostale dijagnostičke(neophodne ) procedure na osnovu čega će se izvršiti stadiranje bolesti_ određivanje stadijuma do kog je bolest odmakla. Tek tada se razmatraju mogućnosti onkološkog lečenja.
Dijagnoza karcinoma( bilo kog) se postavlja isključivo patohistološki ili citološki.Pričati o karcinomu a da nije dokazan na ovaj način, je neetički i u najmanju ruku- nesvrsishodno. Pozz
-
- Novi član
Da li mi neko moze odgovoriti sledece: ukoliko se radi radikalna mestektomija(obostrana), da li postoji mogucnost da se izbegne hemioterapija????U pitanju su dva tumora na levoj dojci i jedan na desnoj dojci(otkriven je tek na konzilijumu). Naime palpacijom i UZV ponovo su nam rekli da su tumori najverovatnije maligni( i ovo mi nije jasno s obzirom da mi je Tartufa objasnila da se dijagnoza karcinoma postavlja patohist. i nikako drugacije). Mami su sada kao sto rekoh pronadjena tri tumora(14mm, 5mm i 8mm) dva na levoj, jedan na desnoj dojci. Prvo je predlozeno da se izvade "samo" tumori, ali ako to ne bude moguce odstranice se obe dojke, sto nam je u ovom momentu najmanje vazno. Vazno je da smo odradili kompletan rendgen i Uzv i nigde nema "sekundarnih depozita"
. Pre nego je budu operisali radice se odredjivanje tumora pomocu UZV i magnetne rezonance.
Kako se ponasati posle operacije, nacula sam nesto da hoce ruke da oticu????? Inace mi svakoga dana iscekujemo poziv za op, pa sam zato prilicno nervozna, preplasena i ma znate vi svi kako je !! Uf malo sam se raspisala, jos uvek sam laik za sve onkoloske termine
pa oprostite na mogucim propustima. Bila bih zahvalna ako bi mi neko odgovorio u vezi hemioterapije posle obostrane mastektomije??? Zahvaljujem unapred svima a Tartufi porucujem VRATITE SE trebate nam.
Pozz

Kako se ponasati posle operacije, nacula sam nesto da hoce ruke da oticu????? Inace mi svakoga dana iscekujemo poziv za op, pa sam zato prilicno nervozna, preplasena i ma znate vi svi kako je !! Uf malo sam se raspisala, jos uvek sam laik za sve onkoloske termine

Pozz