Kancer debelog creva

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kancer debelog creva

Post od joldicka »

Interesujeme sve sto je vezano za kancer debelog creva (rektuma). Tata mi je operisan od ovog kancera pre godinu dana, bio je 2 stepena i onkolozi su rekli da nema potrebe za zracenjem ili hemo terapijom, vec da je on otstranjen hiruskim putem. Za 3 nedelje je redovna kontrola i sada me ponovo hvata strah od rezultata, koliko vremena treba da prodje da bi smanjio rizik od njegovog povracaja?
IVANAPG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 08, 2005 4:50 pm

Post od IVANAPG »

U mojoj porodici je to nasljedna bolest, do sada je pronadjena kod svakog muskog clana kojije presao 40, tako da znam vise svaki oblik i sve do cega moze doci. Prva dva slucaja su se na zalost zavrsila tragicno, jer je kancer otkriven kasno, stric je podvrgnut operaciji kada je to vec bio 3 stepen, ali bez metastaze. Odstranjeno mu je vise od pola d. crijeva. Od operacije je proslo 5 godina i on se osjeca odlicno (kada se zanemare blazi problemi koji mogu biti od bilo cega). Tati je pri operaciji odrstranjeno cijelo debelo i dio tankog crijeva, sto se smatra jednom od najtezih operacija (njemu su polipi bili na prelazu izmedju 2 i 3 stepena). Nakon operacije se kancer nije vratio niti je bilo tragova na skeneru, ali je nadjen par godina kasnije na nadbubreznoj zlijezdi (takodje uspjesno otklonjen). Otac je na zalost umro od kancera pluca, ali doktori su tvrdili (a i ja vjerujem) da on nije posljedica predhodnih, vec da je bio metastaza sa mladeza. Odlicno je ako mu nisu preporucili ni zracenje ni hemo., jer su vjerovarno sigurni da nema potrebe. Nemoj da brines, samo neka ide na redovne kontrole, jer sve sto se na vrijeme otkrije u 90% slucajeva je izljecivo. Javi ako te nesto interesuje. Pozdrav i srecno!
IVANA
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Hvala ti puno na ovom odgovoru i iskreno mi je zao zbog tvog gubitka. Mom tati je na prvoj kontroli radjen skener, a posle na drugoj i trecoj analiza krvi i urina, ultra zvuk debelog creva i snimanje pluca, sada su mu rekli da ce uraditi kolonoskopiju ( nisam sigurna da se to bas tako zove, ali nadam se da znas o cemu se radi), pa me interesuje da li su to uobicajene pretrage za takvu vrstu kontrola, posto ja mislim da mu nisu radjeni tumur markeri ili se varam. Nema pojma ni sta su ti markeri ni kako i kada se rade, ali sam cula da su neki ljudi sa istim problemeima to raili.
IVANAPG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 08, 2005 4:50 pm

Post od IVANAPG »

Kolonoskopija je postupak kojim se pregleda debelo crijevo. Doktor kroz anus umeće tanku, savitljivu cjevčicu, na koju je pričvrčćena sićušna kamera. Sama kolonoskopija obično traje 20 do 45 minuta, ali za cijeli postupak treba oko pola dana. Nemoj ga plasiiti, ali jako je neprijatna i stresna, zbog samog nacina pregleda, ali ne bi trebala biti bolna (vjerovatno ce dobiti sedativ, od čega će se osjećati mamurno. Kako je ko podnosi vrlo je individualno.
Ako dr koji obavlja kolonoskopiju pronađe polip ili neku drugu izraslinu u crijevima, može ukloniti dio ili cijelu izraslinu. To će se kasnije ispitati u laboratoriji.
Treba da se prije kolonoskopije crijeva potpuno ociste. Dan prije postupka treba popiti preparat koji ce to uciniti. To znaci da ce imati mnogo rijetke stolice. Možda ce imati i glavobolju i mucninu.
To je standardna procedura, i vjerovatno ce morati redovno da ide na takve preglede narednih godina.
Mislim da tumor markeri nisu potrebni ako je radjen skener i ako je skener pokazao da je sve cisto nemas o cemu da razmisljs. Vjerovatno mu sada rade ovaj pregled da utvrde ima li negdje na debelom crijevu polipa, da bi ih na vrijeme odstranili (dok su benigni) ili da provjere uspjesnost operacije tj. u kakvom je stanju crijevo. Javi sta je bilo i ako imas jos neka pitanja.
IVANA
Natalie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 30, 2006 12:47 am

