Karcinom-kako to strašno zvuči
Karcinom-kako to strašno zvuči
Pre dve nedelje mojoj majci postavljena je dijagnoza karcinoma. Izuzetno zdrava žena 67 god. zbog izrasline na vratu za koju je mislila da je uvećana žljezda zbog sinusa, otišla je kod lekara i ...TRAS!Bez genetskih predispozicija, fizički aktivna, moglo bi se reći da vodi izuzetno aktivan i zdrav život.Na sreću preko mene je otišla u privatni dom zdravlja i za nekoliko dana uradila je većinu pregleda za koje bi inače čekala mesecima.Do sada nije utvrđena promena na drugim organima. Laički objašnjavam onako kako je i nama objašnjeno a nismo ni želele mnogo da se opteretimo "nalazima".Stalo nam je samo da se taj zlotvor što pre odstrani.
Ono što mene zanima je iskustvo onih koji su imali ( nesreću) da se susretnu sa ovim zlom kada su u pitanju klinike i lekari! Gde da se uputimo na operaciju? Klinički centar, VMA ili neka treća ustanova?
Ono što mene zanima je iskustvo onih koji su imali ( nesreću) da se susretnu sa ovim zlom kada su u pitanju klinike i lekari! Gde da se uputimo na operaciju? Klinički centar, VMA ili neka treća ustanova?
Re: Karcinom-kako to strašno zvuči
Mi imamo iskustva sa institutom u Kamenici, moja majka je još uvek tamo i za sada sve pozitivno o njima. Ja nisam stručnjak da bih procenjivala njihovu stručnost, ali svi su vrlo predusetljivi i ljubazni.
Sve najbolje za tvoju majku, trebaće puno snage za borbu i ostanite pozitivni.
Sve najbolje za tvoju majku, trebaće puno snage za borbu i ostanite pozitivni.
Hvala vam puno.Podrška u bilo kojoj bolesti puno znači!A još više iskustva onih koji su već u borbi protiv nje. Kada se čuje dijagnoza, svako je shvata bar u prvom trenutku kao smrtnu presudu, a dalje sve zavisi od ličnosti. Nas dve živimo sa mojom decom ( sve ženskadija), prilično smo vezane jedna za drugu a ima nas pet i rešile smo da se BORIMO! Sve do danas nisam znala tačnu dijagnozu, sem da se karcinom nalazi na gr5lu, pa bih molila da mi neko nešto kaže, ako zna o čemu se radi. Svaka informacija je dobrodošla, pa tako i dalje tražimo najbolju kliniku za operaciju.
Dijagnoza je:
Neoplasma metastaticum colli i sin
Preporuka je ORL odeljenje
Dijagnoza je:
Neoplasma metastaticum colli i sin
Preporuka je ORL odeljenje
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Metastatski tumor na levoj strani vrata... Kad se prevede na srpski 
Al su ga dijagnostikovali, svaka im casti...

Al su ga dijagnostikovali, svaka im casti...
Da, u pravu ste! Zapravo, moja mama nema nigde ni jedan trag, osim te izrasline na grlu, nakon svih pregleda koje je uradila. U petak ide u bolnicu, operacija će biti iduće nedelje. Odlučili smo se za KC jer nam je bitno i lečenje nakon zahvata, što bi na VMA bilo nemoguće obzirom da je civilno lice. Ja sam ovde pronašla neko utočište, jer nikome ne pričamo o bolesti,a nju neću da opterećujem. Ponašamo se kao da ide na operaciju slepog creva i pravimo planove za budućnost!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm
Postovana laradi,
pozitivan stav i podrska su najbitniji sto se tice svake bolesti, karcinoma posebno. Moje misljenje je da treba upoznati "neprijatelja", pre nego sto udjes u bitku.
Nadam se da cete naici na dobrog doktora koji ce vama, i vasoj majci objasniti sta se desava u organizmu kada je karcinom u pitanju. A i sami se informisite o ovoj opakoj bolesti. Mozete sami da procenite na internetu koje su informacije validne i smislene, a sta je sarena laza, i nadrilekarstvo.
Ja mogu iz iskustva da vam dam savet, ubacite majci u ishranu sto vise voca i povrca, ne znam kakve su vam navike, ali svakako je zdravo jesti toga sto vise.
Nemojte se plasiti, hrabro ste se suocile sa bolescu, sada samo hrabro istrajte u borbi.
