Rak debelog creva

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Pobeda Pobeda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 05, 2010 9:14 pm

Rak debelog creva

Post od Pobeda Pobeda »

Treba mi jedna informacija. Da li neko moze da mi objasni sta znaci HGIII. Dijagnoza je sledeca AdenoCarcinom intestini crassi invasivum HG III. Unapred hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Rak debelog creva

Post od tamaraft »

treci stadijum tumora!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

po nekoj logici zahvaceni su i udaljeni limfni cvorovi ako sam u pravu...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

To ce se utvrditi samo nakon uzimanja uzorka limfnih chvorova u okolini samog tumora!

Moj otac je bio gradus III pa je samo jedan limfni chvor od 7 bio zahvacen, i operacijom je sve sanirano!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

ja sam mislio na ovu logiku:dakle prvi stepen:samo tkivo,drugi stepen i okolni limfni cvorovi,dakle u neposrednoj blizini,treci stepen da su udaljeni limfni cvorovi a cetvrti i udaljeni organi...koliko ovo smila ima-ne znam,ali bih voleo da znam kako stoji...
nakirb
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 3:27 pm

Post od nakirb »

Tamaraft, pre koliko vremena je Vas otac operisan?Ko ga je operisao?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Operisan je pre 8 godina na VMA, prva operacija dr. Mirkovic, kog necu ni da komentarishem, pa zbog komplikacija posle 7 dana je opet operisan, tada su ga operisali dr.Lukacevic i prof.Stankovic, i posle godinu dana treca operacija isto profesor Stankovic! Pre par meseci i chetvrta, isto prof. Stankovic kog ne bi menjali ni za 100 drugih hirurga :)

Slavko potrudicu se da ti nadjem tekst o gradusima razvoja tumora pa cu postovati!
Pobeda Pobeda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 05, 2010 9:14 pm

Post od Pobeda Pobeda »

Hvala svima na odgovorima. I jos pitanja za vas. Dali je neko cuo za profesora Cuka. NAcelnik je gradske bolnice i za mesec dana deda treba da ide na pregled pre operacije. Interesuje me da li je nekoga opersisao i misljenje o njemu.
kotarac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 16, 2010 2:31 pm

Post od kotarac »

Cuk je upropastio mog oca,mozda je spasio ne znam koliko zivota ali zivot mog oca je bukvalno ugrozio,a sada cocekujemo najgore.Toliko o njemu.
ABV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 5:13 pm

Post od ABV »

HG/histoloski gradus/ stepen diferentovanosti tumorskih celija
HG I dobro diferentovan
HG II umereno
HG III slabo

Znacenje- sto je tumor diferentovaniji, sporiji je i manje agresivan i obrnuto.
Odgovori