moze li neko samo kratko...

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica_75
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 1:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

moze li neko samo kratko...

Post od milica_75 »

ne mogu nigde da pronadjem simptome raka grla....jako sam uplasena,javlja mi se neki bol,nije ni bol,nesto sto davi,steze itd...samo uvece u grlu...nikakvih drugih problema nemam ali ovo stezanje je sve jace...inace sam pusac ....nesto sam nasla da bi i stitna zlezda mogla biti u pitanju pa ako neko zna bilo sta neka mi napise...kod dr ne mogu,jer ni knjizicu nemam :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Pobogu pa zasto sumnjate na rak grla??

Mozete da imate alergijsku neku reakciju koaj je sad u ovo doba godine jako chesta, neku bakterijsku upalu, ili jednostavno iziritiranu sluzokozu grla od pushenja i hrane koju jedtete i ko zna shta josh, kakav rak bre.

Idite privatno kod dr opshte prakse da vam pogleda grlo i nemojte biti hipohondar i preterivati.

A da, samo nastavite sa pushenjem, to pomaze mnogo!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Ali ako zaista mislite d imate neki od simptoma evo pogledajte da se smirite i opametite malo.

RAK GRLA - je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 1.9% svih zloćudnih tumora u čoveka.

Rak grla najčešće se javlja u dobi:

od 50 do 70 godina 70%

od 40 do 50 godina 12%

od 30 do 40 godina 4%

retko se javlja ispod 30 godina.

KOJI SU SIMPTOMI RAKA GRLA?

a) Među lakše simptome navode se:

promuklost

podražaj na suvi kašalj

u ispljuvku se mogu naći znaci krv

b) Kod uznapredovalog raka grla:

- smetnje u disanju

c) U teškim slučajevima raka grla:

otežano i/ili bolno gutanje

teškoće u gutanju sline

vonj po truleži iz usta

povećani limfni čvorovi na vratu.

RIZIČNI ČINIOCI SU:

Boravak na mestu zračenja-Hartmannov čvor na vratu

pušenje cigareta (90 do 95%)

alkohol i pušenje

naftni derivati, smole, otapala, industrijska prašina, azbest itd.

genetska predispozicija

endokrini starački rak grkljana.

DIJAGNOZA RAKA GRLA

Postavlja se na temelju:

simptomatologije

kliničkog pregleda

indirektoskopskog pregleda grla

direktoskopski pregled grla

mikrolaringoskopski pregled grla (u sva tri slučaja pregleda grla po potrebi i mogućnosti uzima se sumnjivo tkivo grla za histološku analizu)

citopunkcija povećanih limfnih čvorova vrata
ultrazvuk vrata

DA LI JE RAK GRLA IZLJEČIV?

RAK GRLA JE IZLJEČIV ako se rano otkrije.
Rano otkriveni rak grla znači da je tumorom zahvaćen jedan manji deo grla.
Hirurški se odstrani bolesni dio grla, dok je ostali deo grla sačuvan, a to znači da su sačuvane funkcije GOVORA I DISANJA.

Ako se grkljan zbog proširenosti tumora mora odstraniti u celosti NE GUBITE NADU - ŽIVOT VAM JE SPAŠEN

Približno 70% operiranih bez grla nauči GOVORITI.

Ostalim koji zbog bolesti gastro trakta (30%) nisu u mogućnosti savladati ezofagealni govor, komuniciranje omogućuje niz nivou vrsta ELEKTRONSKIH pomagala.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
milica_75
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 1:57 pm

Post od milica_75 »

hvala vam puno,puno,punoooooo
malo sam uplasena jer sam samohrana majka dvoje dece a ovo traje skoro godinu dana...mada po simptomima ....nista od toga nemam i sad mi je mnogo lakse...pusenje sam ostavila,sinoc sam resila....nadamm se da cu da izdrzim....hvala puno jos jednom
Odgovori