Navijam za vas!
pozitivan stav i podrska su najbitniji sto se tice svake bolesti, karcinoma posebno. Moje misljenje je da treba upoznati "neprijatelja", pre nego sto udjes u bitku.
Nadam se da cete naici na dobrog doktora koji ce vama, i vasoj majci objasniti sta se desava u organizmu kada je karcinom u pitanju. A i sami se informisite o ovoj opakoj bolesti. Mozete sami da procenite na internetu koje su informacije validne i smislene, a sta je sarena laza, i nadrilekarstvo.
Ja mogu iz iskustva da vam dam savet, ubacite majci u ishranu sto vise voca i povrca, ne znam kakve su vam navike, ali svakako je zdravo jesti toga sto vise.
Nemojte se plasiti, hrabro ste se suocile sa bolescu, sada samo hrabro istrajte u borbi.
Navijam za vas!
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
laradi, mislim da je kc srbije(ako sam dobro razumeo) dobra odluka s obzirom da tamo rade veoma dobri lekari...
na vma postoji mogucnost da se leci ali samo ako dobije uput od lekara i ako se sve to odobri...
sto se tice toga sto niste nikom rekli-to je donekle razumljivo, cesto nas komsiluk i rodbina ne znaju nista o tome pa svasta pricaju i postavljaju svoje dijagnoze, ovako preko interneta cete cuti najbolje savete, od onih koji su bili bolesni ili od onih kojima je neko bio bolestan...sve sto trebate da uradite je da pitate, da kazete sve sta vam je na umu, ali i da shvatite da internet koliko je dobar toliko i nije...
slazem se sa bojanom, karcinom je veoma nezgodna bolest ali je izleciva...slazem se i sa tim sto je spomenula o ishrani, ubacite jos puno tecnosti, da pije dosta vode, supa, sokovi-manje, ponarocito gazirani...
na vma postoji mogucnost da se leci ali samo ako dobije uput od lekara i ako se sve to odobri...
sto se tice toga sto niste nikom rekli-to je donekle razumljivo, cesto nas komsiluk i rodbina ne znaju nista o tome pa svasta pricaju i postavljaju svoje dijagnoze, ovako preko interneta cete cuti najbolje savete, od onih koji su bili bolesni ili od onih kojima je neko bio bolestan...sve sto trebate da uradite je da pitate, da kazete sve sta vam je na umu, ali i da shvatite da internet koliko je dobar toliko i nije...

slazem se sa bojanom, karcinom je veoma nezgodna bolest ali je izleciva...slazem se i sa tim sto je spomenula o ishrani, ubacite jos puno tecnosti, da pije dosta vode, supa, sokovi-manje, ponarocito gazirani...
Ne znam koliko puta da se zahvalim na podršci, svaki post mi nekako dođe kao stisak ruke!Mama ujutro ide u bolnicu "da uhvati red" kako se sama našalila!Dve nedelje je prošlo od kako nam je izrečena sumnja,a u ponedeljak je na timu za operaciju. Ja sam zadužena za edukativni deo, jer moram priznati mama je mnogo hrabrija od mene, koja sam hipohondar i paničar. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali ono što mi je savršeno jasno je da se oslanjala na domove zdravlja, usluge koje su besplatne, verovatno ne bi ni dočekala operaciju- živa!CT pluća joj je zakazan za oktobar (ukoliko je preko socijalnog) a za sumu od 9000 dinara čekala bi do 4.5. Uradila ga je istog dana u Eurodijagnostici za 6000 dinara!? Većinu analiza završila je u privatnom Domu zdravlja u kojem ja imam otvoren karton, a kada je danas otišla po uput za bolnicu lekar opšte prakse u DZ Palilula rekao joj je da je to budalaština i da ona nema kancer, već je to "uvećana žljezda", zatim da "ne može da se operiše jer ima upalu sinusa" i pored svih analiza koje su kompletno završene!? Na kraju joj je ipak dala uput na kojem je za "svaki slučaj" napisala da je upućuje kod endrokrinologa na pregled i prepisan joj je antibiotik!?
Slušam pre neko veče priču o "stigmi" u vezi obolelih od HIV-a,a to bi se zapravo moglo primeniti na većinu bolesti kod nas. Kao da samo zdravi imaju pravo na život, bolestan čovek = obeležen čovek!
Slušam pre neko veče priču o "stigmi" u vezi obolelih od HIV-a,a to bi se zapravo moglo primeniti na većinu bolesti kod nas. Kao da samo zdravi imaju pravo na život, bolestan čovek = obeležen čovek!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm
Re:arcinom-kako to strašno zvuči
Iz iskustva: Vase zdravlje je u Vasim rukama! Na vreme ste to shvatili pa ste odreagovali savrseno odlaskom u privatni Dom zdravlja.
Bravo za edukaciju, nije to nista neshvatljivo i nepojmljivo, mislim na karcinom, a rekla bih laicki, da je uhvaceno u ranoj fazi, cim nigde drugde nema tragova, sto znaci da ima dobre sanse. Opet kazem, laicki.
Prosto je neverovatno koliko stanje duha utice na bolest, odnosno na savladjivanje iste.
Ako imate bilo kakve dileme, pitanje, osetite se slobodnom da me kontaktirate privatnom porukom. Na zalost, imam iskustva u ovome.
Veliki pozdrav i samo hrabro!
Bravo za edukaciju, nije to nista neshvatljivo i nepojmljivo, mislim na karcinom, a rekla bih laicki, da je uhvaceno u ranoj fazi, cim nigde drugde nema tragova, sto znaci da ima dobre sanse. Opet kazem, laicki.
Prosto je neverovatno koliko stanje duha utice na bolest, odnosno na savladjivanje iste.
Ako imate bilo kakve dileme, pitanje, osetite se slobodnom da me kontaktirate privatnom porukom. Na zalost, imam iskustva u ovome.
Veliki pozdrav i samo hrabro!
- J e l e n a
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 09, 2012 10:08 pm
Bolest moga tate nam je dosla preko noci, karcinom debelog creva sa metastazama na jetri plucima. Sok je trajao nekoliko nedelja i prosao. Sad se borimo i trudimo da zivimo normalno.laradi napisao:Pre dve nedelje mojoj majci postavljena je dijagnoza karcinoma. Izuzetno zdrava žena 67 god. zbog izrasline na vratu za koju je mislila da je uvećana žljezda zbog sinusa, otišla je kod lekara i ...TRAS!Bez genetskih predispozicija, fizički aktivna, moglo bi se reći da vodi izuzetno aktivan i zdrav život.Na sreću preko mene je otišla u privatni dom zdravlja i za nekoliko dana uradila je većinu pregleda za koje bi inače čekala mesecima.Do sada nije utvrđena promena na drugim organima. Laički objašnjavam onako kako je i nama objašnjeno a nismo ni želele mnogo da se opteretimo "nalazima".Stalo nam je samo da se taj zlotvor što pre odstrani.
Htela sam da Vas pitam u koji privatni dom zdravlja ste vodili mamu? Zelimo da radimo naknadno CT pluca, pa trazimo pouzdanu ustanovu.
Ovo malo iskustva koje smo stekle za 20-ak dana od postavljene dijagnoze mogu da pretočim u savet:
1.Ukoliko imate minimum mogućnosti sve što možete da obavite u privatnim ambulantama i klinikama obavite jer ćete samo malo skuplje proći,a ušteda vremena ne može da se meri novcem.
2. Ako ste već prinuđeni da koristite usluge lekara u domovima zdravlja budite bezobrazni jer vas neće ništa ljubaznije primiti ako ste fini i ne grabite ono na šta imate pravo.
Mama je danas na programu za operaciju a ja ne spavam jer je to jedino što mogu u ovom trenutku. Ljudi čekaju u bolnici po mesec dana kako bi im uradili sve pretrage i pripreme za operaciju što je ona završila za nekoliko dana.Nadam se najboljem iako mi je savršeno jasno da prava borba počinje tek posle operacije. Kako god čoveku je lakše kad zna da je otklonio zlo iz sebe iako ne može biti siguran da je sasvim i za sva vremena uklonjen.
Tu sam i družićemo se još!
p.s. Dom zdravlja Vizim je moje "otkrovenje". Cne su pristupačne, lekari odlični a konsultanti vrhunski stručnjaci.Ne reklamiram ništa i nikoga jednostavno sam prezadovoljna odnosom koji bi po defoltu trebali da imaju svi koji se bave lekarskom profesijom.
1.Ukoliko imate minimum mogućnosti sve što možete da obavite u privatnim ambulantama i klinikama obavite jer ćete samo malo skuplje proći,a ušteda vremena ne može da se meri novcem.
2. Ako ste već prinuđeni da koristite usluge lekara u domovima zdravlja budite bezobrazni jer vas neće ništa ljubaznije primiti ako ste fini i ne grabite ono na šta imate pravo.
Mama je danas na programu za operaciju a ja ne spavam jer je to jedino što mogu u ovom trenutku. Ljudi čekaju u bolnici po mesec dana kako bi im uradili sve pretrage i pripreme za operaciju što je ona završila za nekoliko dana.Nadam se najboljem iako mi je savršeno jasno da prava borba počinje tek posle operacije. Kako god čoveku je lakše kad zna da je otklonio zlo iz sebe iako ne može biti siguran da je sasvim i za sva vremena uklonjen.
Tu sam i družićemo se još!
p.s. Dom zdravlja Vizim je moje "otkrovenje". Cne su pristupačne, lekari odlični a konsultanti vrhunski stručnjaci.Ne reklamiram ništa i nikoga jednostavno sam prezadovoljna odnosom koji bi po defoltu trebali da imaju svi koji se bave lekarskom profesijom.
pogledajte moj prilog ovde na forumu,pa ako hocete spas za majku javite mi se!
Mama je danas otpuštena iz bolnice. Operacijom su joj uklonjene sve žljezde,a lekar je vrlo optimističan ( ma šta to značilo). Loše je podnela anesteziju, kao i boravak u bolnici. Ona je hrabra žena, ali susret sa drugim pacijentima je deprimirao, anesteziju je loše podnela, imala je gušenje izazvano novalgetolom. Pacijenti razmenjuju iskustva, tamo se i umire...Po njenu psihu je sve to bilo pogubno i vidim da joj je moral na najnižoj tački do sada.U sobi sa njom je bila žena sa poodmaklom metastazom koja krije od svog sina bolest i sada mi se čini da i mama nešto pokušava da sakrije od mene. Čak nije dozvolila da odem kod doktora koji je operisao,a pokušala je i da me ubedi da on nije taj, već su joj navodno promenili lekara pred samu operaciju .Otpusnu listu ipak nije uspela da sakrije i najzad sam videla tačnu dijagnozu ( ako neko može da mi je rastumači, bila bih zahvalna).
Dg. Neoplasma malignum lymphonodi metastaticum , non specificatum - C77.9
histološki nalaz PH br 639 u disakafu vrata u 1 od 36 Igl metastaza planocell karcinoma
Sutra ide na Onkološki zbog terapije. Lekar je "preporučio "zračenje čega smo se jedino i plašile!?Ja moram da znam protiv čega se borim!
Dg. Neoplasma malignum lymphonodi metastaticum , non specificatum - C77.9
histološki nalaz PH br 639 u disakafu vrata u 1 od 36 Igl metastaza planocell karcinoma
Sutra ide na Onkološki zbog terapije. Lekar je "preporučio "zračenje čega smo se jedino i plašile!?Ja moram da znam protiv čega se borim!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2011 10:42 pm
Nemoj da se plašiš ,ako je preporučeno samo zračenje a ne i hemioterapija onda znači da nolest nije napredovala,da ima neke ozbiljnosti pozvali bitebe na razgovor ,bar su to radili u bolnici Bežaniska kosa ,kada sam ja operisala karcinom,pošto nisu našli zahvaćene druge organe i meni su na konzilijumu dali samo zračenje i 31.avgusta će biti punih 5 g od operacije.Moraš da budeš podrška mami ,da je podigneš iz tog stanja u kome je ,znam šta je u bolnicama i šta se naslušala ,verujmi na svim odelenjima seumire ,ne samo na onkološkom.Zato samo pozitivan odnos i podrška mogumnogo da pomognu .Postojii besplatno psihološko savetovalište za obolele i njihovu rodbinu ,potražiću broj telefona ,možeš da im se obratiš za pomoć.
