magnetna rezonanca i trudnoca

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
thethe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 11:20 am

magnetna rezonanca i trudnoca

Post od thethe »

Molim nekoga strucnog da mi odgovori da li je preporucljivo da se radi magnetna rezonaca dojke za vreme trudnoce. Naime, MR mi je ranije zakazana, a u medjuvremenu sam saznala za ovu drugu cinjenicu.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: magnetna rezonanca i trudnoca

Post od Slavko_slavko »

doktori kazu da nema nikakve opasnosti po plod,cuo sam i da se magnetna rezonanca koristi kod ranog otkrivanja anomalija ploda,tako da...svakako naglasite radiolozima kad odete na snimanje da ste trudni pa ce oni vec odluciti sta je najbolje za vas...
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Magnetna rezonanca se smatra bezbednom u trudnoći. Smatra se da nije najpoželjnije ići u prvom trimestru na magnetnu rezonancu jer još uvek nije dovoljno ispitano kako magnetno polje deluje na organogenezu ali je svakako najbezbednija metoda jer se ne bazira na X-zračenju koje svakako treba jako izbegavati u trudnoći.
Pozdravljam Vas... :wink:
thethe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 11:20 am

Post od thethe »

Hvala na informacijama. Bila sam jutros, rekla sve doktoru i nisu mi uradili magnetnu rezonancu. Sada moram natrag kod doktora koji me uputio na pregled da on odluci sta dalje.
Odgovori