Mojoj devojcici od 16 god uspostavljena je sledeca dijagnoza: U DUK leve dojke dva Tu po tipuz fibroadenoma medjusobno spojena. Reg. lgl. b.o. Na ultrazvuku dojke ustanovljeno sledece: U DUk leve dojke uz pektoralnu fasciju vidljiva dva solidna, lobulirana Tu, zajednickog promera 27x14mm, nalezu na pektoralnu fasciju. U ostatku parenhima leve dojke aktuelno se ne diferenciraju druge solidne promene niti makrociste. Obostrano u dojkama prisutno dobro razvijeno glandularno tkivo tip ACR3/4. U aksilama nema signifikantno uvecanih i izmenjenih lgl, vidljive uobicajene lipomatozno reaktivne velicine ispod 10mm.
BI RADS DD1 LD3
Molim da mi pojasnite dijagnozu i date savet sta ciniti, vaditi ili ne, i sta moze biti uzrok nastanku.
PS proverili smo IGF 1 iznosi 325ng/ml
Pubertetska dojka
Re: Pubertetska dojka
Fibroadenomi su benigni tumori. Pošto se radi o mladoj osobi najverovatnije se radi o genetskom opterećenju (to isto je imala majka/baka/tetka...). POred toga ovo su tumori koji ''vole hormone'' ali pošto je ovo mlada osoba teško da su hormoni zaslužni sami za to.
Posavetujte se sa onkologom, treba da se prati rast fibroadenoma pa ukoliko naraste toliko da izaziva smetnje bilo kakve prirode ili ako ih je više onda se mogu i ukloniti. Pristup fibroadenomima je različit od onkologa do onkologa ali ono što je za vas bitno je:
1. da su oni benigne prirode
2. da se mogu vratiti ukoliko se uklone. Ukoliko se vrate to nije loš znak, to je vrsta tumora koja je podložna vraćanju, čak se mogu vratiti na isto mesto gde su i bili. Mogu se javiti i na obe dojke istovremeno.
Pozdrav.
Posavetujte se sa onkologom, treba da se prati rast fibroadenoma pa ukoliko naraste toliko da izaziva smetnje bilo kakve prirode ili ako ih je više onda se mogu i ukloniti. Pristup fibroadenomima je različit od onkologa do onkologa ali ono što je za vas bitno je:
1. da su oni benigne prirode
2. da se mogu vratiti ukoliko se uklone. Ukoliko se vrate to nije loš znak, to je vrsta tumora koja je podložna vraćanju, čak se mogu vratiti na isto mesto gde su i bili. Mogu se javiti i na obe dojke istovremeno.
Pozdrav.
Re: Pubertetska dojka
Hvala na odgovoru,
moram da dodam da genetika u nasem slucaju ne igra nikakvu ulogu, jer niko u uzoj i siroj porodici, mojoj i suprugovoj, nije imao slicnih problema. Hormone smo proverili sledece: s - prolaktin - 12.30 ng/ml, s - estradiol 280 pg/ml (u pitanju je 10-i dan ciklusa) i IGF 1(somatomedin C) - 325 ng/ml. Hirurg kaze da treba da se vadi sto pre, mada smo resili da potrazimo jos neko misljenje pre nego sto odradimo intervenciju.
moram da dodam da genetika u nasem slucaju ne igra nikakvu ulogu, jer niko u uzoj i siroj porodici, mojoj i suprugovoj, nije imao slicnih problema. Hormone smo proverili sledece: s - prolaktin - 12.30 ng/ml, s - estradiol 280 pg/ml (u pitanju je 10-i dan ciklusa) i IGF 1(somatomedin C) - 325 ng/ml. Hirurg kaze da treba da se vadi sto pre, mada smo resili da potrazimo jos neko misljenje pre nego sto odradimo intervenciju.