Metastaze na plućima i limfnim žlezdama
Metastaze na plućima i limfnim žlezdama
Imam nekoliko pitanja, bio bih zahvalan ako neko može da mi odgovori. Ukratko: moja majka je operisana od raka debelog creva (rektum) 2009. godine. Godinu dana ranije imala je infarkt (ugrađena 3 stenta) a mesec dana nakon toga otkriven je i kancer. Zbog oporavka srca na operaciju se čekalo više od godinu dana. Urađena je radikalna opreracija, ima trajnu stomu. Posle operacije dobila je infekciju i rana nije mogla da zaraste nekoliko meseci. Imala je prepisanu hemioterapiju odmah nakon operacije ali je nije dobila (pretpostavljam zbog infekcije ili nekih drugih razloga a ne zaboravnosti lekara). Ovo napominjem jer sam došao do informacije da je vraćanje bolesti ređe uz pun tretman lečenja. Nažalost bolest se vratila u jesen 2011. kao metastaza na plućima (jedno mesto), mala karlica i limfni čvorovi (na više mesta). Prepisana je palijativna hemioterapija koja je stabilizovala bolest (za sada). Nakon svega, kontaktirao sam bolnicu u Turskoj, oni takođe predlažu hemioterapiju uz prethodno urađenu dijagnostiku na PET skeneru. S obzirom na fazu bolesti, zanima me ima li smisla probati lečenje tamo? Ovo jedino iz razloga što zbog preciznosti dijagnostike, kao laik za medicinu smatram da terapija možda može biti preciznija? Može li joj se na ovaj način produžiti život? Hvala unapred.
Re: Metastaze na plućima i limfnim žlezdama
Turska po pitanju lecenja onkoloskih pacijenata i postizanju rezultata u lecenju kao i za operacije jetre vazi za bolja mesta u Evropi. Po pitanju medicine su daleko ispred nas, cak su poceli i saradnju sa nasim lekarima gde sa nase klinike salju hirurge na obuku u Tursku. Imaju zaista zavidne rezultate i njihovi lekari se na svetskom nivou kotiraju jako visoko po pitanju strucnosti. Definitivno probajte tamo ako imate mogucnosti. Znaci to su Vam informacije iz prve ruke od hirurga sa Niske klinike koji je pratio mog oca i vazi za eminentnog strucnjaka na nasim prostorima za operacije jetre. On licno je meni i mom ocu pricao ovo sto sam Vam napisala za Tursku, jer je i on isao tamo na usavrsavanje.
Kod Vase majke je verovatno infekcija bila razlog sto nije dobila citostatike posle operacije. Moj otac je 2008. operisao rak debelog creva, gde je tumor bio samo na tom jednom mestu i nije probio zid debelog creva i lekari su smatrali da nema potrebe za daljom terapijom jer su sve limfne zlezde u stomaku bile ciste kao i okolni organi i otklonili su oko 30cm debelog creva. Sve je bilo super do februara 2010. kad su mu otkrivene 2 neoperabilne metastaze na jetri. A da su mu samo dali oralne citostatike da pije kratko vreme, sigurna sam da mu se bolest ne bi vratila. Jer bez obzira sto je tumor odstranjen, dovoljna je jedna celija raka da ostane i da posle nekog vremena pocne da pravi lom po organizmu..
Kod Vase majke je verovatno infekcija bila razlog sto nije dobila citostatike posle operacije. Moj otac je 2008. operisao rak debelog creva, gde je tumor bio samo na tom jednom mestu i nije probio zid debelog creva i lekari su smatrali da nema potrebe za daljom terapijom jer su sve limfne zlezde u stomaku bile ciste kao i okolni organi i otklonili su oko 30cm debelog creva. Sve je bilo super do februara 2010. kad su mu otkrivene 2 neoperabilne metastaze na jetri. A da su mu samo dali oralne citostatike da pije kratko vreme, sigurna sam da mu se bolest ne bi vratila. Jer bez obzira sto je tumor odstranjen, dovoljna je jedna celija raka da ostane i da posle nekog vremena pocne da pravi lom po organizmu..
Re: Metastaze na plućima i limfnim žlezdama
PET mozes dobro da uradis i u Sremskoj Kamenici, u Madjarskoj i u Hrvatskoj.
Hemioterapija moze podjednako dobro da se daje i kod nas, za to ne moras da ides u Tursku.
Turska je dobra za Cyberknife /precizno zracenje/, ali nisam siguran da to kod tvoje mame dolazi u obzir.
Hemioterapija moze podjednako dobro da se daje i kod nas, za to ne moras da ides u Tursku.
Turska je dobra za Cyberknife /precizno zracenje/, ali nisam siguran da to kod tvoje mame dolazi u obzir.