Poštovani forumaši...
Može li mi neko odgovoriti šta znači opis skenera pluća(multislajsni,najsavremeniji),ide ovako:
"U plućnom parenhimu difuzno izraženo naglašeninterstivcijalni crtež uz prisustvo ranije verifikovanih nodalnih promjena dijametra 10 mm,smještenih uz pleuru kao i u plućnom parenhimu koje upućuju na sekundarne depozite.Medijastinum je takođe sa fibroznim promjenama bez vidnih uvećanih limfatika.
Pleuralni prostori su uredni bez znakova pleuralnog izliva."
Koliko je ovo alarmantno ili opasno?
Hvala Vam unapred...
STRUČNJACI za PLUĆA... Molim za pomoć
Re: STRUČNJACI za PLUĆA... Molim za pomoć
Pa Igi,vrlo je ozbiljno.Sekundarni depoziti su metastaze a vidim da ih ima vise.10 mm je isto ozbiljna velicina.Koja je osnovna dijagnoza?
Hvala ti na odgovoru.
Bolesnik je onkološki pacijent već 10 godina.Primarno na dojci gde je bila operacija,pa onda jetra potpuno uništena-sad je skroz čista,pa se pojavi na mozgu prvi put i doktori daju šanse 1 % ali se sve to povuče,pa drugi put pa se opet povuče...Sve se to hvala bogu saniralo...ali juče smo bili na snimanju pluća i doktor(koji je poznat po stručnosti) kaže,nemamo razloga za brigu??Samo ,eto treba to pratiti?!Zbunjen sam totalno
Bolesnik je onkološki pacijent već 10 godina.Primarno na dojci gde je bila operacija,pa onda jetra potpuno uništena-sad je skroz čista,pa se pojavi na mozgu prvi put i doktori daju šanse 1 % ali se sve to povuče,pa drugi put pa se opet povuče...Sve se to hvala bogu saniralo...ali juče smo bili na snimanju pluća i doktor(koji je poznat po stručnosti) kaže,nemamo razloga za brigu??Samo ,eto treba to pratiti?!Zbunjen sam totalno
Na nekim sajtovima sam citao da doktori promene do 10 mm ne uzimaju za ozbiljno ali ih posmatraju.Mozda stvarno nema razloga za brigu ali posmatrati,raditi skener ili rtg pluca.Pozdrav
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
jeste,doktori tolerisu uvecane lgl do 10mm...cak im je prag tolerancije i do 20 mm,ali cesto se u medjuvremenu odlucuju na vadjenje,ukoliko ti limfatici rastu...
Slavko,Protta,zahvaljujem na odgovorima,malo sam mirniji pravo da vam kažem.
Upravo je to doktorica rekla da treba pratiti redovnije,ali bez brige zasad...
Moja majka je prošla sito i rešeto i sa mozgom...ma strašne stvari...
Uzela je neke čajeve koji su joj dosta pomogli.Eto da znaju ovi koji su istoj poziciji kao ja.
Čajevi su od Dragana Stojanovića iz Majdanpeka,ako ste čuli.
Izgleda da čuda čine i ne samo kod nje nego i kod naših prijatelja...
Upravo je to doktorica rekla da treba pratiti redovnije,ali bez brige zasad...
Moja majka je prošla sito i rešeto i sa mozgom...ma strašne stvari...
Uzela je neke čajeve koji su joj dosta pomogli.Eto da znaju ovi koji su istoj poziciji kao ja.
Čajevi su od Dragana Stojanovića iz Majdanpeka,ako ste čuli.
Izgleda da čuda čine i ne samo kod nje nego i kod naših prijatelja...
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
igi,vecina nas na ovom forumu je ili direktno ili indirektno preko svojih voljenih prosla kroz ovu bolest...ja sam kao sundjer,sve sto kazu lekari ja to zapamtim,jer me sve to interesuje...sada,kad si mirniji,moci ces da u miru provedes novu godinu sa porodicom...sve najbolje zelim tebi i tvojoj porodici...pozdrav
Hvala puno Slavko...
Takođe tebi i svima ovde želim sretnu Novu godinu uz želju da se izborimo sa svim problemima ili da makar smognemo snage da prihvatimo poraze.
Takođe tebi i svima ovde želim sretnu Novu godinu uz želju da se izborimo sa svim problemima ili da makar smognemo snage da prihvatimo poraze.