Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: pitanje za onkologa, npr. za ,,tartufu"
PostPoslato: Pon Maj 07, 2007 5:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 9:17 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Molila bih vas za tumacenje kontrolnog pregleda nakon uradjenog CT toraksa.
U pitanju je moja majka kojoj je novembra otkriven mikrocelularni karcinom bronhija. Nema metastaza, sve ostalo u redu.
Stvar je u tome, sto se kontrolni pregledi ne rade tamo gde je postavljena pocetna dijagnoza (a to je VMA) vec na Klinickom centru. Prvi kontrolni pregled nakon 3 meseca hemioterapije je glasio ovako:

,,konglomerat lgl u medijastanumu je znatno manjih dimenzija, ne vide se atelektaticne promene kao ni pleuralni izliv.
U desnom plucnom krilu postoji nekoliko ovalnih mekotkivnih promena razlicitog promera smestenih periferno koje najverovatnije odgovaraju sekundarnim depozitima? (rediolog je stavio znak pitanja)
Mekotkivna formacija uz desni glavni bronh je takodje manjih dimenzija.

Ostalo - b.o.

Zakljucak: u poredjenju sa prethodnim CT pregledom postoje znaci znacajne regresije osnovne bolesti. (osnovna bolest je dakle otkrivena na bronhijama).

Nakon ovog pregleda lekar onkolog na Bezanijskoj kosi gde je mama primala hemoterapiju je rekao da se tumor smanjio na pola.

Nakon VI ciklusa hemoterapije joj je receno da ukoliko ,,to sa bronhija" (moj izraz) ne nestane u potpunosti, da ce joj dodati mozda jos koju terapiju, a ukoliko nestane, ici ce preventivno i na zracenje.

Danas, u klinickom centru, nakon CT toraksa (dakle, posle VI tj poslednjeg ciklusa hemoterapije) lekar, specijalista radiologije, nam usmeno kaze da koliko on vidi nema nista na bronhijama, a da nije bilo ni prosli put? (prosli put je nalaz tumacio drugi radiolog). I pise sledeci izvestaj:

,,U gornjem mediastanumu, desno paratrahealno, nekoliko lgl dijametara do 2mm (posto je nevesto kucano, postoji i jedna nula pored pa ne znam da li je to 20mm ili 2mm).
Mekotkivna nodularna promena desno apikoanteriorno, u regresiji velicine u odnosu na prethodni pregled, a dve acononodularne takodje apikalno i jedna posterobazalno bez znacajnije redukcije u velicini.

Nema izliva u pleurama.
Pluca levo CT morfoloski b.o.
Jetra b.o.
Gornji abdomen b.o."

I, sad mi nesto nije jasno - on u ovom nalazu nigde ne pominje formaciju uz desni bronh. Ili se varam, posto ne razumem u potpunosti ove nazive na latinskom. Kako nam je lekar rekao, od toga - da li je primarni tumor nestao od hemoterapije ili ne, njoj ce terapiju malo produziti ili nece. Na sta se odnose ove ,,regresije" koje pominje u nalazu, da li na formacije uz bronhije, ili te mekotkivne formacije na plucima, koje su u prethodnom nalzu stavljene pod znak pitanja, a na VMA uopste nisu pominjane?

Posto nam je ,,susret" sa lekarom onkologom na Bezanijskoj kosi gde je primala hemoterapiju zakazan tek za 21. maj, sta biste vi kao onkolog rekli na osnovu ovog nalaza, da li ce joj produzavati hemoterapiju ili ce ici odmah na zracenje? Da li je hemoterapija ipak delovala?

Inace, ona se dobro oseca, krvne analize su joj sve vreme u redu itd.

Unapred hvala i oprostite na ovako dugom mejlu ...

Ana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 08, 2007 3:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:12 pm
Postovi: 272
Draga Anaanaana, mikrocelularni karcinom brona se deli u dva stadijuma: lokalizovana bolest(bez metastaza) i proširena(sa metastazama). Tvoja majka je po opisu CT-a od strane "prvog radiologa" imala mekotkivne promene koje najverovatnije odgovaraju metastazama u plućima.Uz to, negde pročitah da je "bila otečena u licu i vratu".Sve to ukazuje na sindrom gornje šuplje vene, što će reći da tumorksa masa pritiska taj veliki krvni sud i dovodi do tog stanja "otečenosti".
Ono što je dobro(ako imamo u vidu da je dg karcinom bronha!), to je činjenica da je tumor dobro odreagovao na hemioterapiju.Da bi se sprovela zračna terapija pluća(i medijastinuma), potrebno je da nema difuznih, rasutih metastaza. I sad dolazimo opet na početak-radiolog je taj koji će pravilmo očitati CT a ako mu ni to nije dovoljno- treba uraditi NMR i videti da li postoje te metastaze ili ne. Ovako, različiti radiolozi "vide različito"(što naravno, nikako ne bi smelo da bude)...Pozz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: