Metastaze na mozgu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

jocaica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 02, 2006 3:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jocaica »

Masha23 napisao:Draga Irenice,
I ja sam cula za taj Varumin. Moja sestra boluje od karcinoma na dojci i na zalost izgleda su prognoze lose (metastaze na jetri i kicmenim prsljenovima). Drug ce mi u toku dana javiti br.telefona zastupnika za Srbiju, pa cu ga ovde objaviti.
Ne znam pomaze li, ali vredi probati.
I budi optimista - uvek ima nade!
marijanag
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 11:23 pm
Kontakt:

Post od marijanag »

Moja mama je koristila taj Varumin i naravno da nije pomoglo. to je samo komercijalni lek, kosta 80 eur jednu dozu, i se koristi 3 nedelja i onda ponovo 80 eur. ipak goran je samo hteo da pomogne... opet se izvinjavam zbog eventualni jezicne greske...pozdrav iz Ohrida
Es una cosa triste no tener amigos, pero es aún más triste no tener enemigos
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Zaista je najbolja stvar kada se na forumu pojavi neko ko ima iskustva sa primenom nekog od tih cudotvornih preparata.
Kupili, probali, nije pomoglo!

Naravno, u slucajevima kada dodje do poboljsanja u toku primene nekog od preparata, ima dosta autosugestije, ali verujem da ni to ne moze da traje beskonacno.
Zato, tvoj gest je zaista za pohvalu.
pozz
marijanag
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od marijanag »

moja mama je imala Ca ovarii i ja mislim da nema leka koi nismo probali, sta se tice od tih nadri lekova ali to je bilo samo iz ocaja jel nismo imale sta drugo raditi. Hemo terapija nije smela da primi jer je imala manjak trombocita, a isto tako i zracenje nije smela. Mesto je bilo inoperabolno a to je bilo nakon 2 i pol godine od prvog lokalizovanog tumora. Znaci to su bile metastaze nakon 2 i pol godine i nije bila moguca terapija.Tako da smo probali sve od tih lekova ali ako sada mogu da posavetujem ljudi da nikada ne kupuju te stvare jer su sve komerciajlne, radi profita.Jedino medicina je merodavna i mogu da preporucim da svaki covek koi ima dijagnozu Ca da ide sta cesce na preglede i to svaki mesec. Nekad lekari kazu da kontrole treba vrsiti na sest meseci ali ako se dobro informirate o bolesti treba da znate da treba da se svaki mesec kontrolirate. I posle 15 godina od operacije pacijent treba da ide na preglede svaki mesec.
Evelina ja isto taka sam citala tvoje postove i divim ti se jer si ti stvarno hrabra zena koja zna sa sta se bori i zna kolika je serioznost ove bolesti. Razlog za najveci broj smrtnih slucaja je nedovolna informiranost za cancera i negova povtorno pojavlivanje mozda i nakon 10 godina. Zato radite svoju kontolu REDOVNO. Tako moze bar da se produzi zivot, to je ono najverovatno palijativno lecenje ako vec ne moze da se postigne radikalno za celosno izlecenje. Sve sto medicina nudi je jedina alternativa za izlecenje ali pred svega pacijent treba znati svoju dijagnozu i da zna nositi se sa dijagnozom Ca. Ja nakon sve to sta mi se desilo citala sam onkoloska literatura tako da mi je sve jasno da ni jedna Matija i njene cajeve ne moze zaustavite te maligne celije i nihovo razmnozavanje.
Ja ti tebe Evelina posakujem sve najlepse kako i na svih drugi pacienta ne samo na forumu vec u celom svetu i jedan veliki pozdrav do dr Severus jer vidim da odgovara na sve pitanja sta nije primer sa nasim doktora ovdje u Makedoniji. I opet, znam da nije sve napisano kako treba ali nadam se da u glavno sam bila shvatena sta zelim da kazem...
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Draga Marijanag,

Apsolutno smo shvatili sta si htela da nam kazes. Ja ti zahvaljujem u svoje ime.
Nekako covek oseti grizu savesti (barem ja) kada cuje sta ljudi sve kupuju od tih preparata, a ja nista! Kao da mi nije dovoljno stalo! :cry:
A to nije tacno.

Da li znas da, kada sam se ja lecila, meni nije padalo na pamet da kupujem bilo sta od tih cudotvornih preparata? Ja sam na pocetku odlucila da ima da izguram citavu stvar samo uz pomoc zvanicne medicine i tacka. Naravno, neko bi i propolis i mlec, kao i cajeve i sokove, mogao da podvede pod alternativu, ali ja ovom prilikom mislim na komercijalno napravljene proizvode bas za tu konkretnu namenu. Uostalom, mlec i propolis se koristi nevezano da li neko ima karcinom ili ne!
Medjutim, kada je tata oboleo ja sam se odjednom nasla u ulozi zabrinute cerke (ne mislim na nasu forumsku "zabrinutu kcerku") i pocela da trazim sta bi tata mogao da pije, da mu ne steti, a da kod njega proizvede placebo efekat. Kao sto vidis, covek totalno pogubi kompas. Sve zavisi s koje strane se nalazi.

Cinjenica je da je tata pio na pocetku lecenja Ekomer, a sada ne pije ni to (lekarka na Onkoloskom mu je rekla da je to bezveze i on je batalio). Ne mislim da Ekomer radi ista revolucionarno, ali izgledalo je kao da na tatu deluje sama cinjenica da pije nesto o cemu svi pricaju kao o cudotvornom leku. Meni je to bilo dovoljno.

Sada kada kupujem tada su u pitanju razni sirupi npr. Feroglobin i eto raspitujem se za noni ili aloju. Sve mislim, ne koristi, ali ne moze ni da steti.

veliki pozdrav
marijanag
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od marijanag »

zaista ne znam sta je taj Ekomer ali znam da aloe i mlec su mozda dobri za preventiva od razne bolesti ali kad dobijes dijagnozu Ca osim HT i zracenja nista ne pomaze. Ipak sve najbolje ti si dobro informirana zena i to je jedan vazan uslov da pobedis ovu bolest. Pozdrav iz Ohrida
raspevana patofna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 12, 2007 2:38 am

Post od raspevana patofna »

pitanje za onog ko zna, please. Otac mi je proshlog Novembra operisao karcinom pluca, danas smo uradili magnetnu rezonancu glave, usled nesnosnih bolova. Otkrili su 3 metastaze na mozgu. Shta bi mogli da uzmemo protiv nesnosnih bolova?? Kasno mi je da chekam ponedeljak i onda dobijem prepis leka od specijaliste.
Nacko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am

Post od Nacko »

Naravno da ne mozes da cekas ponedeljak. Zovi hitnu, objasni im situaciju, neka ti kazu sta da radis ili neka dodju da mu daju nesto. Lekar ce u ponedeljak verovatno prepisati Manitol ali njega nikako ne smes da uzimas na svoju ruku.

Ovde veceras izgleda nema nikoga od lekara, pokusaj na "Pitanja i odgovori".

Sve najbolje
raspevana patofna
Novi član
Novi član

Uh sinoc proshlo relativno dobro. Obilazio sam apoteke u gradu i zvao naravno neke privatne lekare. Dali smo mu Dexazon, to mi je doktor preporuchio, sad mu je ok.
Iskreno, voleo bih da mi neko da neki vodich ili uputstvo, znam da situacija nije dobra, ali chisto da znam ako pochnu epi napadi ili otkazivanje motorike. Gde mogu vishe da prochitam o svemu tome "metastaze na mozgu", koje su prognoze itd. Pricham kao da se radi o mom ljubimcu, a ne o ocu, ali prosto ne mogu da padnem u neku depresiju i dozvolim da ne postoji niko trezven u familiji. Ne mogu da dozvolim sebi da zavisim od hitne, koja se juche nije ni javila na telefon i od saveta lekara. Nauchih da ako neshto hocesh da uradish, najbolje to uradish sam.
Necu da dodjem u situaciju da pochne, ne daj boze, da se gushi u sred noci, a ja da okrecem hitnu. Hocu da sam pripremljen, pa chak i na najgore i da se ne odsechem od straha u takvim situacijama. Hvala svima koji mi izadju u susret sa bilo kakvom informacijom i zakljuchak, ne dam se bre, borim se do kraja, necu da kukam nad problemom jer se tako ne reshava isti.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Dobro je sto ste pronasli lek koji mu odgovara.

Moj svekar je u aprilu 07. umro od karcinoma na mozgu i znam da je to sa pozivanjem hitne pomoci uvek bilo vrlo stresno. Jednostavno kada ukapiraju sta je u pitanju - ne dolaze. Znam da je tu bilo i plakanja i kukanja i pretnji i psovanja! Uzas jedan! Za njih je neko u terminalnoj fazi vec sahranjen. U krajnjem slucaju kazu vam "Pa dovedite ga u Urgentni!" Cisto podje....nje.! Naravno, da su svesni da nema sanse da takvog coveka vucete do Urgentnog.
kod svekra karcinom je otkriven sredinom decembra 07. Tada je od spoljnih znakova imao samo blag facijalis.
Pocetkom januara je vec odlazio do toaleta uz tudju pomoc. Prakticno su ga vukli. Krajem januara vise nije ustajao. Do kraja januara prestao je i da govori. Na pocetku je jos i govorio s mukom, ali bi zastao usred recenice i nije mogao da se seti sledece reci.
Neznam sta da ti kazem. Za sve je to bilo jako stresno. To bespomocno gledanje kako se nestaje. Cinjenica je da se je moja svekrva zaista trudila, on nije dobio ni dekubitis, ali sve je islo svom kraju.
I on je imao epi napade pa smo jurili fenobarbiton. Lekar - psihijatar nije hteo da dodje u kucu (navodno ti moras kod psihijatra, a ne on kod tebe!!!) Nakon sto smo obezbedili fenobarbiton njemu su epi napadi prestali.

Da li vam doktor dolazi jednom nedeljno? Kako dolazi sestra?