Post od Natalie »

Pozdrav! Meni treba pomoc i savet, i nadam se da mi neko moze pruziti info! Moja mama je pre 20 meseci operisala rak debelog creva sa metstazama na jetri. Otisla je u bolnicu bez ikakvih simptoma sa normalnom kilazom i apetitom. Posle operacije je sve bilo bez ikakvih problema. Pre sest meseci ustanovljena je mala fleka na plucima-metastaza. Problem sa njom je sto su joj tumor markeri pre operacije u najgorem periodu bili 7, a posle hemioterpije su rasli,a sada su 87. To nas je uplasilo. Vec 4 meseca ona koristi fitoterapiju, pije razne cajeve, gladuje, jede vegetarijanski, a rezultat tumor markera katastrofa. Da li da nastavi sa ovom terapijom i sta ti tumor markeri zaista znace?
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Nemam pojma koja je fora sa tumur markerima, moj tata je operisan pre godinu dana i radio je redovno kontrole, ultra zvuk stomaka, snimak pluca, analizu krvi i urina, skener i sada za sledecu ce pored toga raditi i kolinoskopiju, nija imao ni zracenje ni hemo terapiju, ali mene cudi zasto mu nikada nisu dali da radi tumor marker. Da li neko zna zasto on nije radio te markere?
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Da li neko moze da mi kaze nesto u vezi kolonoskopije, ustvari tata ima redovnu kontrolu i treba da uradi analizu krvi i urina, snimak pluca, ultra zvuk stomaka i kolonoskopiju, pa me interesuje priprema za nju. dobi je sve sta treba da popije, ali i dve buskopan injekcije pa me interesuje sta sa njima, kada se one primaju?
eukaliptus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 4:48 pm

Post od eukaliptus »

