Hemoterapija i dodaci ishrani
Hemoterapija i dodaci ishrani
Mama je dobila savete sta sme a sta ne da jede za vreme hemoterapije. Mene interesuje da li nekog uticaja mogu imati dodaci, tj. razni suplementi koji se mogu kupiti u raznim prodavnicama sportskih preparata.Konkretno su u pitanju blokatori ugljenih hidrata, L-karnitin i proteini.
Blokatori ugljenih hidrata blokiraju enzim koji u varenju razlaze skrob na slozene secere i tako oni ne ulaze u krvotok. Dobijeni su prirodno, iz opne belog pasulja. L-karnitin ucestvuje u metabolizmu masti, vodi masti do mitohondrija celije. Sto se tice proteina, imaju razlicit spektar aminokiselina, neki su obogaceni imunoglobulinom. Dobijaju se uglavnom iz surutke, ali neki imaju dodatne materije - vestacke zasladjivace i slicno. Moze li nesto od toga biti lose?
Da li umesto secera mogu da se koriste zasladjivaci? Kakva je situacija sa mineralima - da li se neki mineral preporucuju - npr. cink, hrom, kalcijum, selen...
Blokatori ugljenih hidrata blokiraju enzim koji u varenju razlaze skrob na slozene secere i tako oni ne ulaze u krvotok. Dobijeni su prirodno, iz opne belog pasulja. L-karnitin ucestvuje u metabolizmu masti, vodi masti do mitohondrija celije. Sto se tice proteina, imaju razlicit spektar aminokiselina, neki su obogaceni imunoglobulinom. Dobijaju se uglavnom iz surutke, ali neki imaju dodatne materije - vestacke zasladjivace i slicno. Moze li nesto od toga biti lose?
Da li umesto secera mogu da se koriste zasladjivaci? Kakva je situacija sa mineralima - da li se neki mineral preporucuju - npr. cink, hrom, kalcijum, selen...
Re: Hemoterapija i dodaci ishrani
Znam da mozda skrecem sa teme i da ne znam da dam odgovor na tvoje pitanje. Ali sam htela da te zamolim ako ti nije problem da podelis i sa nama sta su je tacno savetovali oko ishrane za vreme hemo. Da podelimo iskustva i znanje.
Hvala
Hvala
Zanimljivo... i ja sam razmisljala da odem do neke radnje za sportiste i raspitam se malo, narocito kada posle svakog ciklusa izgubi apetit i smrsa jos par kila, iako svaki put mislim da ne moze vise od ovoga
Bilo bi lepo da neko zna odgovor.

Bilo bi lepo da neko zna odgovor.
Savetovali su (u savetovalistu na institutu) sto manje belog brasna (hleba i peciva od njega), zatim soli i belog secera. Dakle, moze crni i drugi hleb kao npr. integralni, sa heljdom itd; moze zuti secer i morska so. Dalje, ne treba mnogo masti - nije da se trebaju potpuno izbaciti nego jesti manje, sa vremena na vreme se moze pojesti. Proteini su savetovani, kao npr. mleko jaja sir, nemasno meso itd. Jos je dobila i preporuku da ima 5 obroka dnevno i da pije sok od cvekle kupusa itd. Dalje je objasnjenje sto se tice "hemije" (kako je nutricionistkinja nazvala imunolin+ (sadrzi imunoglobulin i gljive, sto je mama i rekla)) bilo da nije potrebno nista osim onoga sto se nalazi u namiricama koje su preporucene. A u suprotnom, "napravicete haos u organizmu"; bukvalno se tako izrazila. Koliko ja razumem, ne zeli da se bavi time sta se nalazi u raznim dodacima i da li bi moglo imati uticaj na hemoterapiju. U stvari, ko zna da li bi uopste znala da da odgovor da li ljuske belog pasulja mogu imati uticaj na npr. lucenje nekih hormona itd.
Ono sto ja vidim iz njenih preporuka je da se ide na smanjenje ugljenih hidrata (kojima se jedino kancer hrani), zatim povecanja unosa proteina i manji unos masti. Razlog za vise proteina a manje masti je vreme potrebno da organizam pocne da koristi masti, tj. lakse ce iskoriscavati proteine. Dakle, moja ideja uopste nije losa - ako se dodatno smanje ugljeni hidrati (pomocu carb blokatora), zatim omoguci da se bolje koriste masti (l-karnitin ih vodi u mitohodrije), i na kraju povecati unos proteine nekim od mnogobrojnih proteinskih dodataka na bazi surutke.
Pitanje : zasto se mrsavi od hemo? Samo zbog gubitka apetita ili ...? I moja mama je izgubila par kila u poslednjih nekoliko dana. Valjda bi proteini i tu dobro dosli.
Ono sto ja vidim iz njenih preporuka je da se ide na smanjenje ugljenih hidrata (kojima se jedino kancer hrani), zatim povecanja unosa proteina i manji unos masti. Razlog za vise proteina a manje masti je vreme potrebno da organizam pocne da koristi masti, tj. lakse ce iskoriscavati proteine. Dakle, moja ideja uopste nije losa - ako se dodatno smanje ugljeni hidrati (pomocu carb blokatora), zatim omoguci da se bolje koriste masti (l-karnitin ih vodi u mitohodrije), i na kraju povecati unos proteine nekim od mnogobrojnih proteinskih dodataka na bazi surutke.
Pitanje : zasto se mrsavi od hemo? Samo zbog gubitka apetita ili ...? I moja mama je izgubila par kila u poslednjih nekoliko dana. Valjda bi proteini i tu dobro dosli.
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
ne treba preterivati...ja sam jeo sve zivo, meso, hleb, od povrca najvise luka i moj slucaj se ne podudara sa tim da se kancer hrani samo secerom jer-koliko sam secera jeo(cokolade, kolaci, bombone i sve ostalo) kod mene su tomori trebali da se prosire na ceo organizam a to se nije desilo...
dakle, smanjiti unos ali ne i izbaciti, jesti umereno i sve...treba organizmu snage da se bori...
dakle, smanjiti unos ali ne i izbaciti, jesti umereno i sve...treba organizmu snage da se bori...
Hvala sto si savete u vezi ishrane podelio sa svima nama.
A kao sto Slavko kaze, mojoj majci je isto tako savetovana umerenost i raznovrsnost ali nista odredjeno. Svelo se na sto vise, povrca i voca, kao i posnijeg mesa i slicno.
Jedino na sta joj je skrenuta paznja jesu seceri, zatim b vitamni kao i med (da, da med i ja sam se cudila) znaci to da izbegava. A da dodatno unosi, vitamine, A, E, C i selen.
Sto se tice tvoje ideje o carb blokatorima zaista ne znam da li sa tim da krenete ili mozda bolje ako razmisljas u tom pravcu da pokusate sa low carb namernicama pa na taj nacin da ogranicite unos ugljenih hidrata.
Svakako svaka nova i proverena informacija je dobrodosla.

A kao sto Slavko kaze, mojoj majci je isto tako savetovana umerenost i raznovrsnost ali nista odredjeno. Svelo se na sto vise, povrca i voca, kao i posnijeg mesa i slicno.
Jedino na sta joj je skrenuta paznja jesu seceri, zatim b vitamni kao i med (da, da med i ja sam se cudila) znaci to da izbegava. A da dodatno unosi, vitamine, A, E, C i selen.
Sto se tice tvoje ideje o carb blokatorima zaista ne znam da li sa tim da krenete ili mozda bolje ako razmisljas u tom pravcu da pokusate sa low carb namernicama pa na taj nacin da ogranicite unos ugljenih hidrata.
Svakako svaka nova i proverena informacija je dobrodosla.
U procesu varenja skrob prelazi u secer i tako se absorbuje. Ako ostane u obliku skroba nece se absorbovati.
