Tumačenje morfološkog nalaza metastaze na mozgu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Tumačenje morfološkog nalaza metastaze na mozgu

Post od majja »

Molim nekoga od stručnih lica da mi protumači ovaj nalaz:

Iz parafinskog kalupa ***** napravljeni su preparati koji su obradjeni imunohistohemijski aplikacijom LSAB + kita sledećih antitela: GFAP, TTF-1, synaptophysin, vimentin, CK i EMA.

Histološki tumor ja vrlo celularan, sastavljen iz gusto složenih ććelija umerene veličine sa sitno zrnastim hormatinom i mestimično jasno uočljivim jedarcem i pretežno oskudne citoplazme.
Mestimično ćelije okazuju tendencu stvaranja foramcija rozeta. Mitoze su brojen(mestimično i više od 20 na jednom polju velikog uveličana): Prisutne su obimne zone nekroze i svežeg krvarenja.

Imunohistohemijski nalaz: Tumorske ćelije su difuzno vimentin pozitivne, a fokalno (oko 10%) CK, EMA i synaptophysin pozitivne. Tumorske ćelije su GFAP negativne i ne sadrže TTF-1 pozitivna jedra.

Zaključak: Na osnovu morfologije i primenjene imunohistohemije može se zaključiti da se u ovom slučaju radi o metastatskom tumoru koji najverovatnije odgovara nediferetnovanm neuroendokrinom karcinomu pluća.

Hvala, majja
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Drugim recima mikrocelularnom karcinomu.I da je rano otkriven operacija ne bi bila indikovana samo RT/HT a prognoza veoma dubiozna.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Meni je mozak u totalnoj blokadi, molim te mi ovo što si napisao prevedi :oops: i hvala ti za odgovor.

Tačnije, šta u ovom slučaju znači izraz "dubiozna prognoza"??!

P.S. Ne zameri mi, u haosu sam, treba mi sve crtati, jer teško da vidim i ono što je očigledno. :oops: :cry:

Hvala, veliki pozz i hvala ti mnogo za sve one iscrpne prepiske!!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa to je najmaligniji tumor u humanoj patologiji mrtva trka je izmedju njega glioblastoma i Ewingovog sarkoma.I rano otkriven sa njim je borba je neizvesna a ima samo dva stadijuma:ogranicen i prosiren.Tako i da je rano otkriven stalno bi bila HT/RT a o izlecenju se ne bi moglo nikada zasigurno govoriti.Inace apropo onog skoka GGT-a on je bio mozda i zbog neke SI/ili kompresije donje suplje vene sa stazom u jetri.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

severus napisao:Pa to je najmaligniji tumor u humanoj patologiji mrtva trka je izmedju njega glioblastoma i Ewingovog sarkoma.I rano otkriven sa njim je borba je neizvesna a ima samo dva stadijuma:ogranicen i prosiren.Tako i da je rano otkriven stalno bi bila HT/RT a o izlecenju se ne bi moglo nikada zasigurno govoriti.Inace apropo onog skoka GGT-a on je bio mozda i zbog neke SI/ili kompresije donje suplje vene sa stazom u jetri.
Hvala ti mnogo!!!

Znači, "usrećila" se najgorim, kao i milion puta do sada u životu. Prosto ne mogu da verujem. :(

A što se jetre tiče, ne znam da li si video rezultate analiza krvi, transaminaze su 8 i 30!! :o :o :o Za ne poverovati. :o
Odgovori