sta znaci povecanje alt za jetru

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gagibrica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 29, 2011 7:21 pm

sta znaci povecanje alt za jetru

Post od gagibrica »

imam problema sa jetru dugo godina bilo mi je povecano alt i ast ali sada mi je samo uvecano alt pa vas molim da mi kazete sta je to i sta bi mogao da pijem da bi sredio jetru uzgred toga bila je i masna unapred zahvalan
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: sta znaci povecanje alt za jetru

Post od Bokily »

ALT i AST su enzimi jetre koji mogu biti povišeni iz malih milion razloga. Od konzumacije veće količine alkohola ( jetra je obično masna kod alkoholičara i može-a i ne mora- da se kasnije razvije u nešto ozbiljnije). Ovo je najčešći razlog, znajući naš narod. Dalje može biti povišeno kkod virusnih hepatitisa (hepatitis A,B,C...), kod drugih zapaljenja jetre, kod infektivne mononukleoze, kod određenih problema sa žučnom kesicom, kod tumora jetre... pa čak i kod preterano masne ishrane jetra može da reaguje tako što nastaje tzv. ''masna jetra''. Ne možete učiniti baš nešto puno protiv ALT i AST a bez da znate razlog za to. Tako da biste trebali ići na dodatna ispitivanja.
Pozdrav i svako dobro :wink:
Odgovori