za severusa hitno!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 10:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
za severusa hitno!!!
Danas su moju sestru posetili hematolozi i predlozili hitan prekid radioterapije i uvodjenje hemoterapije.Hirurg se ne slaze sa njima.
Posto se nisu dogovorili,ostavili su njoj da sama odluci dali da nastavi sa radioterapijom ili da je prekine i pocne sa HT.
O cemu se tu radi?Odkud takav zaokret?
Hematolozi kazu da ako se zracenje nastavi,HT nece imati na sta da deluje.Hirurg kaze da ako se zracenje prekine,ona bi mogla da se ugusi.
Sta da radimo?
Zasto niuje moguce kombinovati te dve stvari?
ps
Vec ste upoznati sa slucajem na drugoj temi (limfom i zracenje) ,ovde sam zapocela novu da bih skrenula paznju,jer mislim da je ovo sto se desava jako cudno,a treba odmah reagovati.
Pozdrav!
Posto se nisu dogovorili,ostavili su njoj da sama odluci dali da nastavi sa radioterapijom ili da je prekine i pocne sa HT.
O cemu se tu radi?Odkud takav zaokret?
Hematolozi kazu da ako se zracenje nastavi,HT nece imati na sta da deluje.Hirurg kaze da ako se zracenje prekine,ona bi mogla da se ugusi.
Sta da radimo?
Zasto niuje moguce kombinovati te dve stvari?
ps
Vec ste upoznati sa slucajem na drugoj temi (limfom i zracenje) ,ovde sam zapocela novu da bih skrenula paznju,jer mislim da je ovo sto se desava jako cudno,a treba odmah reagovati.
Pozdrav!
-
- Stalni član
Pa hirurg je taj koji je radio biopsiju i koji je primio na svom odeljenju i brinuo o njoj,u saradnji sa ostalima.On je rekao da ce se njeno stanje pratiti i da ce se hemoterapija ukljuciti kad se napravi procena da je stanje stabilno,i sve u zavisnosti od procene bilo pararelno sa RT,bilo samo HT.On je sazvao onkolosku komisiju koji su nasuprot njegovom misljenju da ide 4 nedelje RT,odlucili da se prekine Rt i da se ukljuci samo HT.Oni smatraju da bi zracenje unistilo krvne sudove preko kojih bi HT trebala da dodje do tumorskih celija.
Ona bi trebalo od sutra da prima tri dana hemoterapije,pa pauza od 15 dana i tako 6 meseci.
Moja pitanja su sledeca:
1.Koliko vremena je potrebno da joj se stanje sa sindromom gornje suplje vene popravi uz HT,a bez RT?Taj sindrom jos uvek postoji,mislim da je tri dana zracenja premalo da nesto ucini sa tumorom te velicine.
2.Dali zaista mozemo da se nadamo da ce se ta tri dana HT tako brzo i delotvorno delovati na smanjenje tumora timusa?
3.Zasto ne moze da ide kombinovana terapija?negde sam procitala da je taj nacin tretiranja najdelotvorniji...
Ona bi trebalo od sutra da prima tri dana hemoterapije,pa pauza od 15 dana i tako 6 meseci.
Moja pitanja su sledeca:
1.Koliko vremena je potrebno da joj se stanje sa sindromom gornje suplje vene popravi uz HT,a bez RT?Taj sindrom jos uvek postoji,mislim da je tri dana zracenja premalo da nesto ucini sa tumorom te velicine.
2.Dali zaista mozemo da se nadamo da ce se ta tri dana HT tako brzo i delotvorno delovati na smanjenje tumora timusa?
3.Zasto ne moze da ide kombinovana terapija?negde sam procitala da je taj nacin tretiranja najdelotvorniji...