Kancer se hrani samo secerima, zbog poremecaja metabolizma se ni taj proces ne odigrava normalno, tj. u mitohondrijama, nego se seceri fermentisu. Zatim prelaze u mlecnu kiselinu koja odlazi u jetru gde se transformise u glikozu. Glikozu zatim celije kancera ponovo koriste kao izvor energije. Ono sto se desava je da organizmu treba dodatna energija, konkretno jetri, tako da su ti polisaharidi (glukoze, frukktoze) iskoriscavani u jetri. Iz istog razloga verovatno ne bi bilo pametno potpuno prekinuti unos ugljenih hidrata. A to je ono sto je meni upravo palo na pamet, tj. ketonska dijeta. Osim problema koji nastaju od same dijete tog tipa (mnogo stetnih materija), problem bi verovatno bio i ishrana jetre koja u slucaju hemoterapije mora metabolisati stetne otrove same terapije i produkata procesa koji ona izaziva (izumrle celije). Ali, mislim da smanjenje unosa ugljenih hidrata definitivno nije losa ideja. Ne znam koji bi bio odgovor organizma, ali pretpostavljam da bi se odredjenim procesima stiglo do toga da se postepeno vise trose masne zalihe (smanjeno lucenje insulina, impuls telu da pocne da luci enzime odgovorne da ukljucuju masti). Onda to trosenje masti pospesiti L-karnitinom. Cak sam razmisljao i o kompleksin topljacima zasnovanim na holinu i inozitolu. Problem koji se tu javlja je njihova potencijalni uticaj na hormone, tj. da li bi neki sastajak pospesio lucenje estrogena i prostagladina (na primer lecitin). U savetovalistu se ovim niko ne bavi. Teorijski, ako bi se unos ugljenih hidrata priblizio nuli, uz ishranu celija zasnovanoj na proteinima i mastima uz pomoc "hemije", to bi bilo stanje najblize stanju ketonske dijete. To je izvodljivo i ne samo teorijski. Koliko bi maligne celije mogle da prezive u tim uslovima? U normalnim uslovima (bez prisustva hemo otrovnih supstanci) mozda dugo; u uslovima kada su napadnute ....?Slavko_slavko napisao:ne treba preterivati...ja sam jeo sve zivo, meso, hleb, od povrca najvise luka i moj slucaj se ne podudara sa tim da se kancer hrani samo secerom jer-koliko sam secera jeo(cokolade, kolaci, bombone i sve ostalo) kod mene su tomori trebali da se prosire na ceo organizam a to se nije desilo...
Med je prost secer, direkto bi hranio maligne celije ....Daenerys napisao:Hvala sto si savete u vezi ishrane podelio sa svima nama.![]()
Jedino na sta joj je skrenuta paznja jesu seceri, zatim b vitamni kao i med (da, da med i ja sam se cudila) znaci to da izbegava.
Da li je neko koristio koenzim Q10 kao zastitu srca? Koje su doze najbolje?
Zeleni caj sadrzi aminokiselinu L-theonin koja povecava kolicinu leka u malignim celijama. U nekim studijama se pokazalo da konkretno kod primene antraciklina deluje vrlo dobro, kolicina leka se u losim celijama povecala 2,6 puta, tumor je izgubio 60% tezine. Sa nekim drugim citostaticima se ne sme koristiti (i jedan i drugi gube dejstvo pri istovremenoj upotrebi). Da li neko ima iskustva ili zna sta kazu na institutu?
Zeleni caj sadrzi aminokiselinu L-theonin koja povecava kolicinu leka u malignim celijama. U nekim studijama se pokazalo da konkretno kod primene antraciklina deluje vrlo dobro, kolicina leka se u losim celijama povecala 2,6 puta, tumor je izgubio 60% tezine. Sa nekim drugim citostaticima se ne sme koristiti (i jedan i drugi gube dejstvo pri istovremenoj upotrebi). Da li neko ima iskustva ili zna sta kazu na institutu?
Au Gorane, mislim da si ti usao dublje u to od bilo kog onkologagorank07 napisao:Da li je neko koristio koenzim Q10 kao zastitu srca? Koje su doze najbolje?

Svaka cast, sa paznjom pratim.
Doktorka rekla moze sve, i Q10 i zeleni caj! Eto, ko god se misli da li sme ili ne, sada zna!
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
i veoma cesto sadrze salmonelu koja, ukoliko se "zapati", moze dodatno iscrpeti organizam koji je ionako oslabljen od hemoterapija...upravo iz tog razloga je preporucljivo konzumirati jaja koja su prethodno termicki obradjena, bez obzira da li se radi o kokosijim, prepelicjim ili nojevim jajima... 

Mami su preporucili caj od nevena. Da li moze uticati na terapiju (Taxotera) ?
Prodajem kutiju Orthomol Immuna koji se koristi za jacanje imunitea tokom primanja hemoterapije ili zracenja.
Kupljen je u Nemackoj.
Mojoj mami je dosta pomogao tokom primanja hemoterapije.
Link o kome mozete procitati vise je http://www.orthomol.com/desktopdefault. ... 25_read-3/
Kupljen je u Nemackoj.
