rak kostiju

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
hotice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2007 5:00 pm

rak kostiju

Post od hotice »

Molim Vas da mi kazete Vase misljenje o tome da li postoji nada za izlecenje od raka kostiju kada je doslo do metastaze na plucima i na jetri.
Pacijentu je saopsteno da je zahvaceno oko 30% (!) kostiju (ili cega vec), da se rak razvio oko pre godinu dana. Nakon hemoterapije izvrsena je autologna transplantacija kostane srzi, a naknadnim pregledom je utvrdjeno da postoji metastaza na plucima i na jetri, iako se te promene nisu videle na pregledu pre transplantacije. Pacijent je transplantaciju dobro podneo i ona je po nalazima lekara uspesna.
U kolikom procentu, prema dosadasnjim rezultatima, je moguce, i da li je uopste moguce izlecenje? Da li postoji sansa ako su sekundarne promene u pocetnom stadijumu? Da li postoji sansa ako su sekundarne promene u odmaklom stadijumu?
Trenutno fizicko stanje pacijenta ne deluje kriticno, normalno se krece, nema jake bolove.

Ne znam kakve podatke bi trebalo da Vam dostavim da bi ste mogli da mi kazete nesto odredjenije.

Unapred zahvalna na odgovoru
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pretrazio sam sve relevantne izvore koje obicno konsultujem, na zalost, nema uopste podataka o prezivljavanju kod metastaza takvog obima.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
hotice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2007 5:00 pm

Post od hotice »

Ne mogu da kazem da sam se obradovala odgovoru koji ste mi dali, jer sa tim ne mogu da se pomirim. Stoga cu Vas pitati jos nesto.
Ako je transplantacija kostane srzi uspesna, kao sto je receno, i ako je receno da sansa postoji da se spasi jetra, da li postoji mogucnost zalecenja ukoliko metastaze na plucima nisu u poodmaklom stadijumu?
Da li mogu da pomognu genske ili hormonske terapije?
Da li mozete da preporucite bilo koju ustanovu, Institut, bolnicu u svetu gde bismo mogli da se obratimo za pomoc?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

O kom tipu raka kostiju mi pričamo?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, ja sam mislio da pricamo o osteosarkomu, ali nisam siguran. Koleginica sa pseudonimom tartufa je ekspert, pa ce preuzeti ovu korespondenciju.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori