Nakon mastektomije i rekonstrukcije implatantom i rekonstr.bradavice stigli su pat.nalazi koji kazu da granice odstranjenog tkiva nisu ciste tj.da navodno treba opet operacija gde bi bilo odstranjeno sve tkivo ispod koze.Moj hirurg nije za to i ostalo je da se konsultuju.Moguce su dalje ceste kontrole.
On nije za neke druge terapije jer nemam nigde metastaze.
U uzasnom sam stanju ne znam sta cu!!!!
Prvu operaciju imala sam 8.7 a ovu drugu komplet 17.1!!!!
Pomozite!!!!!los patol.nalaz posle masektomije
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm
Re: Pomozite!!!!!los patol.nalaz posle masektomije
Језгро кајсије почни да користиш у исхрани: http://www.plemic-komerc.com/novosti.html
Прочитај следеће текстове:
- http://www.curenaturalicancro.com/
- http://www.esotheria.com/telesni-hram/3 ... ili-umrite
- http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... -doba.html
Ако неко прогласи неки линк рекламом па га зато оштети, можеш их наћи на мом сајту (адреса у профилу).
Прочитај следеће текстове:
- http://www.curenaturalicancro.com/
- http://www.esotheria.com/telesni-hram/3 ... ili-umrite
- http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... -doba.html
Ако неко прогласи неки линк рекламом па га зато оштети, можеш их наћи на мом сајту (адреса у профилу).
Posavetujte se sa još nekih hirurgom. Ja bih te preostale promene uklonila. Kao što sam vam objašnjavala u privatnim porukama moguće je da nećete imati nikakvu terapiju nakon operacije (to zavisi od tzv imunohistohemije i drugih analiza- preko uzoraka koje je pregledao patolog). Bez obzira da li ćete se operisati ili ne, vama sleduju redovne kontrole ceo život, ovo nije panika nego mera opreza!!!emilija2004 napisao:Nakon mastektomije i rekonstrukcije implatantom i rekonstr.bradavice stigli su pat.nalazi koji kazu da granice odstranjenog tkiva nisu ciste tj.da navodno treba opet operacija gde bi bilo odstranjeno sve tkivo ispod koze.Moj hirurg nije za to i ostalo je da se konsultuju.Moguce su dalje ceste kontrole.
On nije za neke druge terapije jer nemam nigde metastaze.
U uzasnom sam stanju ne znam sta cu!!!!
Prvu operaciju imala sam 8.7 a ovu drugu komplet 17.1!!!!
Ovo nije toliko loše (ipak gledajmo svetliju stranu), najveći problem je što ćete opet biti hirurški pacijent ali hvala Bogu vi imate DCIS (početni stadijum razvoja karcinoma dojke) a sa njime ćemo se već nekako izboriti.
Potražite još neki savet, raspitajte se u svom gradu ili već nekako za dobrog onkologa... Da se radi o meni, ja to ne bih pratila nego bih uklonila...
Pozdrav.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Posteno da vam kazem, ja licno sam protivnik subkutanih mastektomija i SN biopsija u Srbiji i srpskim uslovima. Ove operacije su, fakat, hit u svetu, kozmeticki efekat je neuporedivo bolji i u odgovarajuci uslovima su one dovoljno bezbedne... Ali takodje mislim da u nasim uslovima nisu pametna opcija. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u Bgd, VMA, Bezanijska Kosa, Institut za onkologiju Vojvodine u Sr. Kamenici i par privatnika rade ove stvari (subkutane mastektomije sa rekonstrukcijom implantatom), a SN biopsje rade IORS i IOV, s tim da Kamenica radi obelezavanje sentinel noda radionuklidima sto je nesto bolje.
