Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: tumor na dojci
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 1:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
devojka mi ima tumor... evo kako je sve pocelo... pre mesec dana je pocela da joj otice dojka i bilo je puno crvenila, nije mogla da podigne ruku i umirala je u bolovima koji su trajali par dana pa se smire... otisla je na analize i utvrdili su da je maligni tumor na dojci. sumnjaju da se prosirio i na kosti ali ima jos par analiza da uradi... zakazali su joj operaciju u ponedeljak na vma... jel postoji mogucnost da joj odseku dojku??? ona je sva uplasena, place po ceo dan... ne znam vise kako da je tesim i sta da uradim... da li postoje sanse da umre? :( molim vas recite mi iskreno jer zelim da znam sve... treba da prima hemoterapiju... znam da ima raznih jacina te terapije nego jel od svake opada kosa i jel ostaju neke posledice? molim vas recite mi sve mogucnosti koje mogu da se dese... au kolko sam puko danas... inace ima 17 godina.... jebem ti zivot


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 3:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 11:46 am
Postovi: 146
uff, strasno :(
stvarno ne znam kako reagovati u ovakvoj situaciji, ali probacu da ti odgovorim na par pitanja koja si postavio. Dakle, postoje razne hemoterapije, ali ne opada kosa bas od SVIH lekova. Ne znam koji se sve primenjuju u tim slucajevima (znam za leukemiju), ali morate biti spremni na to da ce joj opasti kosa, no to uostalom nije ni bitno, bitno je da ona bude dobro! Sto se tice posledica hemioterapije, znaju lekari sta ce da joj daju i sta je najbolje za nju. Postoje posledice ali mislim VRLO SU RETKE, tako da nemojte ni o tome mnogo razmisljati!
Najvaznije je da budete sada svi uz nju i da joj pomazete psihicki!
Nadam se da sam bar malo pomogla.. :-?
ISKRENO MISLIM DA CE SVE TO BITI U REDU! IMAM TAKAV OSECAJ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 6:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:11 pm
Postovi: 74
Lokacija: beograd
Zao mi je zbog tvoje devojke, ne mogu ni zamisliti kako joj je.
Vidi, ovde jedino Tartufa moze nesto vise da ti kaze. Napisi koju dijagnozu devojka ima i cekaj da se Tartufa javi, ona je svima nama pomogla savetima.
Pozzz i drzim vam pesnice i nadam se da ce sve biti ok


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 9:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
evo danas sam bio kod nje kuci... ja je u zivotu nisam video onakvu... otecen joj grudni kosh ne moze da podigne ruku... ma uzas... ali kad sam ja tamo onda ne misli o tome i mirna ali cim sam otisao zvala me njena majka da odem tamo... evo sad sam dosao kuci i stvarno se tesko osecam... inace ona je igracica i trbusna plesacica pa su rekli lekari da je to od toga jer je cesto maltene gola pa promaja bla bla a ima i genetike... videcu sutra za dijagnozu pa cu vam napisati... hvala vam svima na podrsci, trebace nam u ovim trenutcima... inace ne znam dal sam rekao ali opericase je na vma... e sad... cuo sam da je onkologija bolja nego vma... koliko je to tacno???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 12:30 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
... koje su joj to "analize" radili na osnovu kojih su utvrdili da se radi o mal. tumoru dojke:biopsiju ili punkciju?
Drugo- jer rađena scintigrafija koštanog sistema pa postoji sumnja da se"raširio na kosti"?
Treće,tek nakon odstranjivanja dojke i disekcije pazušne jame(gde se vade limfne žlezde i gleda se njihova zahvaćenost, zatim nakon određivanja receptorskog statusa(ER i PR kao i HER-2 ) postavlja se definitivna HP dijagnoza i na osnovu toga se određuje onkološka terapija?

P.S. Ja u svom radu nisam imala tako mladu pacijentkinju ali je činjenica da dolaze sve mlađe. Jel ima neko u njenoj porodici , ili je bolovao, od Ca dojke?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 2:05 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
hoces da kazes da ce joj odstraniti dojku??????? :o :o :o :o :o

za analize vam javljam sutra kada se vratim od nje... nije mi palo na pamet da ih ponesem kuci pa da vam kazem sta i kako...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 11:13 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Postovi: 54
Dragi Bane,
sad sma tek videla ovaj post i mnogo mi je žao što se to dešava tvojoj devojci. Ona je isuviše mlada da bi se suočavala sa ovim. Ali, kao što je i tartufa napisala ( a ona najbolje zna) danas su onkološki pacijenti sve mlađi i mlađi :cry:
Ono što je najbitnije u celoj priči je da TI budeš jak i da budeš maksimalno uz nju. Čak i da moraju da joj odstrane dojku, ma koliko ti to sad delovalo strašno, to je tako nebitno i sitno. Najvažnije je da ona bude dobro i da se oporavi a za dojku danas postoje proteze (implanti)koji joj daju potpuno prirodan izgled. Pretpostavljam da je ono ''88'' u tvom pseudonimu tvoje godište stoga bih rekla da si i ti mnogo mlad i znam da je sad ovo za vas veliki šok ali moraš biti optimističan i jak i njoj ulivati snagu i nadu. Put do ozdravljenja je naporan i dug, pun iskušenja ali dostižan. Na ovom postu ćeš naći punu podršku i pomoć, kako stručnu tako i iskustvenu od svih nas koji smo prošli ili prolazimo kroz sličnu situaciju.
Javljaj šta se dešava.
Veliki pozdrav za tebe i tvoju devojčicu

_________________
što me ne slomi, ojača me


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 3:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
ma totalno mi je nebitno to dal ce da joj odstrane ili nece mislim bitno je za nju jer ce psihicki da padne dosta jer je u tim godinama... da ja sam 88god a ona 89. jao boze opet sam zaboravio da uzmem rezultate analiza... nemojte mi zameriti ali stvarno imam mnogo obaveza i jos i ovo pa ne mogu svega da se setim.... idem sad malo da odmorim pa posle opet kod nje... vidim da joj je bolje od kad idem cesto tamo jer se povratila malo u zivot, pije neke lekove za bolove i chaj od nevena tako da je sad ne boli nesto preterano, otok i crvenilo su se povukli sto je najbitnije. normalno se krece, pocela je da radi obavlja svoje dnevne obaveze, naravno nece ici u skolu ali ono... jebes skolu u ovim trenutcima. sinoc smo isli da prosetamo malo pored save i vidim da joj je prijala setnja i da se mnogo bolje oseca nego pre neki dan. ja sam se delimicno smirio ali i dalje brinem... ma sta god da se desi bicu uz nju jer sam joj preko potreban... valjda necu ponovo zaboraviti rezultate...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 4:28 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Postovi: 54
Mislim da bi dobro bilo da pribaviše njene dijagnoze i dosadašnje rezultate jer je tartufa onkolog i najpodrobnije ti može objasniti šta se dešava i šta da očekujete.Iskreno se nadam da su lekari malo preterali u svojim objašnjenjima. Pitanje je kako su postavili i potvrdili dijagnozu, jer jedino histopatološka potvrda je verodostojna. Ali i mto će ti tartufa bolje objasniti. Što se tiče dojke tu si ti , kao njen dečko jako bitan. Njoj, kao uostalom i svakoj ženi će biti strašno ukoliko joj odstrane dojku i verovatno će misliti da je time manje vredna kao žensko, ali ti kao njen momak te strahove možeš da ublažiš. To je totalno sporedna stvar koja će vremenom doći na svoje mesto. Trudite se da radite sve one stvari koje ste radilki i dok nije saznala za bolest, trudite se da normalno funkcionišete koliko god je to moguće.
Veliki pozdrav za tebe i tvoju devojčicu

_________________
što me ne slomi, ojača me


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 12:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 12:34 am
Postovi: 1
- ovako , registrilala sam se na ovaj forum samo kako bih Vam psihićki pomogla jednom anegdotom....

- prije 23 godine , mami mog dečka ( dakle , mojoj budućoj svekrvi ) dijagnosticiran je karcinom dojke. Kada je dojka odstranjena zajedno sa limfnim čvorovima liječnici su otkrili metastaze po cijeloj utrobi. Rekli su da će živjeti još 3 mjeseca.
Moj je dečko tada imao 3 godine , a njegov brat 7. Žena je prošla i kemoterapiju i zračenja... , nosila je neke hladne kape da kosa nebi otpala ( koriste se i danas , a stvarno djeluju )...
OD TADA SU PROŠLE 23 GODINE , A ONA JE ( BOGU HVALA ) JOŠ UVIJEK OVDJE I TO POTPUNO ZDRAVA , ni liječnicima nije jasno što se dogodilo , ali ona kaže da su zvijezda vodilja bila njena diječica... , brojila je dane ; hoće li doživjeti da moj dečko krene u školu , da njegov brat krene u srednju , pa onda je čekala fakultet jednog - pa drugog , a sada čeka unuke :wink:

-Bilo bi mi drago kada bi ovu priću mogao proslijediti svojoj djevojci , ulijeva optimizam samim time što je ISTINITA , iz prve je ruke prepričana.. , nije jedna od onih priča tipa - ja sam čuo...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 5:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 11:18 am
Postovi: 105
e je***a Bane....

I meni iskrenio cudno deluje da joj je tek tako dijagnostifikovan maligni tumor dojke...

Ajde ti nama kazi sta su joj od analiza radili....

Ja kad sam imala CISTU na dojci, radjena mi je punkcija.

Jeste li isli po drugo misljenje?

Ako i jeste karcinom, ja vam drzim fige...

Pisi nam sto pre.

:-* za tebe i devojku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 12:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
vozio sam je danas u ns u neku kliniku ne mogu se setim imena i nije maligni tumor vec neki drugi mislim dobrocudni il kako ga vec zovu... sve se smirilo... nece ici na operaciju jos uvek samo sto ce morati da ide na kontrole svake 3 nedelje i ako se poveca makar za 1 milimetar ici ce na operaciju.... sad mi je laknulo a i njoj.... mada muke nisu prosle vec su samo odlozene na neko vreme... ali bolje je i tako jer moze da se psihicki priprema na to a ne ovako odjednom...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 4:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Postovani Bane,
zbog ovakvih pitanja, ishitrenih konstatacija, prebrzo donsenih zakljucaka, a sve nepotrkepljeno definitivnim latinskim dijagnozama, sve cesce pitam sebe da li treba (i dalje) da dajem bilo kakve odgovore i sta ja trazim na ovakvim forumima.
Mlad si jako( i tvoja devojka, naravno), te je to razlog sto sam se ukljucila sa odgovorom.
Zelim Vam sve najbolje i necu se vise oglasavati. Verujem da si uplasen ali ako sam procitas sve svoje postove, shvatices da nam ni prvi put, kad si digao onoliku paniku a ni sad, kad govoris o dobrocudnom tumoru, zapravo nisi ni jednom napisao ni jednu latinsku dijagnozu, niti pruzio bilo kakav medicinski dokaz.
Zelim Vam sve najbolje. I naravno da promena bude DOBROCUDNA!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 5:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am
Postovi: 40
"@ tartufa" uvek zaboravim da joj trazim analize... pokusajte da me razumete... kad se setim da uzmem postavicu ovde... pa cu vas tada zamoliti da mi date odgovor.




hvala vam svima jos jednom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 02, 2007 12:17 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 11:18 am
Postovi: 105
dize ti paniku bez potrebe...
sta bi tek bilo da je ne daj boze nesto zaista krenulo nizbrdo...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 85 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: