Problemi sa kolostomom

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Problemi sa kolostomom

Post od mveljovic »

Zamolio bih vas da mi date odgovor kako spreciti curenje sadrzaja iz stome? Kako se sprecava curenje sadrzaja iz stome sa mesta gde se stoma spaja sa kozom kod bolesnika operisanih od raka debelog creva? Curenjem izmedju stome i koze na kozi se pojavljuje crvenilo i kvasenje te se stoma ne moze zalepiti za kozu sto stvara probleme kod pacijenta. U ocekivanju na vasu ljubaznost unapred se zahvaljujem.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Samo polako, za to treba praksa, shto vishe puta promenite bicete bolji struchnjak :)

Hm mi smo sadrzaj iz creva jedva zaustavljali, sardzaj non stop ide i nemoguce je praktichni ni promeniti flaster kako treba i ochistiti kozu i posushiti je. Sto ej donekle odlichno, jer to znachi da creva rade bash kao treba i da je peristaltika creva neoshtecena!

Kasnije, kada smo vec navikli da je brzinski stavljamo, stara kesa je ostajala oko stome sve dok polako ne odlepimo staru podlogu i ne sredimo kozu gde je bio zalepljen prethodni flaster tj podloga.

Odlepljujete je u krug, i tako i prelazite dezinfekcionim sredstvom, alkohol je najbolji ako ne peche, tj ako nema ogrebotima ili otvorenih rana jer se alkohol najpre osushi na kozi.

I mic po mic u krug sve odlepite i obrishete a sve vreme drzite staru kesu na stomi da sadrzaj ako krene ne ide po okolini nego u kesu.

Isto tako smo shvatili da je najbolje da osoba lezi i da ne pravi pokrete ka stomi, kao trbushnjak, poshto to dodatno stimulishe sadrzaj da izlazi, vec da lezi i da ne mrda, svaka kretnja ce pokrenuti sadrzaj, poshto i sami znate da je taj zadrzaj techan, tj techini nego normalna stolica.

Zapravo bilo bi dobro menajti podlogu i kesu u periodu kada bar od priliek znate da nece biti prolaza kroz taj deo creva, otac je od prilike merio koliko vremena mu treba kad pojede odredjenu hranu da sadrzaj krene da izlazi, tako da smo vecinom menjali podlogu uveche, pred spavanje, kada pre toga dugo nije jeo.

Mada to je sve individualno, zavisi koliak je osoba, da li je odstranjen i koliki deo tankog ili koliko od debelog creva, pa kako se hrani osoba...

Mi smo imali komplikacije da su nam 'divni' hirurzi u amanet ostavili 2 velike rane od retraktora bash pored stome, tako da su rane zarastale mesecima, non stop su vlazile i gnojile a podloge za stomu smo iskrajali...ne pitajte...majka chisti, otac drzi kesu a ja krojim podlogu za stomu, prava porodichna idila! :)

Kasnije smo od svega toga pravili odlichne viceve :)

Nadam se da sam pomogla...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Hvala puno na odgovoru. Ali mene zanima kako da se stoma zalepi za kozu i da to dobro dihtuje da ne izlazi sadrzaj izmedju koze i stome da bi pacijent mogao da se krece i obavlja aktivnosti bez da mu sadrzaj curi izmedju stome i koze za koju se lepi, a koja se crveni i vlazi tako da stoma ne moze onda dobro da se zalepi. Znaci potreban je savet kako da se stoma zalepi za kozu i da dobro dihtuje, da ne curi sadrzaj po kozi. Hvala unapred.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Koza oko stome je iziritirana, crvena i vlazi. Kako to otkloniti da bi se disk mogao kvalitetno zalepiti na kozu da ne doslo do novog curenja sadrzaja izmedju diska i koze? Hvala puno unapred.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Intenzivno par dana mazite pantenolom i ako postoji mogucnost zrachite Bioptronom da ubrzate zarastanje i celjenje koze oko stome!

Najbitnija stvar kod postavljanja podloge je da KOZA MORA DA BUDE SUVA! Kada chistite kozu i stomu morate najvish evoditi rachuna o tome, ako koza iej suva i flaster sa podloge je ne uhvati kako treba onda dzaba sve ostalo. Za dodatnu fiksaciju koristite slobodno i obichan flaster, pa ga oblepite oko podloge, ali koristite samo ona kao papirni, da ne oshtecujete dodatno i ostalu okolinu koze jakim flasterima.

Ne znam da li ste ishli kod neke od sestara na obuku kako se stavljaju podloge i kese, to ne bi bilo loshe da uradite ili kao mi shto smo uradili par puta, u pochetku, pozvali privatno medicinksu sestru koaj je poduchila sve ukucane pa i samog oca kako to da radi.

Higijena mora biti bezprekorna, a to shto ste vi izazvali je samo iritacija sadrzajem iz creva. Sadrzaj ne mozete da zaustavite ali poslushajte ono shto sam napisala u prvom postu, vodite rachuna kad se jede i koliko treba vremena da krene sadrzaj iz creva a u medjuvremenu tretirajte kozu oko stome Bioptronom i kremama koje su za oshtecenu kozu mozda chak i neka antibaktericidna krema.

Mi smo iz Nemachke nabavlajli kremu sa antibiotikom koja je bila savrshena, ne puno masna, brzo upijala i delovala odlichno.

HIGIJENA I SAMO HIGIJENA! MORATE OSTVARITI DA JE SUVA KOZA I ONDA NECE BITI RPOBLEMA.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori