Prvi mamograf koji se radi se zove bazni mamograf i radi se između 35-40 godine. Razlog zašto se pre toga ne radi je taj što je žlezdano tkivo dojke razvijenije i mamograf ne bi sa pouzdanošću mogao da kaže da li postoji promena.
i još da kažem ukratko o skraćenicama za koje znam šta znače:
ACR (American Colleg of Radiology) govori o stanju dojke u smislu
ACR 1- involuirana masna dojka
ACR 2- prisutno manje 50% žlezdanog parenhima
ACR 3- prisutno više od 50% žlezdanog parenhima
ACR 4- prisutno više od 75% žlezdanog parenhima
Dakle to je samo opis dojke,mlade osobe imaju više žlezdanog tkiva a bake imaju atrofične odnosno involuirane masne dojke.
BI-RADS (Brest Imaging Reporting And Data System) govori o patologiji dojke
BI-RADS 0- poteban dodatni imidžing, promena se ne može precizno opisati.
BI-RADS 1- normalan nalaz, godišnja kontrola
BI-RADS 2- benigni nalaz (fibroadenom, lipom...), godišnja kontrola
BI-RADS 3-verovatno benigno (ciste), kontrola na 6 meseci
BI-RADS 4- verovatno maligno, obavezna biopsija
BI-RADS 5-suspektno maligno (spikule, mikrokalcifikacije), obavezna biopsija
BI-RADS 6- tu je već histološki dokazan karcinom, sa njim se prati reakcija karcinoma nakon primene citostatika i radioterapije.
Karcinom dojke karakterišu mikrokalcifikacije i spikulozne promene ( kao paučinasti produžeci koji infiltruju okolno tkivo). Ukoliko se ove promene uoče, obavezna je biopsija.
Ultrazvučni pregled ne vidi mikrokalcifikacije i zato se kaže da je mamografija zlatni standard u dokazivanju karcinoma dojke. Čak se smatra da se u 70% slučajeva mamografom može otkriti carcinoma in situ ( početni stadijum u razvitku karcinoma).
Drago mi je ako nekome pomognem ovim postom... i opet kažem nadam se da nikome ne smeta što sam ga postavila

Pozdrav svima i svako dobro!!!