Suzenje creva i subokluzija creva nakon zracenja

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
deekline
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 11:36 pm

Suzenje creva i subokluzija creva nakon zracenja

Post od deekline »

Pozdrav svima, trebam pomoc vezano za moju majku.

Mama mi je operisala sarkom endometrijuma materice prosle godine nakon cega je imala unutrasnja i spoljna zracenja (do L4 prsljena). Nakon godinu dana od operacije (septembar mesec 2013.) pocele su komplikacije sa ishranom u vidu povracanja, dijareje i gadjenja na hranu. U novembru ove godine utvrdjeno joj je suzenje i ostro zakrivljenje na 25cm creva putem kolonoskopije i utvrdjeno je, takodje, da prepreka nije tumornog karaktera.

Odveo sam je na CT abdomena i male karlice po nalogu onkologa na kome je utvrdjeno zakrivljenje i da nema progresije sarkoma od kog je operisana prosle godine. Ona na zalost zbog svega navedenog jako slabo jede i mnogo je fizicki oslabila. Lekari odbijaju bilo kakvu vrstu hirurske intervencije jer mama to ne bi mogla da podnese i velik je rizik za sama creva jer su zracena. Moje pitanje vama je da li znate bilo kakav nacin ishrane koji bi joj, koliko toliko povratio snagu i polako vratio zivot u normalu? Kad kazem ishrane mislim na namirnice kojih se treba pridrzavati i namirnice koje treba izbegavati.

Danas smo takodje utvrdili i da ima trombozu na desnoj nozi u visini podkolenice.

MOLIM VAS ko god je imao iskustva sa necim slicnim da podeli samnom...

Izvinjavam se adminima sto sam postovao problem u 2 sekcije ovog foruma.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Suzenje creva i subokluzija creva nakon zracenja

Post od Dejanbg »

Možda bi bolje podnosila preparate u prahu koji se rastvaraju sa vodom... To su recimo proteinski preparati koje se koriste kao suplement za sport, oni npr Herba life... Ima takvih stvari, neke su baš prilagođene, na taj način će možda uneti dovoljno nutritijenata.
Odgovori