Moze ,ali manje filozofiranja a vise strpljenja.Znam ja da vama nije lako ali njoj je ipak najteze .A HT ce samu lakse podneti nego kombinovani modalitet Th.cvet_bg napisao:Pa hirurg je taj koji je radio biopsiju i koji je primio na svom odeljenju i brinuo o njoj,u saradnji sa ostalima.On je rekao da ce se njeno stanje pratiti i da ce se hemoterapija ukljuciti kad se napravi procena da je stanje stabilno,i sve u zavisnosti od procene bilo pararelno sa RT,bilo samo HT.On je sazvao onkolosku komisiju koji su nasuprot njegovom misljenju da ide 4 nedelje RT,odlucili da se prekine Rt i da se ukljuci samo HT.Oni smatraju da bi zracenje unistilo krvne sudove preko kojih bi HT trebala da dodje do tumorskih celija.
Moja pitanja su sledeca:
-
- Stalni član
Hvala puno na odgovorima,veoma mi znace ,jer i njoj i meni je najbitnije da znamo da smo na pravom putu,da ne lutamo isprobavajuci terapije i ne iduci do kraja sa onim sa cim je pokusano.
Mislim da je vase objasnjenje sasvim logicno.
ps
mala digresija,primetila sam da ste svoju 1000.poruku poslali kao odgovor mom pitanju.Svaka cast!Pomoci tolikim ljudima nije mala stvar...
Mislim da je vase objasnjenje sasvim logicno.
ps
mala digresija,primetila sam da ste svoju 1000.poruku poslali kao odgovor mom pitanju.Svaka cast!Pomoci tolikim ljudima nije mala stvar...
-
- Stalni član
Danas sam prvi put imala cast da porazgovaram sa hematologom.Zena mi je objasnila citavu onu zbrku od juce.severus napisao:Moze ,ali manje filozofiranja a vise strpljenja.Znam ja da vama nije lako ali njoj je ipak najteze .A HT ce samu lakse podneti nego kombinovani modalitet Th.cvet_bg napisao:Pa hirurg je taj koji je radio biopsiju i koji je primio na svom odeljenju i brinuo o njoj,u saradnji sa ostalima.On je rekao da ce se njeno stanje pratiti i da ce se hemoterapija ukljuciti kad se napravi procena da je stanje stabilno,i sve u zavisnosti od procene bilo pararelno sa RT,bilo samo HT.On je sazvao onkolosku komisiju koji su nasuprot njegovom misljenju da ide 4 nedelje RT,odlucili da se prekine Rt i da se ukljuci samo HT.Oni smatraju da bi zracenje unistilo krvne sudove preko kojih bi HT trebala da dodje do tumorskih celija.
Moja pitanja su sledeca:
Potpuno ste bili u pravu ,za sve.I da je tu primarna terapija HT,a da se RT uvodi na kraju,da bi se ono sto je ostalo od tumora pretvorilo u fibrozno tkivo.
Tako je moja sestra danas primila svoju prvu dozu HT po ABVD protokolu,koju ima da prima svakog drugog petka narednih 6 meseci.
Kad je bila pri kraju sa infuzijom dobila je glavobolju i pocela da oseca neko cudno sistanje u grudima.Rekla sam joj da je to psihogeno i da HT treba da shvati kao lek,kao olaksanje ,a ne kao nesto strasno od cega ce joj biti muka i od cega ce joj opasti kosa i zbog cega nece moci na sunce.
Ipak sam joj rekla da ako se i dalje ne oseca dobro,da obavesti med.sestru.
Od suportativne terapije dobila je:
tbl.Ondasan
caps.Omeprol
tbl.Aluprinol
tbl.Pronison
Posto joj je ovo prva HT odlucili smo da ostane u institut jos tri dana da bi se ispratila reakcija na terapiju.u ponedeljak dolazi kuci.
ono sto me sada brine je sto pored limfoma i sindroma gornje suplje vene ,ona dobija jos jednu dijagnozu: Limfopenija,a bazofili su 0.0.
Sta to znaci i koliko je opasno?
Dobila je standardni protokol za Mb.Hodgkin i suportivnu th za povracanje i hiperurikemiju.I mogli biste stvarno da prestanete sa tim osluskivanjem organizma(te sistalao je u grudima,te boli je glava) i nabijanjem stresa pacijentkinji jer se tako jako lepo indukuje depresija onkoloskom bolesniku.Uostalom nisu retki slucajevi da se pacijetni sa vrlo povoljnom prognozom po svim standardima ubiju bas zbog depresije.Limfopenija nije dijagnoza nego laboratorijski parametar smanjenog broja limfocita.Da li je propratna pojava RT-a ili se javlja u kontekstu Mb Hodgkin manje je vazno.
