Kancer pluća pomoč!!!

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
MStIv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 15, 2016 10:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Kancer pluća pomoč!!!

Post od MStIv »

Veliko poštovanje svima!
Potrebna mi je pomoć, saveti i informacije u vezi kancera pluća.

Dakle, moja Majka je bila skoro na operaciji pluća. Odstranjen joj je levi donji deo plućnog režnja. Nakon operacije oporavila se relativno brzo, već nakon 4 nedelje osećala se vrlo dobro, bez značajnih tegoba.

Moram da napomenem da je majka 1953 godište.
Takođe, nikakve tegobe niti simptome nije imala ni pre operacije,
a i Bogu hvala i sada se dobro oseća.

Na prvoj kontroli nakon operacije kada je bila gotova i PH analiza u izveštaju je piše:
"PH Adenoskvamozni karcinom pluća G2, pT1cN2 PL0 L0 V0 R0"

Zamolio bih sve Vas koji znate, da mi detaljno objasnite o kojem tipu kancera je reč
i značenje kompletne oznake u nastavku "G2, pT1cN2 PL0 L0 V0 R0".

Unapred mnogo zahvalan!!!
Mike862
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 23, 2024 8:05 am
Kontakt:

Re: Kancer pluća pomoč!!!

Post od Mike862 »

Vaša majka ima adenoskvamozni karcinom pluća koji je klasifikovan kao G2, što ukazuje na umjereno diferenciranu histopatološku sliku. Oznaka pT1cN2 PL0 L0 V0 R0 znači da je tumor lokalizovan (pT1c), ali su prisutni regionalni limfni čvorovi (N2), dok su krvni sudovi (V0) i pleura (PL0) neaktivni, a metastaze su odsutne (R0).
polarcomputer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 07, 2025 3:47 am

Re: Kancer pluća pomoč!!!

Post od polarcomputer »

MStIv napisao: Pon Okt 16, 2023 1:43 pm Veliko poštovanje svima!
Potrebna mi je pomoć, saveti i informacije u vezi kancera pluća.

Dakle, moja Majka je bila skoro na operaciji pluća. Odstranjen joj je levi donji deo plućnog režnja. Nakon operacije oporavila se relativno brzo, već nakon 4 nedelje osećala se vrlo dobro, bez značajnih tegoba.

Moram da napomenem da je majka 1953 godište.
Takođe, nikakve tegobe niti simptome nije imala ni pre operacije,
a i Bogu hvala i sada se dobro oseća.

Na prvoj kontroli nakon operacije kada je bila gotova i PH analiza u izveštaju je piše:
"PH Adenoskvamozni karcinom pluća G2, pT1cN2 PL0 L0 V0 R0"

Zamolio bih sve Vas koji znate, da mi detaljno objasnite o kojem tipu kancera je reč
i značenje kompletne oznake u nastavku "G2, pT1cN2 PL0 L0 V0 R0".
snow rider
Unapred mnogo zahvalan!!!
Vaša majka ima adenoskvamozni karcinom pluća G2, što znači umereno agresivan tumor. Oznake ukazuju na tumor veličine 2–3 cm (T1c) sa širenjem na limfne čvorove (N2), ali bez invazije u pleuru, limfu, ili krvne sudove (PL0, L0, V0). Operacija je bila uspešna (R0), ali zbog N2 stadijuma može se preporučiti dodatna terapija (hemoterapija/zračenje). Redovne kontrole su ključne.
Odgovori