molim za pomoc pri "citanju" nalaza

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lakireki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 01, 2009 6:21 pm

molim za pomoc pri "citanju" nalaza

Post od lakireki »

Moj otac ima 73 godine, dijagnostikovan je karcinom pluca, bio je na nekoj analizi, izvinjavam se sto ne znam tacan naziv, ali nalaz je sledeci pa molim za pomoc da mi "procitate" :

MORFOLOSKI NALAZ ODGOVARA KARCINOMU BRONHA NISKOG STEPENA DIFERENCIJACIJE. PRECIZNA DIFERENCIJACIJA IZMEDJU MIKROCELULARNOG I NEMIKROCELULARNOG KARCINOMA NIJE MOGUCA...

Nije mu predlozena operacija nego infuzija i nekakve tablete, ceka se nalaz konzilijuma.. Meni bi u ovom momentu znacilo da neko zna da mi ovo procita bar da znamo na cemu smo......

Hvala unapred,
Zorana
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Vidite karcinomi pluca se dele na mikrocelularni(imate o njemu detaljno na istoimenoj temi)i ne-mikrocelularne.U slucaju vaseg oca se ne moze precizno tvrditi na osnovu standardnog H&E bojenja o kom se tacno tipu tumora radi ali za neko definitivno izjasnjavanje patologa o dijagnozi moze se odraditi imunohistohemija.Ovo je vazno jer je terapijski pristup dijametralno razlikuje kod ova dva tipa tumora pluca.
lakireki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 01, 2009 6:21 pm

Post od lakireki »

u svakom slucaju hvala na odgovoru, ako budem nesto novo znala, pitacu vas ponovo
Odgovori