Ja sam novi clan,pa bi da se ukljucim,podjelim s vama svoje iskustvo.Mojoj mami su 2004 dijagnosticirali rak debelog crijeva,tacnije na sigmi.Operiosana je,primila je 6ciklusa kemoterapije.Poslije toga se odlicno osjecala.Redovno je isla na kontrole i po nekoliko puta godisnje.Radila je tumor markere,CT abdomena i jednom Magnetnu.Sve je bilo uredno uvijek.Prosle godine u septembru mama je pocela da mrsa i da ima problema s probavom.Stalno je isla dr i zalila se,na sta su oni govorili da se prehladila i sl.Kada je otisla svome onkologu na pregled i ona je rekla da joj sigurno nista nije vezano za tu bolest(kancer debelog crijeva),jer su joj markeri uredni.To je bio januar ove godine(2010).Medutim uradila je irigografiju na svoju incjativu.Irigografija je pokazala da ima karcinom na debelom crijevu na oko 10cm,sa otvorom svega 5mm.Hitno su je poslali na hirurgiju,gdje je i operisana.Medutim prekasno.Primala je i kemoterapije,ali se bolest prosirila svuda po organizmu.Ona se borila,ali u junu ove godine njena borba je prestala

Njena doktorica onkolog mi je rekla da se mami to vratilo sigurno prije tri godine.Za 6godina koliko je mama isla na kontrole ta dr nikada mamu nije poslala na kolinoskopiju niti ninakakav pregled crijeva.Uoprno je tvrdila da je mami sve dobro jer su joj markeri ok,da bi mi poslije rekla da markeri nista ne znace,jer su licno kod nje uvecani tri puta,a ona nema tumor.
Mislite li da je ta dr kriva za nemar,jer mami nije na vrijeme otkrila recidiv na istom mjestu, iako je mama redovno i disclipovano isla na kontrole?
Bolesnici sa vec operisanim karcinomom debelig crijeva koliko cesto moraju raditi kolinoskopiju?Kakva su vasa iskustva s tim,jer je moja mama za 6god nije ni jedan put uadila zahvaljujuci njenoj dr.
Nemojte da vam se dogodi ovakvo sta.Zbog nase neupucenosti i nemara doktora kojima smo mi apsolutno vjerovali,jer se mama osjecala super,ona vise nije tu.Imala je samo 51godinu,to je uzasan gubitak za nas.
Zanimaju me iskustva vezana za kolinoskpiju,jer imamo dokaze nemara te dr i zelim da to podjelim s drugima,a tu dr maknem s te pozicije,da jos nekoga ne bi dovela u istu poziciju,odnosno odvela pravo u smrt.