Molim Vas, da li mozete da mi pomognete u tumacenju mamine dijagnoze. sve pocelo 2004 oktobar.Lecenje zapoceto u stadijumu T4d N2 M0
Klinicka dijagnoza: Mastitis carcinomatosa mammae dex. aa.2.5. St.post biopsio et FAC (IX) sendwich Th (cum irrad rad. mammae dex. et lgl regionalis). Reggressio mastitis partialis. St. post mastectomiam e comphore aa. 1.5 et hormnono Th adj. cum Nolvadex in curso. Lymhangiosis carcinomatosa cutis haemithoraicis dex. (PH verificata) et neo mastitis mammae sin.
Pojava lokalnog recidiva 2007. god (crvenilo na oziljku i drugoj dojci):
WHO patoloska dijagnoza: carcinoma lobulare mammae infiltrativum (M8520/3)
Histoloska dijagnoza: Ca labulare invasivum. Lymphangiosis cutis hemithoracis dex. et mastitis mammae sin. ER 18 fmol/mg, PR 0, Her-2:0
Detaljni pregledi uradjeni (kicma, lobanja, abdomen, karlica, nadkljucne jame, tumor markeri, sve ok. Radjena mamografija leve dojke, nalaz:rezidualno fibrogl. tkivo u levoj dojci je displ. izmenjeno sa zonom pojacane kondenzacije gl. tkiva. Retroareolarno i centralno uz retrakciju retromamilarnog konusa areolarne regije. Nalaz moze da odgovara rekveli zapaljenske upale a ne moze se tvrditi ni da je druga promena (obs TU).
Mama je bila na konzilijumu u petak i odluka je: St post HT cum Taxol weekly (VIII) Regressio partialis lymphangiosis cutis hemithoracis dex. et mastitis mammae sin. nastaviti nedeljni Taxol III-IV ciklusa pa detaljna kontrola.
Znam da sam opsirna, ali zamolila bih vas za misljenje. Da li se to tumor prosirio na levu dojku? Jel to znaci progresija bolesti, mi smo se obradovali da nema metastaza i mislili da je sad sve ok.
Hvala unapred. Crnka
Molim Severus za misljenje
Pa svakako da treba da budete zadovoljni zbog toga sto nema metastaza jer su one te koje odnose pacijenta,ali da nazalost i druga dojka je zahvacena i to je u pitanju lobilarni karcinom ali u svom klinickom obliku inflamatornog karcinoma tj tumorske celije se sire limfnim sudovima pa izazivaju njihova zapaljenje u vidu tog eritema/ekcema na kozi(koza je kao pomorandzina kora)taj prvi deo sa dojkom je ok da bi se zatim pojavio metahroni karcinom/mastitis u drugoj dojci.HT protokol je promenjen zbog mogucnosti pojava rezistncije na antracikline pa su uvedeni taxani kao druga linija(naravno cim je jedan citostatik manje je i nezeljenih dejstava),ocigledno je da se sa HT postize kontrola bolesti,a da li ce posle toga biti operacija pa zracenje ili mozda sendvic HT-RT-HT treba najpre utvrditi prirodu te tzv postinflamatorne sekvele da li je ona tumor ili posledica zapaljenja.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 28, 2008 5:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Molim vas da mi protumačite izveštaj mamografskog snimka:
...Pojačana kondenzacija fibrograndularnog tkiva lako narušene strukturalne građe (reč je o desnoj dojci)...
Predlaže se ultrazvučni pregled.
Imam 49 godina.
Nakon toga lekar nije uspeo da opipa bilo šta ali me je poslao na ultrazvuk sa dijagnozom displazija .... BI RADS DD 2 LD
Nečitko je, kucano mašinom, tako da sam zapisala ono što se vidi.
U njegovom izveštaju piše još da je nalaz neuverljiv.
Ultrazvuk mi je zakazan u sledeću sredu. Molim vas da mi date neko objašnjenje.
...Pojačana kondenzacija fibrograndularnog tkiva lako narušene strukturalne građe (reč je o desnoj dojci)...
Predlaže se ultrazvučni pregled.
Imam 49 godina.
Nakon toga lekar nije uspeo da opipa bilo šta ali me je poslao na ultrazvuk sa dijagnozom displazija .... BI RADS DD 2 LD
Nečitko je, kucano mašinom, tako da sam zapisala ono što se vidi.
U njegovom izveštaju piše još da je nalaz neuverljiv.
Ultrazvuk mi je zakazan u sledeću sredu. Molim vas da mi date neko objašnjenje.