U kojoj laboratoriji raditi tumor markere?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
opticica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 29, 2006 8:36 am

U kojoj laboratoriji raditi tumor markere?

Post od opticica »

Moj rodjak treba da uradi CEA i CA19-9 tumor markere. Koju biste laboratoriju preporucili kao pouzdanu u Beogradu?

Ja neke svoje analize radim u laboratoriji Interlight kod Palilulske pijace i oni su mi ok, e sad ne znam za ove markere da li treba obratiti paznju na nesto posebno?
BaneL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2012 8:09 am

Re: U kojoj laboratoriji raditi tumor markere?

Post od BaneL »

Mozda je bitno, ako su vrednosti markera samo blago povisene da ih uvek radis na istom mestu, da bi izbegla gresku pri merenju izmedju dve razlicite laboratorije /svako merenje sa sobom uvek nosi gresku, pa ako radis analizu uvek u istoj laboratoriji, onda ti je i greska uvek ista, u nacelu/. Ako su normalni ili ako su drasticno poviseni, onda ti je svejedno. Pocni da ih kontrolises u toj svojoj laboratoriji, pa vidi za dalje.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Ja tumor marker radim u Konzilijumu, a nekoliko puta sam radila i u Interlightu.

U svom ocajanju desavalo se da izvadim krv u Konzilijumu i trazim da mi izvade jos jednu epruvetu krvi, pa je odnesem u Interlight.

E sad, u Konzilijumu su referentne vrednosti sa CA 125 od 0-21, a u Interlightu od 0-35 (zavisi, pretpostavljam od reagensa) tako da se rezultati ne mogu usporedjivati sem ako se nakon toga malo pozabavite matematikom pa izracunavate procente.

Na IORS-u su referentne vrednosti 0-35. Imala sam kombinacije da nakon vadjenja krvi na IORSU, izvadim i u Interlightu da bih videla kolika je razlika. Bude minimalna.

U svakom slucaju, moj savet je odluciti se za jednu lab i to mozda za onu koja ima mnogo pacijenata te joj reagensi ne stoje dugo.
opticica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 29, 2006 8:36 am

Post od opticica »

Hvala na odgovorima, analize su uradjene danas u Interlightu jer rodjak ne moze da ide pa su oni dosli da izvade krv.

CEA je ispod granice a Ca 19-9 je 47 a granica je 36 ... da li neko moze da protumaci da li je to mnogo ili blaze uvecano, sta uopste znaci mnogo uvecan, duplo, troduplo od granice ili sta?

Inace pacijent ima atipicnu cirozu jetre, uvecan pankreas, trombocitopeniju, kamenje u zuci , uradjeno 100 ultrazvukova i nista se ne vidi, ali ima nesnosne bolove u stomaku. Zato su mu dati ovi markeri i skener pankreasa.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Ja cu da ti kazem ono sto znam za CA-125 (karcinom jajnika).
Onkolozi tolerisu duplu vrednost markera i to zovu "sivom zonom". U mom slucaju to je do 70!

Isto tako, marker moze biti povecan i zbog nekih bolesti koje nemaju veze za karcinomom.
Npr. kod endometrioze, upale jajnika, a moze biti povisen u toku trudnoce.

Postoje pacijenti kojima je marker u granicama normale, a imaju karcinom te tako kod njih marker nije signifikantan pokazatelj ni bolesti i napretka u lecenju.

Sto se tice rodjaka, njegov marker za jetru moze biti povecan zbog postojece ciroze jetre.

Nadam se da sam ti barem donekle pomogla.
Odgovori