Histopatološki rezultati
Histopatološki rezultati
Unapred se izvinjavam ako neko bude smatrao moje pitanje budalastim, ali nemam pojma o medicini, a moram da počnem da razmišljam, jer mi se tata razboleo. Dakle: kada, posle bronhoskopije, stignu histopatološki rezultati, čemu oni služe, odnosno koje informacije one donose?
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: Histopatološki rezultati
one se odnose na tip tumora koji postoji i da li postoji,na osnovu tipa celija odredjuje se hemoterapija,radioterapija ili se indikuje operacija...bez njega se ne moze zapoceti lecenje zbog toga sto on potvrdjuje da li se radi o tumoru,kom,kakvom...a kakve ste vi rezultate dobili?
Hvala, Slavko. Toliko sam, otprilike i ja znala. Samo, zbunilo me je to što je dr(grudni hirurg) koji je bio tokom bronhoskopije tu, rekao kako je tata došao na vreme i kako će najverovatnije operacija biti moguća. Pa razmišljam: kako može da kaže da je "na vreme" bez rezultata histopatologije?! Verovatno iskustveno.
Ali ovako, rezultati će biti gotovi sutra, a u međuvremenu je urađen ct. Biću slobodna da Vam se javim i sutra(napisaću oba rezultata).
I još jednom, jako hvala.
Ali ovako, rezultati će biti gotovi sutra, a u međuvremenu je urađen ct. Biću slobodna da Vam se javim i sutra(napisaću oba rezultata).
I još jednom, jako hvala.
- Slavko_slavko
- Stalni član
napisite ovde rezultate,ima lekara koji ce to i protumaciti...znaju doktori puno toga,jos kada rade po 15-20 godina,iskustvo im govori sta je i kako je...moze da kaze na vreme po velicini tumora,po njegovoj lokalizaciji,nalazu ct-a...nadam se da ce vas otac biti dobro,sve najbolje... 

CT: Pregled je rađen bez IV aplikacije kontrasta.
Levo, u anteriornom segmentu gornjeg režnja pluća, nalazi se lobulirana solidna promena prečnika 57mm (AP dijametar promene na aksijalnom preseku u visini leve grane plućne arterije).
Promena je spikularne ivice prema plućnom parenhimu.
Promena je u bloku sa konglomeratom hilarnih limfnih nodusa koji okružuju glavni levi bronh.
U srednjem medijastinumu nesignifikantni limfni nodusi (ispod 6mm).
Ne nalaze se druge solidne lezije u plućima.
Nema pleuralnih izliva.
Oba nadbubrega su normalnih karakteristika.
Zaključak:Tu pulmonum lat.sin.
Levo, u anteriornom segmentu gornjeg režnja pluća, nalazi se lobulirana solidna promena prečnika 57mm (AP dijametar promene na aksijalnom preseku u visini leve grane plućne arterije).
Promena je spikularne ivice prema plućnom parenhimu.
Promena je u bloku sa konglomeratom hilarnih limfnih nodusa koji okružuju glavni levi bronh.
U srednjem medijastinumu nesignifikantni limfni nodusi (ispod 6mm).
Ne nalaze se druge solidne lezije u plućima.
Nema pleuralnih izliva.
Oba nadbubrega su normalnih karakteristika.
Zaključak:Tu pulmonum lat.sin.
Stigli i histopatološki rez. Samo, kako su mi izdiktirani telefonom, bojim se da sam možda neko slovo izgrešila. Ali:
non-small cell carcinoma pulmonis verisiniliter carcinoma planocellulare pulmonis.
MKB šifra:C34
TNM klasifikacija: T2N0M0
Grudni hirurg rekao (sa mnogo manje optimizma nego kada je tata bio na bronhoskopiji - ovo kaže moja mama koja je bila prisutna, pa je i subjektivna, ali i nisu dobili baš bog-zna-koliko informacija, pa sad tumačimo i izraze lica) da operacija trenutno nije moguća, nego je opcija hemioterapija.
Onda tata bio na konzilijumu i zakazali terapiju za 8.februar u 2 ture. Čime, koliko i kako - ne znamo! A možda i ne treba... ali niko nije ni rekao kako da se ponašamo (mislim na celokupan tretman organizma, pa i uma), svi skupa. Pa eto, ostalo mi je da pitam vas...koga god..i hvala.
Ako nije teško (i previše bolno) da mi kažete kako uopšte izgleda taj tretman. Za to šta nosi sa sobom, već sam malo i čitala ovde.
non-small cell carcinoma pulmonis verisiniliter carcinoma planocellulare pulmonis.
Grudni hirurg rekao (sa mnogo manje optimizma nego kada je tata bio na bronhoskopiji - ovo kaže moja mama koja je bila prisutna, pa je i subjektivna, ali i nisu dobili baš bog-zna-koliko informacija, pa sad tumačimo i izraze lica) da operacija trenutno nije moguća, nego je opcija hemioterapija.
Onda tata bio na konzilijumu i zakazali terapiju za 8.februar u 2 ture. Čime, koliko i kako - ne znamo! A možda i ne treba... ali niko nije ni rekao kako da se ponašamo (mislim na celokupan tretman organizma, pa i uma), svi skupa. Pa eto, ostalo mi je da pitam vas...koga god..i hvala.
Ako nije teško (i previše bolno) da mi kažete kako uopšte izgleda taj tretman. Za to šta nosi sa sobom, već sam malo i čitala ovde.
Ovde nema dvojbe ili ste vi ili je hirurg pogrešio.Otac vam ima krupnoćelijski karcinom koji se inače operiše a kod njega ide u prilog i to što nema metastaza ni u limfi ni u udaljenim organima.Ja sam laik i volela bih da vam se javi neki Dr. i bolje vam objasni al vi morate otići kod hirurga da vam kaže zašto se odustalo od operacije (naravno pod uslovom da ste dobro upisali).Dal vaš otac možda ima još neku bolest od ranije?Neznam stvarno šta je ali po ovome biste morali insistirati da mu tumor hirurški odstrane,ili još bolje bi bilo da odete po još neko mišljenje.
Sve najbolje od srca vam želim kao i ocu i nemojte odustajati,ako hirurg neće da vam pojasni imate pravo da uzmete papire i odete negde po drugo mišljenje.Veliki pozdrav.
Sve najbolje od srca vam želim kao i ocu i nemojte odustajati,ako hirurg neće da vam pojasni imate pravo da uzmete papire i odete negde po drugo mišljenje.Veliki pozdrav.
jelenamk napisao:Stigli i histopatološki rez. Samo, kako su mi izdiktirani telefonom, bojim se da sam možda neko slovo izgrešila. Ali:
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
Da, i ja sam se zbunila, jer je, da ponovim tokom bronhoskopije rekao da je op. najverovatnija, a danas druga priča sa nalazima koje sam napisala! A i da, moj otac ima dijabetes 2 i pre dve godine imao i neuroloških problema, ali to je sve bilo predočeno dr i pre, a ne samo danas.
Jedino što meni pada na pamet, što je na bronh.sk. pomenuo, jeste da se ct-om utvrdi položaj u odnosu na arteriju (a opet kažem, nije na glas protumačio mojima). A ne znam da protumačim da li to piše na ct nalazu (ne znam da li "u visini arterije" znači i "prikačeno" za nju). Nemojte mi zameriti ako lupetam, ali ja znam da razmišljam samo 3D, a kao što negde od nekog pročitah, u medicini 1+1 obično i nije 2.
Hvala, Biljo
Jedino što meni pada na pamet, što je na bronh.sk. pomenuo, jeste da se ct-om utvrdi položaj u odnosu na arteriju (a opet kažem, nije na glas protumačio mojima). A ne znam da protumačim da li to piše na ct nalazu (ne znam da li "u visini arterije" znači i "prikačeno" za nju). Nemojte mi zameriti ako lupetam, ali ja znam da razmišljam samo 3D, a kao što negde od nekog pročitah, u medicini 1+1 obično i nije 2.
Hvala, Biljo

Драга Јелена,
надам се да ће неко од лекара наћи времена да вам одговори и тако бар мало помогне, иако су празници, пошто од лекара вашег оца нисте добили конкретне одговоре. У сваком случају, вашем оцу ће његов лекар након извршених анализа и снимања рећи о чему се ради, а оно што ви до тада можете за њега да урадите је да се понашате што нормалније, као да није у питању тако тешко стање. Ако на вашим лицима и у вашем понашању види забринутост и страх од онога што следи и што може да се деси и он ће бити уплашен и теже ће пролазити кроз терапију која му следи и цео тај тешки период који је пред њим. Зато се понашајте као да се ништа страшно не дешава, и ако приметите забринутост код њега покушајте да растерате те црне мисли. Мора да буде припремљен на борбу и да има довољно снаге и воље да се бори. Сва ваша љубав и помоћ су му преко потребни, али и претеривање у том смислу само ће му показати да је стање озбиљно и појачати његов страх. Причајте са њим и проводите што више времена с њим, јер ће можда бити и периода када неће бити расположен или неће имати снаге ни за то.
Желим вам све најбоље. Искористите време пред вама да му покажете колико га волите. Све су ово драгоцени тренуци, а често нисмо тога ни свесни док ти драгоцени тренуци неповратно не прођу.
Поздрав,
Мила
надам се да ће неко од лекара наћи времена да вам одговори и тако бар мало помогне, иако су празници, пошто од лекара вашег оца нисте добили конкретне одговоре. У сваком случају, вашем оцу ће његов лекар након извршених анализа и снимања рећи о чему се ради, а оно што ви до тада можете за њега да урадите је да се понашате што нормалније, као да није у питању тако тешко стање. Ако на вашим лицима и у вашем понашању види забринутост и страх од онога што следи и што може да се деси и он ће бити уплашен и теже ће пролазити кроз терапију која му следи и цео тај тешки период који је пред њим. Зато се понашајте као да се ништа страшно не дешава, и ако приметите забринутост код њега покушајте да растерате те црне мисли. Мора да буде припремљен на борбу и да има довољно снаге и воље да се бори. Сва ваша љубав и помоћ су му преко потребни, али и претеривање у том смислу само ће му показати да је стање озбиљно и појачати његов страх. Причајте са њим и проводите што више времена с њим, јер ће можда бити и периода када неће бити расположен или неће имати снаге ни за то.
Желим вам све најбоље. Искористите време пред вама да му покажете колико га волите. Све су ово драгоцени тренуци, а често нисмо тога ни свесни док ти драгоцени тренуци неповратно не прођу.
Поздрав,
Мила
Jelena nažalost verovatnoća je velika da otac nije operabilan zbog aorte.Da ja nebih ovde sad nagađala ili bilo ko drugi savetujem ti da odeš kod hirurga i pitaš ga.Svakako šta god čula nemoj da te obeshrabri jer tvom ocu je tumor nađen u ranom stadijumu i sigurna sam da hemoterapija i zračenje mogu da mu pomognu.Dobro se raspitaj šta bi bilo najbolje da mu dajete od alternative i nemojte mnogo toga mešati jer može biti kontraproduktivno pa ispasti da taj isti pripravak poništava dejstvo leka koji otac dobija.Naravno da jedan i jedan nije dva u medicini jer lično sam znala čoveka koji je živeo skoro 13 godina od dijagnoze a poslali su ga kući da umre.
Držite se,budite hrabri jer nada umire poslednja.Znam kako vam je jer ti prvi dani kad sam čula za svog tatu su mi bili najgori i bila sam puna pitanja a kad mi neko odgovori,odgovor nisam shvatala.Samo polako,borba počinje.
Još jednom puno sreće
Držite se,budite hrabri jer nada umire poslednja.Znam kako vam je jer ti prvi dani kad sam čula za svog tatu su mi bili najgori i bila sam puna pitanja a kad mi neko odgovori,odgovor nisam shvatala.Samo polako,borba počinje.
Još jednom puno sreće

jelenamk napisao:Da, i ja sam se zbunila, jer je, da ponovim tokom bronhoskopije rekao da je op. najverovatnija, a danas druga priča sa nalazima koje sam napisala! A i da, moj onoze a potac ima dijabetes 2 i pre dve godine imao i neuroloških problema, ali to je sve bilo predočeno dr i pre, a ne samo danas.
Hvala, Biljo
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
E sad imam pitanja u vezi hemioterapije.
1.piše: gemzar, cbdca /2 ciklusa/. Našla sam o tim "lekovima" i više inf. nego što mi je bilo potrebno (mene je sve bolelo!!!), ali ne znam šta znači 2 ciklusa, koliko puta u jednom ciklusu, kolike pauze između...? Da li se individualno određuje (a kada će to odrediti, nemamo pojma)?
2.cilj terapije je da se "smanji" Đubre, pa da ga hirurški odstrane. Gde god sam gledala, ljudima je rađeno obrnutim redom (jer im je bila moguća op.), pa me interesuje da li imate neki saznanja o tome kolika je verovatnoća da do operacije zaista dođe? (Ovo sam pitanje možda bezveze sastavila, ali svakako ne očekujem da neko gata, nego ako znate da je nekada, nekome...ili kako se nekome TO ponašalo pod takvom terapijom?)
3.šta da koristimo tokom terapija? Videla sam: velike kol.tečnosti, đumbir, zofran (čekati da nam ga prepišu ili kupiti-gde?), odmor i mir. Šta bi još trebalo?
U međuvremenu da kažem da tata već 10ak dana "gricka" semenke i na promenjenom režimu ishrane je, a od sutra počinje sa dodatnim b17 i pšeničnom travom. Koliko smo se "obrazovali" ovih dana, sve to ne bi trebalo da mu škodi, a i zdravom organizmu bi pomoglo, pa...
4.da li uraditi još jedan ct pre početka hemioter. (za upoređenje), a svakako je rečeno da se uradi posle ter.?
Izvinjavam se ako nekoga gnjavim, a zahvaljujem svakome ko ima da mi kaže bar po neko razmišljanje o ovome.
1.piše: gemzar, cbdca /2 ciklusa/. Našla sam o tim "lekovima" i više inf. nego što mi je bilo potrebno (mene je sve bolelo!!!), ali ne znam šta znači 2 ciklusa, koliko puta u jednom ciklusu, kolike pauze između...? Da li se individualno određuje (a kada će to odrediti, nemamo pojma)?
2.cilj terapije je da se "smanji" Đubre, pa da ga hirurški odstrane. Gde god sam gledala, ljudima je rađeno obrnutim redom (jer im je bila moguća op.), pa me interesuje da li imate neki saznanja o tome kolika je verovatnoća da do operacije zaista dođe? (Ovo sam pitanje možda bezveze sastavila, ali svakako ne očekujem da neko gata, nego ako znate da je nekada, nekome...ili kako se nekome TO ponašalo pod takvom terapijom?)
3.šta da koristimo tokom terapija? Videla sam: velike kol.tečnosti, đumbir, zofran (čekati da nam ga prepišu ili kupiti-gde?), odmor i mir. Šta bi još trebalo?
U međuvremenu da kažem da tata već 10ak dana "gricka" semenke i na promenjenom režimu ishrane je, a od sutra počinje sa dodatnim b17 i pšeničnom travom. Koliko smo se "obrazovali" ovih dana, sve to ne bi trebalo da mu škodi, a i zdravom organizmu bi pomoglo, pa...
4.da li uraditi još jedan ct pre početka hemioter. (za upoređenje), a svakako je rečeno da se uradi posle ter.?
Izvinjavam se ako nekoga gnjavim, a zahvaljujem svakome ko ima da mi kaže bar po neko razmišljanje o ovome.
- Slavko_slavko
- Stalni član
videcete kad odete na terapiju,raspitajte se kad ponovo da dodjete...ne odredjuje se individualno osim ako su vrednosti niske pa se terapija odlozi,ima i toga...
na sledece pitanje ne bih smeo da odgovaram jer nisam kompetentna licnost za to...
ali ima smisla,smanjiti do odredjenih dimenzija,da bude lakse za operaciju i onda ga izvaditi...
ja licno nisam tokom terapija nista pio,posle sam koristio odredjene preparate u cilju detoksikacije(mada sam koristio jer su me roditelji primoravali inace ne bih to radio)...puno tecnosti da,da bi se citostatici sto pre izbacili iz organizma...
mislim da ne treba insistirati na skeneru jer je to nepotrebno zracenje i bacanje para(ne verujem da cete dobiti uput a i dugo se ceka na isti)...posle terapije da,kad je poslednji put radjen ct?
na sledece pitanje ne bih smeo da odgovaram jer nisam kompetentna licnost za to...

ja licno nisam tokom terapija nista pio,posle sam koristio odredjene preparate u cilju detoksikacije(mada sam koristio jer su me roditelji primoravali inace ne bih to radio)...puno tecnosti da,da bi se citostatici sto pre izbacili iz organizma...
mislim da ne treba insistirati na skeneru jer je to nepotrebno zracenje i bacanje para(ne verujem da cete dobiti uput a i dugo se ceka na isti)...posle terapije da,kad je poslednji put radjen ct?
Rađen ct odmah posle bronhoskopije, 5.januara. Mislila sam na taj dodatni, jer kao i svi ljudi, očekujem, verujem i nadam se da bi se mogao smanjiti i bez hemioterapije (jesam li luda?-jesam-ali, mislim da će mu što je izmenio način ishrane i to dodatno što uzima, čudesno pomoći i da će dr reći:neverovatno, ali smanjio se, haj"mo na operaciju!). Ako nisam rekla, jakooo me je strah da moj tata nije baš ni fizički (dijabet, arteroskleroza...) ni mentalno spreman na to što ga čeka. Ne znam ni da li smem da mu kažem (ni koliko) od toga što sam saznala o ht. A on o tome - NIŠTA ne zna!!!
Slavko, mnogo Vam hvala. Dok sam prevrtala ovde po forumu, našla sam Vas na puno mesta i želim da Vam izrazim i moje divljenje (iskreno!) i moje pozdrave. Vi ste veliki Čovek, kad možete da svakodnevno svraćate ovde i ne kažete:odoh, ne želim više da razmišljam o tome! A pomažete....
Slavko, mnogo Vam hvala. Dok sam prevrtala ovde po forumu, našla sam Vas na puno mesta i želim da Vam izrazim i moje divljenje (iskreno!) i moje pozdrave. Vi ste veliki Čovek, kad možete da svakodnevno svraćate ovde i ne kažete:odoh, ne želim više da razmišljam o tome! A pomažete....

- Slavko_slavko
- Stalni član
ajde malo da pametujem,mada nije bas pametno(veciti sam filozof) mislim da je bilo slucajeva da dodje do regresije bolesti ali da se to retko desava...sasvim je opravdano to sto mislite,tako sam i ja razmisljao:vau primio sam terapiju,sad kad odem na ct ima doktor da kaze:ma slavko,nema nista,idi kuci i kontrola za pola godine...
covek mora verovati da bi se izlecio,ne mora to biti vera u nesto uzviseno(ja nisam verovao u boga i ni sad ne verujem) samo sam verovao u izlecenje i da cu ozdraviti,to je najbitnije...a sta ste to saznali o ht?
nema na cemu,ne morate mi persirati jer ja tek sto sam postao punoletan...
ne uplicem se gde mi nije mesto,nije mi ni ovde jer nisam lekar,ali pokusavam da svojim iskustvom pomognem onima kojima je pomoc potrebna...hvala vama puno na lepim recima...
sta vam mogu savetovati: nemojte se predavati,pokusajte da dodjete do sto vise misljenja,ako imate mogucnosti i kod onkologa koji su na dobrom glasu,opet ce vam biti lakse da rasudjujete kada imate vise misljenja...
sve najbolje vam od srca zelim...

nema na cemu,ne morate mi persirati jer ja tek sto sam postao punoletan...

sve najbolje vam od srca zelim...

Nisam ništa "saznala" o ht, nego sam pročitala o ta dva otrova i o tome koji su efekti po ogranizam i kako se čovek oseća u toku terapija. Pa sam se uplašila. A moj bi otac, bojim se čak rekao: e pa ja to onda neću! Doslovce! Znam ga, isto reagujemo.
A Slavko, sad me je sramota (a verovatno bi bilo i mog oca) kad znam koliko si mlad! I šta ćeš da nosiš iz mladsti! Mislim, kakve traume. A to samo treba da ti pokaže kako na dalje da vodiš svoj život i kako da rangiraš prioritete.
Znaš šta sam negde pročitala (a čini mi se da je i neka narodna u pitanju)? Da je blagosloven onaj ko se razboli!!! (Onaj ko tačno zna o kojoj je umotvorini reč, i čijoj, neka mi se ne smeje, ako sam lupila. Hvala
) Groooozno zvuči, ali ako se malo razmisli, i nije bez pameti.
A Slavko, sad me je sramota (a verovatno bi bilo i mog oca) kad znam koliko si mlad! I šta ćeš da nosiš iz mladsti! Mislim, kakve traume. A to samo treba da ti pokaže kako na dalje da vodiš svoj život i kako da rangiraš prioritete.
Znaš šta sam negde pročitala (a čini mi se da je i neka narodna u pitanju)? Da je blagosloven onaj ko se razboli!!! (Onaj ko tačno zna o kojoj je umotvorini reč, i čijoj, neka mi se ne smeje, ako sam lupila. Hvala