Tumačenje histološke dijagnoze: U tumoru dva različita raka!
Tumačenje histološke dijagnoze: U tumoru dva različita raka!
1.HP broj 8432/11 (core biopsija): DCIS kribrioformni tip G2. Carcinosarcoma mammae (u tumoru prisutna mg. epitelna i mg. mezenhimalna komponenta, epitelnu komponentu cini medularni Ca hist. i nuk.gr. III, DCIS komponenta čini manje od 1% tumora- komedo i solidni hist. tip, nuk.gr.III, nema mikrokalcifikata i limfovaskularne invazije, a mezenhimalnu komponentu dobro diferentovan chondrosarkom). Tumor promera 40x30x30mm. Fibrocystic changes mammae Sinus histiocytosis lymphonodorum0/11. DSK HER2 1+ Rec je o mojoj majci koja je 02.11 imala radikalnu operaciju leve dojke, primila je prvu od 6 hemio terapija, oseca se odlicno, pije vidatoks oko mesec dana, aloja veru, noni, ekomer, i po 30 kostica kajsije dnevno. Super je pozitivna i mi svi sa njom. Da li mi neko može reći bar nešto da mi malo pojasni ovu dijagnozu?! Hvala svima
Re: Tumačenje histološke dijagnoze: U tumoru dva različita raka!
DA LI JE MOGUĆE DA NIKO NE MOŽE DA MI KAŽE BAR NEŠTO?!....
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
ne mogu da vam pomognem oko tumacenja samog nalaza jer ne razumem tacno sta sve ovde pise ali mogu da vam kazem da su kod mene bila 4 tipa karcinoma u jednom, naravno, svaki je imao odredjen udeo...uopste je veoma skakljivo bilo sta govoriti i davati bilo kakve procene...sta je onkolog rekao?
DICS- duktalni karcinom in situ ( što bi značilo početna faza u razvoju karcinoma, ova faza ne daje matestaze ali je kod vaše majke ovaj oblik zastupljen u manjem opsegu). Prisutna su dva oblika maligniteta, epitelnog ( to bi bio medularni karcinom dojke) i mezenhimnog ( što bi odgovaralo chondrosarkomu). U principu, uvek je nepovoljnija opcija sarkom zato što mnogo češće metastazira putem krvi a ne preko limfatika i zato brže daje metastaze za razliku od karcinoma (karcinom bi bio epitelna komponenta). G2 znači srednje diferentovan tumor (G1 je dobro diferentovan i najbolja je opcija, G3 loše a G4 je nediferentovan koji je najlošiji). G4 su ćelije toliko izmenjene da se ne može reći porekla čega je tumor i najnepovoljnije reaguje na terapiju. Međutim može se desiti da taj G2 ne ostane uvek takav nego da se ''preobrati'' u G1,3,4. Koliko ovde vidim piše da trenutno nema limfovaskularne invazije što je mnogo povoljno. Fibrocistične promene na dojci nisu ništa zabrinjavajuće.jelka31 napisao:1.HP broj 8432/11 (core biopsija): DCIS kribrioformni tip G2. Carcinosarcoma mammae (u tumoru prisutna mg. epitelna i mg. mezenhimalna komponenta, epitelnu komponentu cini medularni Ca hist. i nuk.gr. III, DCIS komponenta čini manje od 1% tumora- komedo i solidni hist. tip, nuk.gr.III, nema mikrokalcifikata i limfovaskularne invazije, a mezenhimalnu komponentu dobro diferentovan chondrosarkom). Tumor promera 40x30x30ui mm. Fibrocystic changes mammae Sinus histiocytosis lymphonodorum0/11. DSK HER2 1+ Rec je o mojoj majci koja je 02.11 imala radikalnu operaciju leve dojke, primila je prvu od 6 hemio terapija, oseca se odlicno, pije vidatoks oko mesec dana, aloja veru, noni, ekomer, i po 30 kostica kajsije dnevno. Super je pozitivna i mi svi sa njom. Da li mi neko može reći bar nešto da mi malo pojasni ovu dijagnozu?! Hvala svima
Ma lekari... Kažu da je jedan dobar, drugi loš karcinom, da je otkriveno rano,(što je dobro) i to je to... Ima 6 hemioterapija, posle će možda imati 20 zračenja i tako...A mene je sad Bokily zabrinuo zbog ovog SARKOM i bržeg metastaziranja u krvi... Šta to u stvari znači, brže?
Kažu da je jedan dobar a drugi loš karcinom- verovatno su mislili na to da je ''dobar'' karcinom a ''loš'' sarkom. To nisu iste stvari iako možda zvuči da jesu. Oba su maligniteti ali različitog porekla. Sarkom nije vrsta karcinoma ali je vrsta malignog tkiva. Nisam htela da vas uplašim.jelka31 napisao:Ma lekari... Kažu da je jedan dobar, drugi loš karcinom, da je otkriveno rano,(što je dobro) i to je to... Ima 6 hemioterapija, posle će možda imati 20 zračenja i tako...A mene je sad Bokily zabrinuo zbog ovog SARKOM i bržeg metastaziranja u krvi... Šta to u stvari znači, brže?
Sarkomi (bilo koji- osteosarkom, chondrosarcom...) češće se šire putem krvi a ređe preko limfatika (limfnih vodova i čvorova). To bi nekako značilo da kada karcinom (ne sarkom) metastazira u limfne čvorove onda te maligne ćelije tu budu zadržane neko vreme pa se bolest širi dalje/ili ne (zavisi od faze u kojoj se pacijent javi) a kod sarkoma, on izbegne limfatike i najčešće se onda širi preko krvi odnosno maligne ćelije dođu u cirkulaciju (za ovo je potrebno određeno vreme, nekad meseci pa čak i godina, to što neko ima sarkom ne znači odmah da se to proširilo). U principu najvažnije je kad se pacijent javio lekaru.
Piše u nalazu koji ste postavili da nema limfovaskularne invazije što je jako dobar nalaz. Pošto nema vaskularne invazije ( što bi značilo da tumor nije oštetio krvni sud, to znači da maligne ćelije verovatno ni nisu prodrle u cirkulaciju) što je dobro. A sa druge strane nema ni invazije limfatika, što je isto jako dobro. A još zaboravih, a mislim da nisam napisala u prethodnom postu, taj sarkom je dobro diferentovan što bi spadalo u G1 a takve ćelije jako dobro reaguju na terapiju.
Eto nadam se da sam sad bila malo jasnija.
Pozdrav i svako dobro vam želim.
Hvala Bokily! Ako moze da bude malo jasnije, jeste.. I hvala na tome jos jednom, zaista.. Provericu sa njom o kojoj se vrsti terapije radi koju prima, pa cu se javiti, posto i tu imam nekih nedoumica.. Vama, Bokily i svim ostalim forumasima zelim jednu ZDRAVU, LEPU, MIRNU, OPUSTENU I SRECNU NOVU GODINU!!!! Pozz svima!!!
Što se tiče hemio terapije moje majke, ona prima: Terapijska šema A-EC. Šta mi, molim Vas, možete reći u vezi te terapije? Hvala