foraminama solidna TU masa koja delom dilatira ali ne destruira zidove kosti??
Hvala
Sta znaci foraminama solidna TU masa koja delom dilatira ali
pa ne zna se.. konzilijum je u ponedeljak gde ce da kazu sta dalje... za sad se zna da postoji samo taj... ne zna se ni kakav je taj posto je za sada radjena samo rezonanca sa kontrastom(ne reaguje na kontrast) i CT(koji kaze to sto sam napisao) i scintigrafija(koja ne pokazuje nista tu)... kakva je statistika za te vrste tumora i postoji li neki tip koji bi mogo da se uklopi u negativan kontrast na mri i negativnu scintigrafiju? koliko ja kontam taj kontrast i scintigrafija treba da kazu koliko je tumor halapljiv na secer?
statistika se ne moze reci dok se ne zna koji tumor je u pitanju!!
scintigrafija se radi tako sto se pacijentu daje radiofarmak koji se vezuje u vecoj ili manjoj meri za odredjena tkiva. posto se zna kakvo je vezivanje za svaku vrstu zdravog tkiva, na pregledu se vidi da se vezuje za odredjena mesta na kojima je metabolizam promenjen (tumor, prelomi itd.). scintigrafijom se ne moze odrediti koji je tumor u pitanju, nego se samo na osnovu lokalizacije i (eventualno) izgleda sugrerise.
scintigrafija se radi tako sto se pacijentu daje radiofarmak koji se vezuje u vecoj ili manjoj meri za odredjena tkiva. posto se zna kakvo je vezivanje za svaku vrstu zdravog tkiva, na pregledu se vidi da se vezuje za odredjena mesta na kojima je metabolizam promenjen (tumor, prelomi itd.). scintigrafijom se ne moze odrediti koji je tumor u pitanju, nego se samo na osnovu lokalizacije i (eventualno) izgleda sugrerise.
Onda sam ja skontao naopako... mislio sam da ako se taj kontrast ne vezuje ni pod rezonancom ni na scintigrafiji da onda taj tumor nije "agresivan"... postoji li nacin da se razlikuje maligni od benignog na osnovu ova 3 snimka? u stvari koja je razlika na nivou celija ? sta to desi da se celija otkaci ode u krvotok ili linfu i zaglavi negde?
Odluka konzilijuma je da postoji tumor kod S3 i da ne treba da se radi nista tj da nema indicija za hirusko lecenje osim fizikalne terapije i analgetika po potrebi.. kontrola za mesec dana..
jel to znaci da je tumor pasivan i benigni ? Jel mogu da postoje takvi tumori da tako stoje po 10-20 godina i da se ne primete u opste?
jel to znaci da je tumor pasivan i benigni ? Jel mogu da postoje takvi tumori da tako stoje po 10-20 godina i da se ne primete u opste?