Tumacenje nalaza - sumnja na rak pluća

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Mala_Beograd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 06, 2013 6:05 pm

Tumacenje nalaza - sumnja na rak pluća

Post od Mala_Beograd »

Pozdrav svima!
Znam da nijedan forum ne može da zameni odlazak kod lekara, ali obzirom na broj članova ovog foruma i prisutne lekare, kao i neizvesnost koju nose ovi rezultati, molila bih za vaše viđenje nalaza. Rezultati su dobijeni danas, već sutra imamo zakazan pregled kod pulmologa.
Naime, moja majka (67 god) je u maju bila hospitalizovana zbog akutne respiratorne insuficijencije i opstrukcije koja ju je dovela i do respiratora. Pušač je bila preko 35 godina. Pri otpustu rađeni su tumor markeri i svi su bili u granicama normale osim CA 125 (72).
Obzirom na naglo pogoršanje stanja u poslednjih par nedelja (zamor, malaksalost, teško disanje, gubitak apetita, gubitak na težini...) radili smo jutros analize krvi (KKS, biohemija, tumor markeri). Sve je ugranicama normale osim sedimentacije (30) CRPa (11), i sledećih tumor markera: CEA - 4.95, NSE - 245.8, CYFRA 21-1 - 5.28, CA 125 - 178.2.
Izostavila sam dugu priču koja prethodi ovom stanju, pronađene bronhiektazije i uvećane limfne žlezde, bronhoskopiju na koju nije pristala, UZ jajnika koji takođe nije urađen, itd.
Moje pitanje bi bilo, da li ovoliko povišene vrednosti TU markera moraju i isključivo ukazuju na maligna oboljenja?
Hvala unapred!
kalcijum
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 14, 2011 9:15 pm

Re: Tumacenje nalaza - sumnja na rak pluća

Post od kalcijum »

Nisam dr ali otac mi je pre nekolika nedelja umro od raka pluca te evo par reci iz mog iskustva.

Lose opste stanje (pogotovo respiratorni problemi) i gubitak tezine su zabrinjavajuci znaci. Kad vec mislite da su pluca - odradite hitno skener i sa rezultatima kod pulmologa (pa ako treba na biopsiju - kapiram da je bronhoskopija gadna ali mozda mogu perkutano da probaju).

Samo nemojte da cekate...
Odgovori