U sustini mi kaskamo za svetom, a razlog je da se nema para. Preoperativna dijagnostika je nedovoljna, malo je dobro obucenih ljudi, oni rade previse, pretrpani su poslom, rade prebrzo... Preoperativna selekcija pacijenata za odredjeni tip operacije nije na nekom nivou u Srbiji, opet je premalo ljudi koji previse rade... Premalo se uzoraka pravi od preparata dobijenog operacijom na patologiji - nema se materijala za bojenje, masina za secenje, kalupljenje, premalo je patologa koji gledaju previse uzoraka, prebrzo...
Postedne operacije su bolje ali su i rizicnije... Mislim da je u uslovima nase medicine gde sve funkcionise na nivou donjeg minimuma da se stvari uopste mogu i smeju raditi postedna kurativna onkoloska hirurgija nesto za sta vreme jos nije sazrelo. Bikvadranktektomija do kvadrantektomija sa disekcijom aksile, po onome sto sam ja video, je nas vrh. Sve iznad toga je je tapkanje u magli sa krajnje nepredvidivim rezultatima.
I DCIS i karcinom su u principu bolesti lobulusa ili lobusa (anatomska jedinica tkiva mlecne zljezde), obicno je ceo zahvacen i celog ga treba izvaditi i bar nekoliko okolnih i cele ih pregledati, kroz dovoljno isecaka pod mikroskopom. Kriterijum da je nesto DCIS a ne duktalni invazivni karcinom, je da ne postoji sirenje ispod bazalne membrane (uprosteno) - sto je veca povrsina zahvacenosti veca je verovatnoca da je negde u principu on i probio membranu, ali to nije vidjeno... Jebeno je to sad staviti ruku u vatru da negde u zljezdanom tkivu zahvacenom DCIS-om nema neke zone sa mikroinvazivnim karcinomom... A postoji tu i faktor vremena, ako nesto dovoljno dugo stoji tu veca je i verovatnoca do dodje do prodora u limfne sudove i onda sorom sirom... Moje licno shvatanje je da ako vec niste u stanju da sa prihvatljivom verovatnocom razresite sve ove stvari idite na bezbedniju varijantu. Koplja se oko ovog lome vec duze vreme sta i kada raditi... I svaka varijanta ima svoje naucno opravdano za i protiv, jedino je po meni problem selekcije pacijenata, koja je po meni u Srbiji odvise povrsna.
je***a, nismo veverice - ove operacije kao sto je vasa se ne rade standardno svima u Srbiji, sto u principu znaci da para imate... Postoji milion nacina da se posle rekonstruise dojka, dobar palsticar to moze odraditi ako vam je vec stalo.
Vidite, vi odlucite, vase je zdravlje vasa stvar i imate pravo raditi sa njim sta vas je volja. Ni Halstedova radikalna mastektomija nije uvek garant da je svo tkivo tumora, cak ni loko-regionalno otklonjeno, ali moj licni utisak je da su recidivi ipak cesci kod ovakvih operacija, nisam se nikad bavio dokazivanjem i ne mogu 100% tvrditi da sam u pravu, ali onima koji se takvim operacijam cesto bave uvek postavim ista pitanja koja se ticu opravdanosti i bezbednosti toga i nisam bas nesto odusevljen odgovorima.
U sustini mi kaskamo za svetom, a razlog je da se nema para. Preoperativna dijagnostika je nedovoljna, malo je dobro obucenih ljudi, oni rade previse, pretrpani su poslom, rade prebrzo... Preoperativna selekcija pacijenata za odredjeni tip operacije nije na nekom nivou u Srbiji, opet je premalo ljudi koji previse rade... Premalo se uzoraka pravi od preparata dobijenog operacijom na patologiji - nema se materijala za bojenje, masina za secenje, kalupljenje, premalo je patologa koji gledaju previse uzoraka, prebrzo...
Postedne operacije su bolje ali su i rizicnije... Mislim da je u uslovima nase medicine gde sve funkcionise na nivou donjeg minimuma da se stvari uopste mogu i smeju raditi postedna kurativna onkoloska hirurgija nesto za sta vreme jos nije sazrelo. Bikvadranktektomija do kvadrantektomija sa disekcijom aksile, po onome sto sam ja video, je nas vrh. Sve iznad toga je je tapkanje u magli sa krajnje nepredvidivim rezultatima.
I DCIS i karcinom su u principu bolesti lobulusa ili lobusa (anatomska jedinica tkiva mlecne zljezde), obicno je ceo zahvacen i celog ga treba izvaditi i bar nekoliko okolnih i cele ih pregledati, kroz dovoljno isecaka pod mikroskopom. Kriterijum da je nesto DCIS a ne duktalni invazivni karcinom, je da ne postoji sirenje ispod bazalne membrane (uprosteno) - sto je veca povrsina zahvacenosti veca je verovatnoca da je negde u principu on i probio membranu, ali to nije vidjeno... Jebeno je to sad staviti ruku u vatru da negde u zljezdanom tkivu zahvacenom DCIS-om nema neke zone sa mikroinvazivnim karcinomom... A postoji tu i faktor vremena, ako nesto dovoljno dugo stoji tu veca je i verovatnoca do dodje do prodora u limfne sudove i onda sorom sirom... Moje licno shvatanje je da ako vec niste u stanju da sa prihvatljivom verovatnocom razresite sve ove stvari idite na bezbedniju varijantu. Koplja se oko ovog lome vec duze vreme sta i kada raditi... I svaka varijanta ima svoje naucno opravdano za i protiv, jedino je po meni problem selekcije pacijenata, koja je po meni u Srbiji odvise povrsna.
je***a, nismo veverice - ove operacije kao sto je vasa se ne rade standardno svima u Srbiji, sto u principu znaci da para imate... Postoji milion nacina da se posle rekonstruise dojka, dobar palsticar to moze odraditi ako vam je vec stalo.
Vidite, vi odlucite, vase je zdravlje vasa stvar i imate pravo raditi sa njim sta vas je volja. Ni Halstedova radikalna mastektomija nije uvek garant da je svo tkivo tumora, cak ni loko-regionalno otklonjeno, ali moj licni utisak je da su recidivi ipak cesci kod ovakvih operacija, nisam se nikad bavio dokazivanjem i ne mogu 100% tvrditi da sam u pravu, ali onima koji se takvim operacijam cesto bave uvek postavim ista pitanja koja se ticu opravdanosti i bezbednosti toga i nisam bas nesto odusevljen odgovorima.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm
Ovako:
Konzilijum lekara je odlucio da za 2 meseca uradim UZ i mag.rezonancu dojki,posto granice celokupnog otklonjenog tkiva nisu ciste.Imam ispod dojke "sumnjivo tkivo" 3mm i iznad bradavice oko 5mm sum.tkiva u tkivu ispod koze.Ostaje da se prati da li se to uvecava jer ne mora da znaci da je lose a ako mi otklone taj sloj izmedju koze i misica....ja ne znam kako ce sve to kasnije izgledati?
Kazu da je osecaj bez tog tkiva vrlo neugodan jer se koza zalepi za misic.
Pojacala sam vitaminsku ishranu,pijem Selen 300mikrograma dnevno pa videcemo.
Inace izvadjen je sentinental limfni cvor i on je cist hvala Bogu.
Uradjena je mag.rezonanca svih organa-nemam metastaze.
Uradjen je screening kodtiju-nema metastazi!
Konzilijum lekara je odlucio da za 2 meseca uradim UZ i mag.rezonancu dojki,posto granice celokupnog otklonjenog tkiva nisu ciste.Imam ispod dojke "sumnjivo tkivo" 3mm i iznad bradavice oko 5mm sum.tkiva u tkivu ispod koze.Ostaje da se prati da li se to uvecava jer ne mora da znaci da je lose a ako mi otklone taj sloj izmedju koze i misica....ja ne znam kako ce sve to kasnije izgledati?
