Polyposis Coli-molim tumacenje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
okisale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 29, 2012 2:33 am

Polyposis Coli-molim tumacenje

Post od okisale »

Zdrava svima,
43 mi je godina i operisan sam 12.12.2011.Osecam se odlicno sem sto moram cesto u WC zbog stolice.U toku dana 2-3 puta a uvece posle 19-20:00 casova 4-5 puta.Hirurg me uverava da mi nece trebati hemoterapija ali nesto bas i ne verjem u to.Cekam termin za onkologiju sa malom zebnjom....Moze li mi neko objasiniti moje nalaze i reci kakve su mi sanse i da li ce trebti hemoterapija?

DG: Lymphadenitis reactiva
Primljena su dva isecka sivobelicastog, mekog, homogenog tkiva, promera po 1,2 cm. Histoloski, odgovaraju tkivu limfnog cvora, prosirenih sinusa i uvecanih limfnih folikula s prominentnim germinativnim centrima.
Tumorskog tkiva u pregledanom materijalu nema.
EXULCERATUM REGIONIS VALVAE ILEOCAECALIS INFILTRANS PARIETIS COLI ET INTESTINI ILEI. Lymphadenitis reactiva (0:27) Polyposis coli (Adenomata et flat-adenomata multiplices cum dysplasia gradus l-lll).
(pT2+pT3 pNO - STADIUM l+IIA; Astler-Coller B1+B2)
Resecirani zavrsni deo tankog creva, duzine 11 cm, cekum, ushodno, poprecno i nishodno debelo crevo, ukupne duzine 128 cm, s posebno primljenim omentumom, dimenzija 26x15 cm. U mezenterijumu, mezokolonu i perikolicnom masnom tkivu su limfni cvorovi promera do 1,5 cm, sivoruzicasti, nadeno je ukupno 27 cvorova. Crevo je obicne sirine. Ileocekalna valvula je zauzeta i okruzena dubokom ulceracijom dimenzija 4,5x4 cm, bedemasto izdignutih rubova, prljavo sivkastog, glatkog dna. Na preseku, zid je u potpunosti prozet belicastim, homogenim tkivom cvrsce konzistencije, debljine do 2 cm, nejasnih granica prema perikolicnom masnom tkivu. Sluznica tankog creva je ocuvanih nabora, osim na granici opisane ulceracije. Na sluznici debelog creva, pocev od tumora, pa sve do na 1,9 cm od distalnog ruba resekcije, nalaze se, ukupno oko 150 smedkastih polipa lobulisane povrsine, vecim delom na peteljci, a samo mestimicno sesilnih, pa i u visini okolne sluznice, promera od 5 do 50 mm, najveci su poredani u vencu oko ulceracije. Vecinom su polipi smesteni u desnom kolonu, oko 100 komada.
Histoloski, adenomi su tubularne grade, cilindricnog epitela mestimicno kribriformno aranziranog, krupnijih, blago pleomorfnih jedara s vidljivim nukleolusima i pretezno viserednog rasporeda. Opisani, makroskopski uoceni, uicerisani tumor je sagraden od solidnih relativno uniformnih, poligonalnih celija, amfofilne citoplazme i okruglastih jedara grudvastog hromatina, s patoloskim mitozama. Stroma sadrzi guste infiltrate limfocita i plazma celija.Infiltrat na obodu tumora sadrze i limfoidne folikule. Ovaj tumor probija muskularis mukoze i prodire u perikolicno masno tkivo, nalazi se i u lumenima venskih i limfnih sudova. Uicerisani tumor se nastavlja i u zavrsni deo ileuma do oko 1 cm. Drugi tumor, smesten u bazi jednog od vecih polipa, infiltrise muskularis propriju, a sagraden je od nepravilnih adenoidnih tvorevina, oblozenih atipicnim cilindricnim celijama, hiperhromaticnih, nejednakih jedara, s prominentnim nukleolusima i patoloskim mitozama. U stromi ovog se nalaze redi infiltrati limfocita, ekstravazirana sluz i retki granulomi visejedarnih dzinovskih celija.
Duz levog kolona se nalaze vrlo retki, sitni limfni cvorovi do 3 mm u promeru (samo 4 su nadena!), a proksimalnoj polovini resekata 23 limfna cvora, promera do 1,6 mm, histoloski, svi pokazuju znake reaktivnog limfadenitisa, bez tumorskog tkiva.
PH NALAZ :DG. SYNCHRON CARCINOMA DUPLEX-ADENOCARCINOMA HG 2 ET CARCINOMA MEDULARE EXULCERATUM REGIONIS VALVAE

Unapred hvala.
Odgovori