Rak debelog creva-ishranom protiv loših gena

Namirnice koje mogu pomoći u kontrolisanju raka debelog creva: pšenične mekinje, povrće, naročito kupus, brokula, karfiol i druge krstašice, mleko, jogurt, hrana iz mora, namirnice bogate vlaknima, kalcijumom i vitaminom D.
Mogu izazvati rak debelog creva: namirnice bogate mastima, crveno meso, alkohol.
Važno:
I posle operacije-mekinje
Pretpostavimo da se tumor stvorio i da je zatim hirurški odstranjen. Ma koliko čudno izgledalo, pšenične mekinje mogu čak da deluju kao lek posle operacije tumora, to jest da zaustavljaju ponovno javljanje tumora. Ovo pokazuje studija dr Dejvida Albertsa iz Centra za rak Arizona u Tusonu. Pošto su maligni tumori bili odstranjeni, pšenične mekinje su obuzdavale promene u ćelijama koje bi mogle da stimulišu ponovno javljanje tumora debelog creva i rektuma (završnog dela). Sedamnaest muškaraca i žena koji su operisani zbog kancera debelog creva ili rektuma jeli svakodnevno oko pola šolje mešavine mekinja (13,5 grama vlakana) u toku dva meseca. U grupi najugroženijih, gde je bilo brzog razmnožavanja ćelija, mekinje su drastično smanjile rast ćelija. Još jednom su istraživači naglasili kako brzo, za samo 60 dana, pšenične mekinje bogate vlaknima deluju protiv "nečega što stimuliše kancer u debelom crevu", kako kaže dr Alberts.
Važno:
Samo pšenične mekinje
Ne prihvatajte zamene. Nije poznato zašto su pšenične mekinje delotvorne, ali zna se da tog magičnog sastojka nema u drugim vrstama mekinja. Postoji indicija da pšenične mekinje, ali ne i ovsene i kukuruzne, smanjuju u stolici koncentraciju žučnih kiselina i bakterijskih enzima za koje se smatra da pokreću kancer debelog creva. Neki smatraju da je glavni antikancerski sastojak u pšenici fitat, koji blokira kancer debelog creva kod životinja. Međutim, misli se i da je to možda pentoza, šećer iz pšenice, taj neprijatelj polipa.
ZAKLJUČAK: Unošenje premalo vlakana utrostručava vaše izglede da dobijete polipe. U velikoj harvardskoj studiji, ljudi koji su jeli najviše vlakana-više od 28 grama dnevno- imali su trećinu pojave polipa u odnosu na osobe koje su jele najmanje, to jest 17 grama dnevno. Zaštitna doza je količina vlakana u jednoj šolji pšeničnih mekinja sa visokim sadržajem vlakana.
Važno:
Namirnice sa aspirinom
Ne zaboravljajte voće. Prema novoj, interesantnoj teoriji, voće može više doprineti u sprečavanju kancera debelog creva nego što bi to učinila samo njegova vlakna. Po rečima Tima Bajersa iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pojavio se novajlija u prevenciji kancera debelog creva. To je aspirin! Jedna velika studija je utvrdila da svakodnevno uzimanje aspirina drastično smanjuje rizik od kancera debelog creva. To pokreće pitanje: šta je sa prirodnim aspirinom iz hrane, takozvanim salicilatima? Sadrže ga mnoge namirnice. Da li bi i unošenje namirnica bogatih salicilatima moglo da obuzda kancer? Dr Bajers smatra da je to sasvim moguće."To je bar nova oblast koju treba istražiti", kaže on. U namirnicama sa najviše salicilata spadaju jabuke, urme, bobičavo voće.
Ishranom protiv raka debelog creva
Možete učiniti dve vrlo važne stvari da biste sprečili kancer debelog creva: da jedete pšenične mekinje bogate vlaknima i da izbegavate crveno meso i masnoću iz mesa. Ako jedete meso, bolje je da ga pečete u rerni ili u mikrotalasnoj rerni nego da ga spremate na roštilju ili ražnju.
Držite se pravila da jedete više povrća, posebno iz roda krstašica, kao što je kupus, brokula, karfiol i prokelj. Izgleda da ovo povrće dugotrajno štiti od kancera debelog creva ako se uzima dva do tri puta nedeljno. (Svakodnevno unošenje kupusa nije neophodno, a moglo bi nekima i da škodi.) Ovo povrće obezbeđuje vlakna i druge sastojke, na primer indole, koji deluju kao antidot (protivotrov) kanceru kolona kod životinja.
Jedite piletinu i ribu. Izgleda da obe ove namirnice deluju kao zaštita od kancera debelog creva. Ako već imate polipe, unošenje velike količine masne ribe moglo bi da ih smanji.
Obrano mleko i nemasni jogurt, naročito sadrži acidofilne kulture, mogu takođe biti deo režima za odbranu od kancera (kancer=rak) debelog creva. Ako ne podnosite mleko, pijte jogurt.
Smanjite alkohol na dva pića dnevno, naročito se klonite piva.
Ovakve promene u ishrani još su neophodnije ako ste već imali operaciju zbog kancera debelog creva ili imate polipe koji mogu postati kancer. U tom slučaju razmotrite mogućnost svakodnevnog uzimanja jedne do dve činije pšeničnih mekinja bogatih vlaknima ili sličnih mešavina pahuljica i mleka kao prirodnih lekova.
spaceedge
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 29, 2006 11:07 pm

hvala mnogo na ovom postu eukaliptus

Post od spaceedge »

imam 28 godina i ima cudne probleme i bolove u donjem dijelu debelog crijeva blizu samog zavrsetka. ali ne toliko blizu da bi me doktor mogao prgledati obicnom prgledom prstom. uradili su mi kolonoskopiju ali opet s e nije mnog zadrzavao na tom donjem dijelu i na kraju su mi rekli da je neki vid kolitisa, kao neki blazi oblik. pio sma i neke lijekove i nesto me je malo kao popustilo. to je bilo u aprilu i ja sad opet osjecam bolove .hajde recimo neko neprijatno zuljanje u tom dijelu crijeva kao da je puno i kao da moram vrsiti nuzdu iako to nije slucaj. i sada s emucim i trazim strucnjake ili gastroenterologa kojeg ovdje nema, ali cu vec sutra poceti da primjenjujem ono sto sam procitao u tvom postu. hvala ti mnogo.
dona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 23, 2007 12:36 pm

novi clan

Post od dona »

Dobar dan svima.
Ja sam novi clan i veoma mi je drago da postoji mesto na kome mozemo razmenjivati iskustva kako sopstvena, tako i iskustva blilznjih u porodici po pitanju u ovom slucaju kancera debelog creva.