Moj otac kada je u martu izasao iz bolnice, lekar je poceo da dolazi jednom nedeljno da ga obidje, sestre dolaze da mu vade krv, daju infuziju. Tata je sada vec sasvim ok tako da ce ubuduce ici u DZ (ako bude potrebe, a ja se nadam da nece).

Nadam se da ce ti se javiti neko ko ima vise informacija.

Zelim ti da sve to izdrzis, a tvom tati da se sto manje muci.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

raspevana patofna napisao: Ne mogu da dozvolim sebi da zavisim od hitne, koja se juche nije ni javila na telefon i od saveta lekara. Nauchih da ako neshto hocesh da uradish, najbolje to uradish sam.
Imam sličnu ako ne i istu priču sa majkom i znam o čemu govoriš i potpuno si u pravu!! To što uradiš sam - to ti je!!!!!!
Hitnu i kad dobiješ, ako objasniš o čemu se radi - nadju 1001 razlog zašto to nije dovoljno jak razlog da oni dolaze.

Grozan je osećaj kada je čovek tako otpisan- "oni tu ne mogu pomoći". Meni su objasnili da svaki napad koji mama dobije, da može biti poguban. U mojim je rukama da joj dižem pritisak (slanim supama i fiziološkim), da joj obaram puls koji ide i do 176 (Persenom, sada Xanaxom), da je držim u tim momentima za ruku i strepim da li je došlo njeno vreme........ :cry:
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

@ raspevana patofna

Meni su u hitnoj objasnili da "posao" oko terminalnih pacijenata obavlja KUCNA NEGA.To ti je institucija pri domu zdravlja.
Oni daju jutro-vece terapije, analize,infuzije.
Moja prijateljica (radi u hitnoj) mi je nekad rekla da ne mogu oni iz hitne da daju svaki cas injekcije dok se necije dete recimo gusi od alergije.
Zna se za sta je hitna, samo ime ti kaze.Nasi slucajevi su nama hitni, njima nisu.Mozete da se ljutite na njih i ja sam ali to je tako.
Kod mene su dolazili, ne kazem ali mi je najvise pomogao, lekar (privatni naravno) neurolog.
E neurolog ti je za te stvari.
Ili ta KUCNA NEGA.
Ja sam mom muzu sama ukljucivala infuziju, prospricavala kad zapusi igla, klistirala ga. Ako cekas hitnu slaba vajda,na svu srecu mi sa ovog foruma smo uzimali dosta toga u svoje ruke.Ucini sve sto mozes.
Pre svakog koraka dobro promisli jer nekad je bolje ne ciniti nista nego naciniti stetu.Ostani trezven kao sto kazes da jesi.Veruj mi to ti je trenutno najjace oruzje.Cuvaj tu trezvenost u sebi molim te.
Pozdrav.
raspevana patofna
Novi član
Novi član

Prochitao sam ranije bash mnogo o karcinomima, s' obzirom da mi je otac operisao adeno karcinom pluca u novembru 2007. Ovo se sve odvija veoma brzo, za neke moje pojmove karcinoma. Prvo, chovek se krece najnormalnije, ide u wc, spava itd. Tek su sad pocheli neki simptomi tipa nizak pritisak, bol u glavi itd. Ne znam dal' je ovo pochetak terminalnog stadijuma ali za sad stvarno nismo imali potrebe za nekim dolaskom privatnih lekara kod nas i vandrednih situacija.
Mislim, tek juche saznasmo za metastaze na mozgu. Kako se to brzo razvija? Sve mi ovo lichi na pochetak necheg goreg. Danashnji dan mu je proshao bez bola u glavi, pricha najnormalnije, gledao tv, chitao novine, kao da nema bolesti... ps. hvala svima na podrshci i na odgovorima.
raspevana patofna
Novi član
Novi član

Opet se javlja samouki! Wikipedia je chudo, sve sam saznao shto me je zanimalo. U principu, doktorski govoreci zapao je u IV i krajnju fazu. Primljen je na lechenje u III fazi, T2, N2, M (ne znam koji Mx, M0 ili M1). Shto bi u prevodu znachilo (primary tumour(T2) veci od 3 cm itd, sa shirenjem u limfnim zlezdama(Limph nodes - N2). S'obzirom da je jedina faza sa postojanjem metastaze, faza broj IV, to mi sve govori. Josh jednom hvala svima na podrshci.
raspevana patofna
Novi član
Novi član

Opet se javljam. Sredio sam danas za kucnu negu, sutra valjda dolaze da mu daju Manitol. Prvo na klinichkom nisu hteli da razgovaraju samnom bez prisustva pacijenta, kazu, otkud znaju da nije u zatvoru, budale. Na VMA nije tu njegov doktor, koji ga je operisao, dolazi za 2 dana, meni je to kasno. Ostali ne zele da ga prime. Na urgentnom centru nadjem neurologa i chovek me uputi na konzilijum. Sutra moram na urgentni da vidim shta kako i gde. Naravno, otac neznajuci ni od chega boluje, zakazhe pre neki dan neurologa sutra popodne na VMA. Ja za to danas saznajem tek. Nemam pojma shta da radim, ne vidim na ochi pravo da vam kazem.
Odgovori