tumor na plucima
tumor na plucima
Molim Vas da mi neko protuimaci dijagnozu - Neopulm. 1. Sin C34.0, a u otpusnoj listi jos pise Endoskopski ušće bronha za kulmen opturisano TU promenom. Patohistološki slabo diferentovan svetloćelijski ca.
Radi se o mom svekru koji ima 57 godina i bio je u bolnici, rekli su da je neki tumor u pitanju, pretpostavljam maligni, ali on ne zna nista dalje, zakazao je skener pluća, a posle toga će verovatno operacija, tako su mu rekli. Ako može neko da mi malo pojasni celu ovu situaciju, ne znam koliko je strašno. A ujedno bih volela da znam, ako dodje do operacije, koja je, po vašim saznanjima, najbolja klinika za tako nešto.
Radi se o mom svekru koji ima 57 godina i bio je u bolnici, rekli su da je neki tumor u pitanju, pretpostavljam maligni, ali on ne zna nista dalje, zakazao je skener pluća, a posle toga će verovatno operacija, tako su mu rekli. Ako može neko da mi malo pojasni celu ovu situaciju, ne znam koliko je strašno. A ujedno bih volela da znam, ako dodje do operacije, koja je, po vašim saznanjima, najbolja klinika za tako nešto.
izbor bolnice
Ima li neki savet, gde su najbolji strucnjaci za operaciju karcinoma pluca?
HT + RT
Značilo bi mi puno da mi protumačite sledeću situaciju: Svekar mi je operisan pre mesec dana, otklonili su mu veliki deo levog plućnog krila. Inače, nisam sspomenula da je ranije imao dva infarkta, tako da je operacija tumora pluća bila prilično teška. Za sad se dobro oseća, malo je smršao, a meni nije baš najjasnije zašto mu je konziliijum odredio i hemoterapiju i zračenje. Piše ovako:
- DG Adenocarcinoma pulm. dex. 3N1Mo HG3
- OP: Pneumonectomia intrapercardialis sin.
konzilijum:
- Nastaviti lečenje sa II ciklusa HT a potom primeniti RT. Potom dati sputum na ARB i LOW.
Da li ovo znači da je nešto ostalo, ili da ima metastaze, ništa ne znam iz ovoga, pa bih volela da mi neko "na srpskom" kaže šta to sve znači. I kakve su uopšte prognoze za izlečenje ove vrste tumora.
Milica
- DG Adenocarcinoma pulm. dex. 3N1Mo HG3
- OP: Pneumonectomia intrapercardialis sin.
konzilijum:
- Nastaviti lečenje sa II ciklusa HT a potom primeniti RT. Potom dati sputum na ARB i LOW.
Da li ovo znači da je nešto ostalo, ili da ima metastaze, ništa ne znam iz ovoga, pa bih volela da mi neko "na srpskom" kaže šta to sve znači. I kakve su uopšte prognoze za izlečenje ove vrste tumora.
Milica
Odlicno da je toliki tumor uopste bio operabilan jer operacija pruza realnu sansu za izlecenje,iako je zbog 2 infarkta bas bilo diskutabilno da li bi pacijent podneo operaciju(opet u zavisnosti koliki su bili i koja je ejekciona frakcija posle infarkta).HT je odredjena zbog metastaza u limfnim zlezdama hilus pluca a i perikard je bio infiltrovan tako da je operisan "minut do 12".posle HT ide preventivno zracenje,i daje ispljuvak na M.Tuberculosis.
Hvala na objasnjenju, njegovi lekari nisu spominjali metastaze, ali smo svi pretpostavili da ih ima. Samo jos kratko, da li je moguce da se uniste metastaze hemoterapijom i molim za preporuku nekih dodatnih sredstava (alternativnih), npr. vitamini, neki preparati - sve sto bi bilo dobro da mu olaksa stanje ili pomogne tokom terapije, a i ubuduce.
A sta mislite da je ono N1??Metastaze u hilarnim ili peribronhijalnim limfnim cvorovima koji su uklonjeni sa plucnim krilom sto ne znaci da maligne celije nisu dospele u cirkulaciju,sto opet ne znaci da ne moze doci do razvoja metastaza zato se i daje HT da bi se pokusalo prevenirati razvoj metastaza.I sta se svi hvatate odmah za vitamine,suplemente,dodatke i jos kojesta jer je hirurgija gotovo jedini tretman koji omogucava izlecenje od solidnih tumora.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 8:34 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
severus napisao:A sta mislite da je ono N1??Metastaze u hilarnim ili peribronhijalnim limfnim cvorovima koji su uklonjeni sa plucnim krilom sto ne znaci da maligne celije nisu dospele u cirkulaciju,sto opet ne znaci da ne moze doci do razvoja metastaza zato se i daje HT da bi se pokusalo prevenirati razvoj metastaza.I sta se svi hvatate odmah za vitamine,suplemente,dodatke i jos kojesta jer je hirurgija gotovo jedini tretman koji omogucava izlecenje od solidnih tumora.
severus...ljudi se ne "hvataju"vec zele sve da probaju i ucine,da njihovi voljeni ostanu sa njima na ovom svetu,jer masa ljudi koji se spominju ovde a i oni koji dolaze na onkologiju,su veoma mlade osobe a ima ih i srednjih godina...nije im vreme za umiranje.
ruzno je reci da se neko "HVATA" i bolno je kad to cujes.
pozdrav ostalima i zelim vam zdravlje i budite hrabri i verujte u dobro.
Nisam mislila dodatke u smislu zamene za regularnu terapiju vec kao dodatak kako bi lakse podneo hemoterapiju, i eventualno nesto sto bi dodatno poboljsalo stanje. Daleko od toga da sumnjam u ishod operacije, naprotiv, od srca se nadam da je uradjena vise nego dobro i da su ove terapije samo preventiva, ali bih samo volela da mu pomognem da sto lakse prodje kroz sve ovo i da zivi normalno.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 8:34 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
...
ajde sad ja da pitram,a da me ne kritikujes severuse.,kod mog oca je iskljucena operacija,samo zracenje..trebala bih da uzmem neke vitamine ili sta vec da mu se olaksa zracenje,da lakse podnese i da pojaca imunitet?ima apetit,jede dosta voca .
hvala i pozdrav svima
hvala i pozdrav svima