Otečene limfne žlezde u ingv. i femoralnoj regiji, karcinom?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
LuckyS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 2:11 pm

Otečene limfne žlezde u ingv. i femoralnoj regiji, karcinom?

Post od LuckyS »

Pisao sam već ranije o problemima sa ranicom na glansu i uvećanju limfnih žlezda u ingvinalnom i femoralnom području. Juče, nakon nekog rada na selu, u polju i sinoć, nakon tročasovnog sedenja u autobusu žlezde su još malo natekle i počele su da bole na dodir. Femoralne su se uvećale na 3 cm u dužinu. Ingvinalne su manje više iste kao što su već skoro dva meseca, veličine zrna graška, tvrde, bezbolne, više u nizu.

Danas sam otišao kod hematologa na VMA, ispričao mu za ranicu (koja je odavno zarasla, ostalo je malo blago crvenilo na njenom mestu). Kada je napipao žlezde, rekao je da ih ima i odmah me je poslao na punkciju žlezda, njegova reakcija i ponašanje su mi bili dovoljni da zaključim da on sumnja na neku malignu bolest. Kaže da ne mora da znači, ali može da bude.

Rezultati su u sredu, a ja sam malo van sebe, ne toliko zbog sebe, već zbog majke, jer su jedno dete već izgubili od karcinoma. Ocu sam rekao, majci ne smem da kažem za punkciju, to bi je slomilo, reći ću joj nakon rezultata.

Ja nemam nikakvih simptoma, ništa me ne boli i ne vidim nikakve promene ni na kom organu, stolica i urin nemaju krvi. Krvna slika je u redu, sutra ću ponoviti analizu i uraditi urinokulturu, kao i UZ urogenitalnog trakta. Temperatura je uglavnom 36,8, večeras nakon punkcije i preko 37...

Dok čekam rezultate, imam par pitanja:

1. Da li se punkcijom žlezde sa sigurnošću utvrđuje prisustvo, ili odsustvo tumora?
2. Da li su žlezde ovakve veličine karakteristične za limfom, ili pre za neku metastazu, ako da, kog organa najčešće? Znam da u ovoj regiji mogu postojati metastaze nepoznatih primarnih tumora koji ne daju druge simptome.
2. Pošto je u mom slučaju isključena mogućnost polnih bolesti, jer dugo nisam imao odnos zbog svih problema koje sam imao sa glansom (osim ako nisam nešto preneo dodirom rukama) šta još osim tumora može dati uvećane žlezde ingvinalne i femoralne regije?

Bavio sam se rekreativno BB do pre par nedelja, sada više nemam volje za to, ne da se nabildujem, već da smršam, jer sam bio gojazan. Hranio sam se po obrocima, uglavnom jaja, sir, belo meso, riba, razno povrće, izgubio 20 kg za godinu dana, sada to polako vraćam, jer samo jedem od nervoze. Uzimao sam suplemente, protein, kreatin, omega3 i vitamine i minerale. Genetski imam povišen Ig E i blaži atopijski dermatitis, kao i astmu u stabilnoj fazi (godinama nemam simptome).

Nisam želeo da čekam, jer imam loša iskustva sa čekanjem u vezi zdravstvenih problema...tako sam izgubio brata pre 9 god., jer mu je dijagnoza tumora larinksa odlagana čak 6 meseci, dijagnoze su išle od upale grla, upale žlezda i sl. do oštećenja nerava sve dok nije urađen MRI na kome je otkriven tumor...
LuckyS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 2:11 pm

Re: Otečene limfne žlezde u ingv. i femoralnoj regiji, karcinom?

Post od LuckyS »

Rezultati punkcije:

Punktiran čvor u desnom ingvinumu, pokretan, vretenast, dužine oko 1 cm, lociran uz krvni sud.
Pri punkciji se špric spontano punio krvlju. U napravljenim razmazima našeni elementi periferne krvi.

Punktiran čvor u levoj femoralnoj regiji, dužine oko 3 cm.

U napravljenim razmazima rađenim po MGG-u nađni su elementi periferne krvi i elementi limfnog čvora: mali, zreli limfociti, po koja mlađa ćelija limfatičnog reda i imunoblast i retki makrofagi.

Nalaz odgovara nespecifičnoj hiperplaziji limfnog čvora.

Zaključak hematologa:

Uočava se generalizovana periferna limfadenopatija, najizraženija u levoj aksili i obostrano femoralno koja nema patološki karakter.

Lab. analize: nespecifični parametri upale su u graničnim ref. vrednostima. Nalaz u KKS i DKS, kao i biohemizmu krvi su uredni.

Nema elemenata za postojanje limfoproliferativnog obolenja.

Kontrola za 30 dana.

Pregled UZ: Svi nodusi pokazuju parametre reaktivne hiperplazije.
Uz: bešika, bubrezi, prostata su u redu.

Hvala Bogu, za sada je sve u redu, mada se situacija mora pratiti. Ova situacija, iako je verovatno benigna mi je promenila pogled na život. Svaki dan života je jedna velika premija. Žlezde su još uvek prisutne, neke su malo manje, neke su malo veće.
Dobio sam dovicin 14 dana 1x100mg. Neki problem postoji, jer se žlezde ne povlače. Koristim obloge od meda ili prirodne rakije naizmenično.

Šta bih još mogao da uradim da smanjim ove žlezde i otklonim uzrok njihovog uvećanja?
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Otečene limfne žlezde u ingv. i femoralnoj regiji, karcinom?

Post od Bokily »

Ovo vam je ok nalaz, dakle nema nikakvog maligniteta. Koliko dugo ste imali promene na glansu? Od kad su se pojavile? A od kad imate te promene na limfnim čvorovima???
Ponekad se limfni čvorovi dosta sporo povlače nakon upalne promene, možda vam je to posledica te upale na glansu ili je moguće da postoji još neki hronični proces u karlici pa ta su oni reagovali.
Ne možete uraditi ništa veliko da se oni brzo povuku, jedino vidite da se što pravilnije hranite, da dovoljno spavate i da unesete dovoljno vitamina.
Pozdrav.
Odgovori