UKRATKO O MAMOGRAFIJI

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

UKRATKO O MAMOGRAFIJI

Post od Bokily »

Razlog zašto sam otvorila novu temu je taj što sam videla da na par pitanja koja su vezana za mamografiju, nije odgovoreno (pogotvo ukoliko je u pitanju ACR i BI-RADS). Ja sam imala izborni predmet Imidžing metode u medicini, par odličnih predavanja o mamografiji, pa sam htela da dam neke smernice, čisto za prvu ruku. Nadam se da se moje buduće kolege ne ljute što sam se drznula. Elem, da ja krenem na priču o mamografiji VRLO UKRATKO (jer je na većinu stvari već odgovoreno na forumu pa bacam akcenat samo na ono što nije, ili nisam pronašla) ... :oops: :oops: :oops:

Prvi mamograf koji se radi se zove bazni mamograf i radi se između 35-40 godine. Razlog zašto se pre toga ne radi je taj što je žlezdano tkivo dojke razvijenije i mamograf ne bi sa pouzdanošću mogao da kaže da li postoji promena.

i još da kažem ukratko o skraćenicama za koje znam šta znače:

ACR (American Colleg of Radiology) govori o stanju dojke u smislu

ACR 1- involuirana masna dojka

ACR 2- prisutno manje 50% žlezdanog parenhima

ACR 3- prisutno više od 50% žlezdanog parenhima

ACR 4- prisutno više od 75% žlezdanog parenhima

Dakle to je samo opis dojke,mlade osobe imaju više žlezdanog tkiva a bake imaju atrofične odnosno involuirane masne dojke.

BI-RADS (Brest Imaging Reporting And Data System) govori o patologiji dojke

BI-RADS 0- poteban dodatni imidžing, promena se ne može precizno opisati.

BI-RADS 1- normalan nalaz, godišnja kontrola

BI-RADS 2- benigni nalaz (fibroadenom, lipom...), godišnja kontrola

BI-RADS 3-verovatno benigno (ciste), kontrola na 6 meseci

BI-RADS 4- verovatno maligno, obavezna biopsija

BI-RADS 5-suspektno maligno (spikule, mikrokalcifikacije), obavezna biopsija

BI-RADS 6- tu je već histološki dokazan karcinom, sa njim se prati reakcija karcinoma nakon primene citostatika i radioterapije.

Karcinom dojke karakterišu mikrokalcifikacije i spikulozne promene ( kao paučinasti produžeci koji infiltruju okolno tkivo). Ukoliko se ove promene uoče, obavezna je biopsija.

Ultrazvučni pregled ne vidi mikrokalcifikacije i zato se kaže da je mamografija zlatni standard u dokazivanju karcinoma dojke. Čak se smatra da se u 70% slučajeva mamografom može otkriti carcinoma in situ ( početni stadijum u razvitku karcinoma).

Drago mi je ako nekome pomognem ovim postom... i opet kažem nadam se da nikome ne smeta što sam ga postavila :roll: .
Pozdrav svima i svako dobro!!!
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Re: UKRATKO O MAMOGRAFIJI

Post od Bokily »

A da, zaboravih... :oops:
DD desna dojka
LD leva dojka
slatkakafa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 16, 2010 10:54 pm

Post od slatkakafa »

E dugo nisam znala šta koji birads znači, ovo je super smernica. Nemoj da se izvinjavaš, mislim da je svako objašnjenje dobrodošlo. Hvala :wink:
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Post od Biljaa »

Bokily,ovo je super,samo tako nastavi.

Pozdrav i puno sreće u budućem radu i kad počneš sa praktičnim radom nezaboravi nikad da je najbitnije biti i čovek i lekar :) .
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm

Post od 13th.wizard. »

vala lepo ste ovo saželi - kako treba kratko i jasno

way to go
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Korisno je baviti se biznisom zvanim mamografija, za ljude to je živo zlo.
Već sam pisao i dao podatke - ista smrtnost uz mnogo više odsečenih dojki.
Dokle god alopatska medicina ne shvati suštinu funkcionisanja ljudskog organizma,
guraće se ovakve skupe i pogubne stvari.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Tu temu ste obrađivali na drugom mestu pa neka tako i ostane... kad se već ne slažete sa klasičnom medicinom onda takve teme slobodno ignorišite.

Biljoo i 13th.wizard.- hvala na pohvali :wink:
Sofija@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2012 6:09 pm

Post od Sofija@ »

Zna li neko šta znace sledeci nalazi mamografa

1) Dojke su heterogene strukture ACR tipa 3. Aksile bez svežih limfonodusa.

2) A nalaz za drugu osobu: UGLK desne dojke prisutna ovalna meko tkivna senka segmentno neravne konture veličine 17x9mm. Desna dojka BIRADS 4A potreban je ciljani UZ pregled?
Odgovori