Kazu da je osecaj bez tog tkiva vrlo neugodan jer se koza zalepi za misic.
Pojacala sam vitaminsku ishranu,pijem Selen 300mikrograma dnevno pa videcemo.
Inace izvadjen je sentinental limfni cvor i on je cist hvala Bogu.
Uradjena je mag.rezonanca svih organa-nemam metastaze.
Uradjen je screening kodtiju-nema metastazi!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ko sto rekoh - SN biopsija (limfnog cvora iz pazuha) nije garant da metastaza nema. Ova procedura nije indikovana za svaki tumor i za svakog pacijenta - postoje pravila kada se rezultat SN biopsije sme, a kada ne sme smatrati reprezentativnim (pa se obicno i ne radi - veci tumori, slabije diferentovani, specificna lokalizacija u dojci...) - i do 25% limfne drenaze iz dojke katkad moze zaobilaziti pazuh (i biti put sirenja metastaza, tako da pazusni limfni cvorovi nisu ukljuceni, te se na njima ne mora videti nista). Metastaze se mogu siriti i odmah, direktno krvotokom i javiti u kostima ili udaljenim organima (ovo se srece u i do 5% odredjenih tumora dojke)... A sto se PH nalaza tice - to sto nesto nije vidjeno, ne znaci da ga i nema... Postoji tu puno dilema - od toga ko je gledao i na koju je nogu taj dan ustao, do - koliko isecaka, kako obradjenih i na cemu. Nije mi u principu jasno sta vam to znaci da linije resekcije nisu ciste - jer ako je zaostalo tumorskog tkiva - niko normalan to nece ostaviti, sem ako bas ne moze dalje da se operise (mislim ako bi dodatna operacija coveku ugrozila zivot, a ako se ja ista razumem u problematiku ne mozete coveku ugroziti zivot mastektomijom sem ako ste zestoka budala). Sve u svemu, nije bas sve tako prosto. Igrarija sa infekcijom posle plastike i nije dobra varijanta ako tu necega jos ima...
Ne vidim koja je strategija radjenja magneta "svih organa" u vasoj prici... Vi ste na pocetku lecenja, verovatnoca da su se meta javile i dovoljno narasle za mesec dana je praktivno nikakva... A sta i da su nasli metastaze?! To nebi imalo nekog narocitog znacaja za operaciju... Nadam se da su vam sve ovo objasnili
Pazite, vi imate puno, bogom dano pravo da ne date da vam odseku dojku, bez obzira na sve ostalo i bez obzira na moje ili misljenje bilo koga, ovo se sve moze zavrsiti super i za 20-30 godina cete se svemu smejati. Ne sumnjam uopste da su vas radili najbolji, da je sve uradjeno krajnje korektno - od dijagnostike do lecenja.
Ali pisem cisto da znate sta da pitate svog lekara i radi drugih koji bi ovo mogli eventualno citati pa pozeleti ovakav tip lecenja, koji i nije bas standardna usluga kod nas.
Ne vidim koja je strategija radjenja magneta "svih organa" u vasoj prici... Vi ste na pocetku lecenja, verovatnoca da su se meta javile i dovoljno narasle za mesec dana je praktivno nikakva... A sta i da su nasli metastaze?! To nebi imalo nekog narocitog znacaja za operaciju... Nadam se da su vam sve ovo objasnili

Pazite, vi imate puno, bogom dano pravo da ne date da vam odseku dojku, bez obzira na sve ostalo i bez obzira na moje ili misljenje bilo koga, ovo se sve moze zavrsiti super i za 20-30 godina cete se svemu smejati. Ne sumnjam uopste da su vas radili najbolji, da je sve uradjeno krajnje korektno - od dijagnostike do lecenja.
Ali pisem cisto da znate sta da pitate svog lekara i radi drugih koji bi ovo mogli eventualno citati pa pozeleti ovakav tip lecenja, koji i nije bas standardna usluga kod nas.