Mojoj majci je konstatovan polip na debelom crevu, posle ustanovljene anemije, kada joj je hemoglobin bio 54. Buduci da je po prirodi anemicna, niko nije ozbiljno shvatao njenu malaksalost, jer je vec postajalo toplo i vreme je bilo tesko svima. Dakle, pronadjen je polip, koji se posle dve kolonoskopije i uzimanja uzorka iskazao kao maligni (za dva meseca je udvostrucio svoju velicinu). Danas joj je sugerisana hirurska intervencija, jer se putem kolonoskopije i necega sto pocinje sa elektro... (to je zapravo pustanje zicice u vidu omce preko polipa, kroz koju se pusta struja, te se polip sece) to ne moze uraditi, jer posle te intervencije ostaje telo polipa koje lici na panjic.
Ono sto me u ovom trenutku interesuje, jeste koliko se ostaje u bolnici sa ovom intervencijom i koliko dugo se nose drenovi posle iste?

Sto se tice tumor markera, htela sam da kazem da se on koristi u svim slucajevima kada nesto raste u organizmu. Primenjuje se i kao metoda prilikom vodjenja trudnoce, kako bi se ustanovilo da li plod dovoljno dobro raste. Nemojte da upadnete u zamku i da se osecate lose ukoliko bilo koji nalazi tumor markera ne odgovaraju nekoj vrednosti koja je upisana kao normalna na papiru. Radi se zapravo o opsegu nekih brojeva koji se smatra da je normalno i zdravo, a ukoliko stoji jedna vrednost (odstampana na papiru) to znaci da su izveli srednju vrednost - koja je samo matematicki tacna i nikako drugacije. Naravno da ova prica ima smisla ukoliko vrednosti koje se dobiju odgovaraju skali koja se smatra normalnom. Imala sam potrebu samo da vam kazem da su mene tokom trudnoce ubacili u haos rekavsi mi da vrednosti koje sam dobila ne odgovaraju onome sto se moze zvati zdravom trudnocom. Mozete misliti u kom sam haosu bila, ali se ubrzo iskazalo da je sve ok, te je i dete sasvim normalno i zdravo rodjeno, danas desetogodisnji decak.

Pozdrav svima. :)
bdalibor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 5:20 pm

PoZZ

Post od bdalibor »

Pozdrav. Moj otac je prije godinu dana operisan i odstranjen mu je dio transverzalnog kolona. Dijagnoza je bila C2. uspjesno se opoeravio od operacije krenuo je sa primanjem adjuvantne hemoterapije 5FU/LV, prepisano mu je 6 terapija, u toku primanja terapije otac se osjecao odlicno nije imao nikakvih problema.Medjutim nakon 5 terapije osjetio je neke bolove u stomaku da bi se skenerom utvrdilo da ima metastaze na jetri i na plucima. Konzilij je zatim odlucio da mu se uvede ht FOLFOX koju je primao 4 puta a nakn nje je radio ponovo nalaze koji su pokazali isto stanje kao i prije primanja terapije sa tendecijom pada TU markera. Poslije te terapije poceli su mu se javljati teski bolovi u stomaku koje je samo trodonima mogao ublaziti i doktori su mu rekli da je to najvjerovatnije recidiv tumora debelog crijeva te su poslali na kolonoskopiju gdje mu je uzet uzorak debelog crijeva i poslan na analizu kojom je utvrdjeno da nema tumorskih stanica te da je rjec o hronicnoj upali. Konzilij odlucuje o sledecoj terapiji tj
kombinaciji avastina i irinotekana sa xelodom koju jos uvjek prima, trenutno mu je peta. Nakon 4 je radio nalaze koji su pokazali opet isto stanje tj da nema agresije bolesti stanje je isto sto se tice metastaza ali tu markeri i dalje padaju. Od operacije je proslo vise od godinu dana a moj se otac osjeca dobro, nema nikakvih bolova osim nuspojava od hemoterapije ali odlicno to podnosi samo je nekad malo nervozan i to je to. Mi se trudimo da pobijedimo tu bolest i ne predajemo se. Eto samo da se ukljucim malo jer vidim da ima dosta ljudi sa istim problemima.Ako neko ima neki savjet ili bilo sta sto bi mi mi mozda pomoglo bicu mu zahvalan na tome.
draganacg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 04, 2008 10:54 am

Avemar

Post od draganacg »

Avemar bi mogao da pomogne.
To je registrovani preparat.
Na njihovom zvanicnom sajtu postoji i naucni radovi koje su obljavljeni u medicinskim zurnalima.
Odgovori