Molim doktore da mi pomognu.
Moja majka (67) je operisala tumor debelog creva Dukes C1 pre 3 godine, i nakon operacije je imala 6 ciklusa hemioterapije. Dve i po godine kasnije nadjena je meta promena na plucima i izvadjen je tumor velicine 3cm. Ovo je otkriveno na skeneru koji je radila zbog CEA 9. Nakon operacije, tumor marker se vratio u normalu. Nakon ove operacije primala je Xeloda-u, 8 ciklusa, i to u veoma jakoj dozi. Prva je bila 9x500mg dnevno (4+5), oko sredine su smanjili na 4+4, i poslednja je bila 3+4. Pred kraj terapije se CEA podigao na oko 9 ponovo, a CA19-9 je bio pri gornjoj granici. Uradila je skener pluca, abdomena i karlice, kao i kolonoskopiju i sve je bilo cisto. Lekari su rekli da zavrsi sa terapijom pa da uradi tumor markere opet.
Ona se sve vreme odlicno osecala, bez ikakvih problema, bolova, gubitka tezine itd. Uradila je tumor markere krajem septembra, dva meseca posle kraja terapije, i CEA je bio 110 a CA19-9 130! Misleci da je greska, nakon nekoliko dana je uradila isto na drugom mestu, CEA 113, CA19-9 220! Lekari predloze magnetnu rezonancu. Uradila je i to, i uzeli su joj opet krv za markere. Juce smo dobili rezultate - sve je u redu osim markera koji su jos porasli - CA19-9 je stigao do 297!. Danas je uradila rentgen pluca, i tu je sve u redu. Pulmolog je predlozio CT pluca za svaki slucaj, i to ce uraditi iduce nedelje.
Molim za misljenje sta bi ovo moglo da znaci. Ona se i dalje savrseno dobro oseca, ima snage, dobro izgleda, bas nikakve probleme nema.
Koliko sam citala na internetu, doza Xeloda-e koju je ona dobijala je jaca od onoga sto vecina pacijenata ima (obicno je to oko 2500mg dnevno). Da li je mozda Xeloda napravila neki haos u organizmu? Lekari kazu da cemo ovim CT-om pokriti i poslednje na sta bi ovi markeri mogli da ukazu.
Hvala puno.