Majka mi ima karcinom pluca i najzad iz trece brohoskopije imam rezultat.
"Morfoloski nalaz najvise upucuje na infiltraciju zida bronha adenokarcinomom, niskog stepena diferencijacije."
Ona je u bolnici vec dve nedelje (Institut za plucne bolesti - Klinicki centar), gde pokusavaju da joj poprave kapacitet pluca da bi se mogla izvrsiti operacija.
Da li neko moze da mi kaze nesto vise o ovom tipu karcinoma? Sta znaci "niskog stepena diferencijacije"?
Koje su alternativne terapije, sem operacije?
Da li ima jos nesto sto moze doprineti poboljsanju kapaciteta pluca, specificne vezbe, odlazak u banju, planinu, bilo sto?
Izgleda mi iz razgovora sa lekarima da je to, ono , biti ili ne biti.
Koji su to parametri i vrednosti kapaciteta koji govore moze ili ne moze operacija.
Nestrpljivo cekam odgovor!
Karcinom pluca...
Najnizi stepen diferencijacije znaci da je tumor Gradusa III i najveceg stepena maligniteta,procena za operaciju obuhvata izmedju osalog spirometriju i gasne analize a najvazniji parametri su PCO2 i FVC jer pacijenti sa Ca pluca su obicno pusaci,pa u zavisnosti od stepena respiratorne insuficijencije se vrsi procena koliko bi disajna funkcija bila ostecena operativnim zahvatom.Inace operacija je sada prioritet jer operisani pacijenti su u mnogo boljoj poziciji od neoperisanih.