Mojoj mami je dosta pomogao tokom primanja hemoterapije.
Link o kome mozete procitati vise je http://www.orthomol.com/desktopdefault. ... 25_read-3/
PROBLEM PRED HEMO-TERAPIJU
u vezi mog oca, pre 2 nedelje je izasao iz bolnice a pre toga je skoro mesec dana imao dren u plucima
vadili su mu vazduh iz pluca, inace ima tumor na plucima (krupnocelijski)
sedimentacija 60
WBC: 13,50 G/L (3,4-9,7) leukociti
Lym#: 1,7 G/L (0,7-4,4)
Mid#: 0,4 G/L (0,1-1,1)
Grn#: 11,4 G/L (1,5-7,0)
Lym#: 13% (20-46)
Mid#: 3% (2-12)
Grn#: 84% (44-72)
RBC: 4,78 T/L (4,34-5,72) eritruciti
HGB: 131 g/L (138-175) hemoglobin
HCT: 0,397 L/L (0,415-0,530) hematokirit
MCV: 83,1 fL (83,0-97,2)
MCH: 27,4 pg (27,4-33,9)
MCHC: 331 g/L (320-360)
RDW: 11,3% (10,6-14,0)
PLT: 248 G/L (158-424)
PCT: 2,0 mL/L (1,5-3,2)
MPV: 8,0 fL (6,8-10,4)
PDW: 0,128 (0,100-0,160)
Glukoza 5,5 mmol/L (4,1-6,4)
Fibrinogen: 4,6 g/L (2-4)
Urea: 3,3 mmol/L (2,1-7,1)
Kreatinin: 52 umol/L (57-113) ----------- LOW
Mokracna kis: 346 umol/L (208-430)
Holesterol: 3,6 mmol/L (3,0-5,2)
Trigliceridi: 0,9 mmol/L (0,4-1,7)
Gvozdje: 6,7 umol/L (8,1-32,6) ----------- LOW
AST: 25 IU/L (0-39)
ALT: 36 IU/L (0-41)
SVAKA POMOC JE DOBRO DOSLA, KAKO OVO DA REGULISEMO ?
u vezi mog oca, pre 2 nedelje je izasao iz bolnice a pre toga je skoro mesec dana imao dren u plucima
vadili su mu vazduh iz pluca, inace ima tumor na plucima (krupnocelijski)
sedimentacija 60
WBC: 13,50 G/L (3,4-9,7) leukociti
Lym#: 1,7 G/L (0,7-4,4)
Mid#: 0,4 G/L (0,1-1,1)
Grn#: 11,4 G/L (1,5-7,0)
Lym#: 13% (20-46)
Mid#: 3% (2-12)
Grn#: 84% (44-72)
RBC: 4,78 T/L (4,34-5,72) eritruciti
HGB: 131 g/L (138-175) hemoglobin
HCT: 0,397 L/L (0,415-0,530) hematokirit
MCV: 83,1 fL (83,0-97,2)
MCH: 27,4 pg (27,4-33,9)
MCHC: 331 g/L (320-360)
RDW: 11,3% (10,6-14,0)
PLT: 248 G/L (158-424)
PCT: 2,0 mL/L (1,5-3,2)
MPV: 8,0 fL (6,8-10,4)
PDW: 0,128 (0,100-0,160)
Glukoza 5,5 mmol/L (4,1-6,4)
Fibrinogen: 4,6 g/L (2-4)
Urea: 3,3 mmol/L (2,1-7,1)
Kreatinin: 52 umol/L (57-113) ----------- LOW
Mokracna kis: 346 umol/L (208-430)
Holesterol: 3,6 mmol/L (3,0-5,2)
Trigliceridi: 0,9 mmol/L (0,4-1,7)
Gvozdje: 6,7 umol/L (8,1-32,6) ----------- LOW
AST: 25 IU/L (0-39)
ALT: 36 IU/L (0-41)
SVAKA POMOC JE DOBRO DOSLA, KAKO OVO DA REGULISEMO ?
Odlicna tema, jer svako ko se nadje pred pocetkom dobijanja hemoterapije, ima ova pitanja. A odgovor vam niko ne daje ili ne adekvatan.
Volela bih kada bi se javio neko ko zaista poznaje hemiju i kako se sta odrazava u kombinaciji.
Ja, za razliku od vas, nisam dobila nikakva uputstva, vec je receno da ishrana bude uravnotezena. I pokusavala sam da koristim raznovrsnu hranu, koliko je to moguce, jer tokom terapije imate i mucnine i povracanja, tako da ne mozete ni da jedete bas sve sto zelite.
Sa dodacima sam imala dilemu, i posto nisam nasla adekvatne odgovore, nista nisam koristila, za svaki slucaj, jer ako se vec patim sa tom hemijom, bar da joj ne umanjim dejstvo.
Mrsavljenje mislim da nije od hemoteraije, mada je i to individualno.
Ja ni gram nisam smrsala tokom terapije, iako sam zelela, jer sam se ugojila za vreme bolesti. Celog zivota sam imala izmedju 55 i max 60 kg, a sada imam 72kg. Jela sam normalno, povracala, i nakon opovracanja nastavljala normalno da jedem. Znaci, individualno je kako ce ko proci.
I ubedjena sam da sam pokvarila svoj metabolizam takvim eksperimentalnim dijetama.
Naime, kada sam saznala dijagnozu, imala sam svojih normalnih 55kg i neko mi je rekao da probam sa Brojsovom dijetom (sok od cvekle, sargarepe i rotkvice), s tim sto sam uz to ipak jela ribu na pari i belo meso na rostilju, bez hleba, bez secera i mleka. Nakon mesec dana ja sam pala na 52kg i izgledala jos bolesnija i nemocnija.
Prekinula sam sa dijetom i nastavila da se hranim kao celog zivota, umereno. Ali i pored toga, ja sam dobijala na tezini, tako dda sada imam 72kg i ne mogu da skinem ni gram, jer mi lekari ne dozvoljavaju dijetu, jer sam malokrvna, a i ja se, nakon prethodnog iskustva, bojim da opet ne napravim haos u organizmu.
Zato mislim da treba sa tim novim nacinima ishrane biti oprezan i samo neko strucan bi trebalo da odredi sta dodavaati.
Na zalost, time se malo ko bavi, ako ih ima, neka se jave, jer je nama to i bukvalno od zivotne vaznosti.
Volela bih kada bi se javio neko ko zaista poznaje hemiju i kako se sta odrazava u kombinaciji.
Ja, za razliku od vas, nisam dobila nikakva uputstva, vec je receno da ishrana bude uravnotezena. I pokusavala sam da koristim raznovrsnu hranu, koliko je to moguce, jer tokom terapije imate i mucnine i povracanja, tako da ne mozete ni da jedete bas sve sto zelite.
Sa dodacima sam imala dilemu, i posto nisam nasla adekvatne odgovore, nista nisam koristila, za svaki slucaj, jer ako se vec patim sa tom hemijom, bar da joj ne umanjim dejstvo.
Mrsavljenje mislim da nije od hemoteraije, mada je i to individualno.
Ja ni gram nisam smrsala tokom terapije, iako sam zelela, jer sam se ugojila za vreme bolesti. Celog zivota sam imala izmedju 55 i max 60 kg, a sada imam 72kg. Jela sam normalno, povracala, i nakon opovracanja nastavljala normalno da jedem. Znaci, individualno je kako ce ko proci.
I ubedjena sam da sam pokvarila svoj metabolizam takvim eksperimentalnim dijetama.
Naime, kada sam saznala dijagnozu, imala sam svojih normalnih 55kg i neko mi je rekao da probam sa Brojsovom dijetom (sok od cvekle, sargarepe i rotkvice), s tim sto sam uz to ipak jela ribu na pari i belo meso na rostilju, bez hleba, bez secera i mleka. Nakon mesec dana ja sam pala na 52kg i izgledala jos bolesnija i nemocnija.
Prekinula sam sa dijetom i nastavila da se hranim kao celog zivota, umereno. Ali i pored toga, ja sam dobijala na tezini, tako dda sada imam 72kg i ne mogu da skinem ni gram, jer mi lekari ne dozvoljavaju dijetu, jer sam malokrvna, a i ja se, nakon prethodnog iskustva, bojim da opet ne napravim haos u organizmu.
Zato mislim da treba sa tim novim nacinima ishrane biti oprezan i samo neko strucan bi trebalo da odredi sta dodavaati.
Na zalost, time se malo ko bavi, ako ih ima, neka se jave, jer je nama to i bukvalno od zivotne vaznosti.