pH nalaz: IHHA tumor odgovara papilarnom karcenoumu tiroidee
Labaratoriski izvestaj:
kalcijum 2,42(2,13-2,63)
neorganski fosfat 0,97(0,81-1,45)
ALP 50(30-120)
T3 1,80(1,3-3,1)
T4 98,6(58-161)
Tireoglobulin 0,943(1,7-55,6)
Calcitronin 8,49(0,0-18,2)
TSH 1,05(0,400-4,000)
PTH 44,42(15,0-65,0)
ATG-At 179,3(0,0-25,3)
AMC-At(TPO) 205,3(0,0-10,0)
EHOTOMOGRAFIJA VRATA:
Stitata zlezda dimezija,desni lobus53x19x13mm,levi lobus 54x15x15mm,AP dijametar istmicne regije 4mm.Volumena 12,09cm3.Visoko na samom rubu gornjeg pola desnog lobusa stitaste zlezde,izdvaja se nepravilna nejasno ogranicena hipoehogena Tu formacija dijametra 23x15mm sa suspektnim mikrokalcifikacijama koja najverovatnije pripada tkivu stitaste zlezde i dogovara nodus tip 5.Istmicni regija i levi lobus bez nodusa.ultrazvucno nije uoceno uvecanje paratireoidnih zlezda.Submandibularne pljuvacne i parotidne zlezde bez patoloskih promena.Submentalno i submandibularno (nivo I) se ne vide uvecane lgl.U lancu jugulodigastricnih(nivoi II,III,IV) desno patoloske izmene lgl sa zonama cisticne deeneracije,pojedinacnih i u konglomeratima maksimalnog dijametra do41mm.U lancu jugulodigastricnih levo (nivoII,III,IV) reaktivne lgl 9-12mm.Iza SCM(nivo V) desno lgl do 7 mm levo do 10mm.Paratrahealno desno (nivo VII) patoloska izmena lgl maksimalnog dijagrama 32mm.supraklavikularno levo nisu uocene uvecane lgl.
DG TIRADIS DL5,LL1.Meta in lgl colli (nivo II,III,IV,VI,VII) lat dex.
Znam da imam rak u stitastoj zlezdi ali me bune ove limfne zlezde..da li su i one zahvacene ili ne,posto mi je iglena biopsija uzeta iz jedne od njih(mislim da je VII na kraju vrata kod kljucne kosti).Molim za strucni savet....hvala unapred
Labaratoriski izvestaj:
kalcijum 2,42(2,13-2,63)
neorganski fosfat 0,97(0,81-1,45)
ALP 50(30-120)
T3 1,80(1,3-3,1)
T4 98,6(58-161)
Tireoglobulin 0,943(1,7-55,6)
Calcitronin 8,49(0,0-18,2)
TSH 1,05(0,400-4,000)
PTH 44,42(15,0-65,0)
ATG-At 179,3(0,0-25,3)
AMC-At(TPO) 205,3(0,0-10,0)
EHOTOMOGRAFIJA VRATA:
Stitata zlezda dimezija,desni lobus53x19x13mm,levi lobus 54x15x15mm,AP dijametar istmicne regije 4mm.Volumena 12,09cm3.Visoko na samom rubu gornjeg pola desnog lobusa stitaste zlezde,izdvaja se nepravilna nejasno ogranicena hipoehogena Tu formacija dijametra 23x15mm sa suspektnim mikrokalcifikacijama koja najverovatnije pripada tkivu stitaste zlezde i dogovara nodus tip 5.Istmicni regija i levi lobus bez nodusa.ultrazvucno nije uoceno uvecanje paratireoidnih zlezda.Submandibularne pljuvacne i parotidne zlezde bez patoloskih promena.Submentalno i submandibularno (nivo I) se ne vide uvecane lgl.U lancu jugulodigastricnih(nivoi II,III,IV) desno patoloske izmene lgl sa zonama cisticne deeneracije,pojedinacnih i u konglomeratima maksimalnog dijametra do41mm.U lancu jugulodigastricnih levo (nivoII,III,IV) reaktivne lgl 9-12mm.Iza SCM(nivo V) desno lgl do 7 mm levo do 10mm.Paratrahealno desno (nivo VII) patoloska izmena lgl maksimalnog dijagrama 32mm.supraklavikularno levo nisu uocene uvecane lgl.
DG TIRADIS DL5,LL1.Meta in lgl colli (nivo II,III,IV,VI,VII) lat dex.
Znam da imam rak u stitastoj zlezdi ali me bune ove limfne zlezde..da li su i one zahvacene ili ne,posto mi je iglena biopsija uzeta iz jedne od njih(mislim da je VII na kraju vrata kod kljucne kosti).Molim za strucni savet....hvala unapred