-
- Stalni član
Ne,ja samo cujem sta ona meni prica,upravo suprotno od utiska koji ste dobili.Sinoc je imala visoku temperaturu i glavobolju,a to nisu subjektivni,vec realni sipmtomi necega.Kad se na to doda ta limfopenija,zracenje i HT,stvori se lepa slika da ona ima reakciju na nesto.Doktor kaze da je mozda virusna infekcija...Nisam ja ta koja je cini depresivnom,vec radim upravo sve da joj olaksam stanje u kome je.Vidim i sama da je depresivna,ali mislim da prvo treba da se sredi fizicko stanja organizma,i da psihicki dobro izgura sve sto stoji pred njom.
-
- Stalni član
Evo i lepih vesti,danas je moja sestra kao preporodjena,ogromna razlika izmedju onoga kako je izgledala juce i kako izgleda danas.Sedele smo se,pricale i smejale se,a ona je kasljala samo kad bi se glasno smejala i previse pricala
.
Cini mi se da se njen strah kako ce podneti HT prosao.
Nema muke,nema povracanja,ima apetit,sve jede normalno...
Samo je primetila (opet nesto
),da joj izlaze modrice na sve strane.Mozda zbog nedostatka ovih bazofila,ne znam...Ne zelim ni ja nista da predpostavljam vise...nek se sredi ono sto je glavni problem,a sa njim ce sve ostalo...
Samo strpljivo...

Samo strpljivo...
-
- Stalni član
Evo i lepih vesti,danas je moja sestra kao preporodjena,ogromna razlika izmedju onoga kako je izgledala juce i kako izgleda danas.Sedele smo se,pricale i smejale se,a ona je kasljala samo kad bi se glasno smejala i previse pricala
.
),da joj izlaze modrice na sve strane.Mozda zbog nedostatka ovih bazofila,ne znam...Ne zelim ni ja nista da predpostavljam vise...nek se sredi ono sto je glavni problem,a sa njim ce sve ostalo...
Samo strpljivo...

Samo strpljivo...
molim Vas za misljenje
Dobar dan i sta vec bude kad budete citali ovu poruku!
Da vas ne gnjavim sa uvodom. Moja najmladja sestra 21 godina uskoro 22, ima dijagnozu Lymphoma non Hodgkin diffusum large cell B cell limfhoma IV B CS M+ cum infiltratio pulmonum C 83.0.
Znacilo bi mi ako biste mi rekli da li je IV B stadijum i sta znaci M+ i C 83.0. Primila je prvu hemoterapiju po R+CHOP protokolu.Oseca se dobro,objektivno i subjektivno krvna slika dobra.PH nalaz biopsije k.srži: Bez znakova limfoproliferativnog oboljenja.EHO abdomena uredan.
Inace, toliko je dobra, raspoložna hrabra, sabrana, sigurna da će sve biti dobro.Tako i lekari kažu.
Molim Vas za mišljenje.
Hvala
Da vas ne gnjavim sa uvodom. Moja najmladja sestra 21 godina uskoro 22, ima dijagnozu Lymphoma non Hodgkin diffusum large cell B cell limfhoma IV B CS M+ cum infiltratio pulmonum C 83.0.
Znacilo bi mi ako biste mi rekli da li je IV B stadijum i sta znaci M+ i C 83.0. Primila je prvu hemoterapiju po R+CHOP protokolu.Oseca se dobro,objektivno i subjektivno krvna slika dobra.PH nalaz biopsije k.srži: Bez znakova limfoproliferativnog oboljenja.EHO abdomena uredan.
Inace, toliko je dobra, raspoložna hrabra, sabrana, sigurna da će sve biti dobro.Tako i lekari kažu.
Molim Vas za mišljenje.
Hvala