Dijagnoza je privremena,odnosno nepotpuna do dobijanja PH nalaza.
Dg. ST post op. ca larynges et irradiationem
Infiltratio pulm. bil. cum pleuritis seroha emorrahagica maligne /meta ca laringis/
Hvala na pomoci
Molim Vas da za tumacenje dijagnoze - H V A L A
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Bobans,kod nas,nažalost ,ne postoji praksa da uz ljekara sjedi i psiholog ili psihijatar(bar ja ne znam za to),jer da je tako,morali bi znati kome mogu,a kome ne mogu reći istinu.Ja sam insistirala da mi se kaže,jer lakše je kad znaš protiv čega se boriš,ali ima ljudi koji to,vjerovatno ne bi izdržali.Dakle,treba raditi na tome da se i kod nas uvede ta praksa.Nije lako ni ljekarima,i oni su ,ipak samo ljudi.Pozdrav.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Ja sam tu malo pomeren
. Ne radim sa pacijentima, tako da nemam osećaj za meru... bar ne u smislu da li neko može ili ne da podnese dijagnozu, jer je ja ni ne saopštavam. Baš povodom toga pokrenuo sam na opštom diskusijama temu šta i koliko reći pacijentu, pa ukoliko imate neko mišljenje voleo bih da ga vidim.

-
- Aktivan član
Thomson,mislim da svako na svoj način podnosi neke životne nedaće,pa tako i saznanje o bolesti.Imam prijateljicu,koja čim pročita u novinama simptome neke bolesti,odmah iste pronađe kod sebe,tako da ,ne daj Bože, njoj saopšte neku dijagnozu,ili bi se ubila ili bi ‚‚ubila‚‚ sve oko sebe kukajući.Ne pišem ovo da bih se narugala,već navodim primjer kako svi različito reagujemo.Još jednom,da ponovim,bilo bi dobro da uz ljekare sjedi psiholog ili psihijatar,koji bi mogao procijeniti kako će se neko suočiti sa saznanjem da boluje od teške bolesti.Dok se to ne desi,ostaje nam samo da se nadamo da će biti više ljekara kao što je moja dr ,sa VMA,hematolog.Naravno ,to je moje mišljenje,ali i velikog broja pacijenata sa kojima se susrećem u čekaonici na hematološkom kabinetu.Ona je,kao prvo DOBAR ČOVJEK,stručnost ne mogu da procijenjujem,jer nisam kompetentna,ali ,do sada mi je najmanje 2 puta,bukvalno ,spasila život.Toliko o tome,veliki pozdrav svima na forumu.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
"I najgora istina je bolja od najlepse lazi"
Ali postoji valjda nekakav kodeks oko toga ili sta vec.
Saopstiti DA ali na neki jednostavniji nacin a ne kao nama u hodniku lekar u dzemperu, kaze, u prolazu.
"Sve je zahvatio,mozak,kicmu sveee" Bez ikakvog ljudskog dostojanstva.
I ode covek. Moj muz koji je lezao pored vrata je sve cuo.
Zar nije mogao njegove roditelje da pozove na trenutak, ako je zurio, da pozove u kancelariju i da kaze
"situacija je prilicno teska moracemo hemoterapiju", koju su mu kasnije i ukljucili. Ukljucili coveku koji je lezao sa smrtnom kaznom koja mu je upravo, na najgori moguci nacin izrecena.
Mi ostali, vise nismo mogli da dopremo do njega.
Psihicki je tad vec bio mrtav, od straha.
I mi bismo mu na blazi nacin rekli, da lekari hoce da mu pomognu ali mora i sam da ima volje. Naravno da ne sme da se ne kaze pacijentu
mozda bii sam nesto pokusao.Nekom nesto porucio.Dovrsio nekakve svoje poslove.
Medjutim ovo je nazalost samo prepiska nas nesrecnika a lekarska je slobodna procen kako ce istinuda vam tresnu.
Ali postoji valjda nekakav kodeks oko toga ili sta vec.
Saopstiti DA ali na neki jednostavniji nacin a ne kao nama u hodniku lekar u dzemperu, kaze, u prolazu.
"Sve je zahvatio,mozak,kicmu sveee" Bez ikakvog ljudskog dostojanstva.
I ode covek. Moj muz koji je lezao pored vrata je sve cuo.
Zar nije mogao njegove roditelje da pozove na trenutak, ako je zurio, da pozove u kancelariju i da kaze
"situacija je prilicno teska moracemo hemoterapiju", koju su mu kasnije i ukljucili. Ukljucili coveku koji je lezao sa smrtnom kaznom koja mu je upravo, na najgori moguci nacin izrecena.
Mi ostali, vise nismo mogli da dopremo do njega.
Psihicki je tad vec bio mrtav, od straha.
I mi bismo mu na blazi nacin rekli, da lekari hoce da mu pomognu ali mora i sam da ima volje. Naravno da ne sme da se ne kaze pacijentu
mozda bii sam nesto pokusao.Nekom nesto porucio.Dovrsio nekakve svoje poslove.
Medjutim ovo je nazalost samo prepiska nas nesrecnika a lekarska je slobodna procen kako ce istinuda vam tresnu.
-
- Aktivan član
Bobans,mislim da je teže vama oko nas,nego nama ,koji se direktno suočavamo sa bolešću.Ne postoji lak način da se saopšti ,samo postoji nada da ćemo pronaći snagu da se suočimo i izborimo.A,ljekari,pa i oni su,kao i mi ,samo ljudi.I oni ponekad ponesu svoje privatne probleme na posao i ne mogu se potpuno posvetiti.Naravno,ima i onih koji su,na našu veliku žalost,zalutali u struku.Ali,to je već neka druga priča.Bobans,nastavi dalje,ako si imala snage izdržati sve ove mjesece,onda ćeš imati snage za sve.Ustani i kreni dalje.Ožiljci ostaju,ali,ko ih nema?