TUMOR MARKERI

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
DraganicaN
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 15, 2007 10:00 pm

TUMOR MARKERI

Post od DraganicaN »

Izvinjavam se ako je ovo ponavljana tema ali nemam vremena da istrazujem.
Vec duze vreme na desnom jajniku imam cistu /mada neki DR. tvrde da je folikul/ velicine 35 sa 41 sa 22 V=16cm
Mesovite je gradje,transonican,sa hiperehogenom komponentom.Vec drugi put mi daju da radim tumor markere Ca 125 Ca 19-9 mada su rez. OK.
Moje pitanje je- KOLIKO SU ONI VERODOSTOJNI jer sam cula da ne znace mnogo osim kada je vec faza metastaze
I da napomenem da cista raste kao i njen V -Za 21 dan sa 8,5 na 16cm!
Hvala unapred
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Tumorski markeri ne sluze za postavljanje ili iskljucivanje dijagnoze, vec radi:

1) pracenja lecenja pacijenta gde postoji vec dijagnostikovan tumor, kad se skok vrednostu tumorskih markera smatra najavom metastaza (odn. recidiva)
2) sprovodjenja detaljnijih dijagnostickih procedura ako postoje udruzeni simptomi ili nalazi kombinovani sa povisenim vrednostima tumorskih markera.

Normalne vrednosti tumorskih markera ne iskljucuju postojanje tumora. Takodje, povisene vrednosti ne znace uvek tumor...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori