Tumacenje nalaza

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jancika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2011 9:50 pm

Tumacenje nalaza

Post od jancika »

Zamolila bih nekog strucnog ili nekog ko ima iskustva u ovoj oblasti da mi pomogne u tumacenju nalaza moje svekrve, koja ima 59 godina i sl. dijagnozu:

HISTOLOSKA DIJAGNOZA:

1. Ca ductale infiltrativum mammae G3,NG3. Dimenzije tumora 20x20x15mm
2. Sinus histiocytosis lymphonodorum 0/13
3. DLK
4. Menstrualni status: Postmenopauza 6 godina

KONZILIJARNA ODLUKA:

Konzilijarno odluceno da se lecenje nastavi adj. CMF HT- VI ciklusa, preko DB, a potom adj. Nolvadex 20mg dnevno. Takodje, sprovesti postoperativnu zracnu terapiju ostatka desne dojke
jancika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 23, 2011 9:50 pm

Re: Tumacenje nalaza

Post od jancika »

Zaboravih da napisem da je operisana pre mesec dana, i da je otklonjeno samo obolelo tkivo...
ktrokis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 7:09 pm

Post od ktrokis »

zamolio bih za pomoc oko desifrovanja dijagnoze.

Carcinoma planocelullare oesphagei inoperabile. Aphagio
to pise na otpusnom pismu

a na jednom od nalaza prilikom boravka u bolnici pisalo je
Ph nalaz> carcinoma planocelullare partim keratodes exulceratum et infiltrativum mucosae et texti fibrosi

Hvala u napred
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Ništa dobro.
Rak jednjaka koji se ne može operisati i nemogućnost gutanja - kada se prevede.
Verovatno su sledeća III pitanja:
a.) Što se ne može operisati - odgovor - zato što bi operacija momentalno gotovo sigurno ubila pacijenta - tumor zahvata strukture čije sečenje je nespojivo sa preživljavanjem.
b.) Šta dalje - održati pacijenta na životu (parenteralna ishrana za početak pa pravljenje nutritivne gastrostome kad se i ako se stanje pacijenta stabilizuje), a zatim hemioterapija ako je pacijent može podneti - da se život produži; da se tumor eventualno pokuša smanjiti i ograničiti ako je to moguće što bi mogla biti osnova za kasniju operaciju - ako terapija bude delovala na zadovoljavajući način i ako se uspostavi kontrola bolesti. Iskoristiti svaki dan života do krajnih granica - raditi ono što se voli i biti sa onima koje se voli. Ne trošiti pare na gluposti tipa alternativnih lekova - provereno deluju istom efikasnošću kao i kisela voda.
c.) Kakva je prognoza - diskutabilna, ako reakcije u smislu lokalne kontrole i smanjenja tumora hemoterapijom bude do nivoa operabilnosti - ima nade, na žalost, zeznuta bolest i ovo je ređi scenario.
ktrokis
Novi član
Novi član

Post od ktrokis »

Hvala vam na iskrenim odgovorima.
Jos jedno pitanje?
Uradjena mu je operacija na zelucu i da bi se tako direktno hranio preko sprica i pusten je kuci a kontrola je navedena po potrebi.
Jel to znaci da su i lekari digli ruke i sta to znaci po potrebi, da li po pogorsanju stanja ili mogucem poboljsanju.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član

Post od sasasa »

Ta operacija na želucu koju ste pomenuli je izvođenje nutritivne gastrostome... To sam već pomenuo i svrha je intervencije produžiti čoveku život i učiniti mu ga koliko-toliko podnošljivijim - da čovek ne umire u mukama od gladi.
Znači da je za sada hirurgija završila svoj posao, obzirom da radikalna hirurgija ne dolazi u obzir u ovom trenutku.
Drugim rečima hirurški se nema više šta raditi. Prosto ne može...
Da li su lekari digli ruke... Nisu, verovatno. Ali...
Nekim bolestima jednostavno nema leka, u smislu da se čovek može potpuno izlečiti, kao da te bolesti nikada nije ni bllo i vratiti se svom uobičajenom životu do stote godine u miru i sreći. To je jednostavno tako.
E sad, vaše bi verovatno sledeće pitanje blo šta dalje...
Pa, kažem vam, u jednom, istina malom broju slučajeva, drugi vidovi terapije (sem hirurške) ponekad (obzirom da je ovaj tumor prilično rezistentan i na zračenje i hemioterapiju) uspeju delovati na tumor, smanjiti ga tako da se on posle može operisati... Zarad toga treba se konsultovati sa onkolozima i razmotriti dalji plan lečenja.
Treba ostati u kontaktu sa lekarima koji su do sada to lečili radi mogućnosti da su neke komplikacije koje će se javljati rešive. U svakom slučaju terapija bola (kada do toga dođe) je na nekim klinikama relativno dobro organizovana - konačnu reč o karcinomima jednjaka kod nas obično daje samo nekoliko klinika (I hirurška, Kamenica, KCV...) i na nekoj od njih ste sigurno bili.
Nije sve u lečenju tumora samo pokušati definitivno izlečiti tumor - to je često nemoguće, a neki će ljudi i pored tog tumora godinama živeti - sa njim. Poenta je da život tih ljudi bude što je više normalan, bezbolan, pa ako je to moguće i ugodan.
Dok je čovek živ valja se boriti. Ima mnogo toga što direktno ugrožava život ili značajno smanjuje njegov kvalitet, a rešivo je iako praktično ne utiče na konačnu prognozu i ishod bolesti. Medicina pokriva i te stvari.
Držite se!
ktrokis
Novi član
Novi član

Post od ktrokis »

Hvala vam puno.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član

Post od sasasa »

Pa ako sam vam sta pomogao... Drago mi je :)
Pozdrav.
atinaofgold
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 23, 2012 12:08 pm

Post od atinaofgold »

Operisala sam tumor na mozgu velicine 35x56x36mm. CT I MR nalaz ukazali na cisticno tumorski ekspanzivan proces u mozdanom paranhimu supra, para i retroselarno. Da li neko moze da mi kaze sta to znaci, da li to znaci gdje se tumor nalazi da li na osnovu toga moze da se zna koje centre "zahvaca". Konacna dijagnoza je C71 Tu. cerebri reg. supra para et retrosellaris Sy psychoorganicum. Poslije operacije: Craniotomia osteoplastica reg pteryonalis 1. dex. Evacuatio cystis et extirpatio partis muralis. PH nalaz ukazao na adamantinomatozni kraniofaringeom WHO gradus I. Prvi put sam ovde, tako da ne znam da li postavljam pitanje na pravom forumu, ali ako se iko razumije u ove dijagnoze, molim vas da mi odgovori.
Unaprijed hvala...
Odgovori