Poštovani,
Moja majci je u decembru 2010. postavljena dijagnoza Glioblastoma Multiforme. Tumor je bio na vrlo povoljnom mestu (iza desne slepoočnice, odmah uz lobanju), otklonjen je u potpunosti (makar makroskopski). Terapiju je nastavila zračnom terapijom i temozolomidom. Za to vreme, pa sve do marta ove godine, primala je i eksperimentalnu terapiju Cilengitidom u okviru CORE studije. U decembru 2011. kontrolni MRI je pokazao izvesnu nepravilnost za koju se sumnjalo da je postradijalna nekroza i/ili oteklina. Zbog toga je počela da prima deksametazon koji je na početku smanjio tu nepravilnost a kasnije nije uticao na nju. U martu, na novom MRI je zaključeno da se radi o recidivu tumora i tada je isključena iz CORE studije i prekinula sa terapijom Cilengitidom. Operacija sada nije moguća. Proteklih mesec i malo duže je na simptomatskoj terapiji. Konzilijum neurohirurgije na KCS je rekao da od ponedeljka kreće lečenje BCNU-om.
Pronašao sam danas razne tekstove i radove na temu takozvanog gama noža (Gamma Knife) i primetio uglavnom pozitivne komentare. Takođe, ima dosta radova i slučajeva lečenja multiformnog glioblastoma koji se vratio nakon relativno slične terapije kao što je ova (zračna terapija i TMZ). RZZO ima ugovor sa bolnicom "Adžibadem" u Istanbulu i postoji opcija besplatnog lečenja naših pacijenata tamo. Zanima me zašto nas niko od doktora na Institutu za neurohirurgiju KCS nije obavestio o tome pa bih voleo da mi kažete da li mislite da ima smisla prići doktorima sa pričom o ovoj terapiji i uopšte da li se ovaj aparat koristi za lečenje multiformnog glioblastoma.
Svaka informacija je vrlo poželjna i dobrodošla.
Unapred hvala,
Damjan
Reference:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/108338 ... -od-tumora
http://www.hindawi.com/journals/crim/2012/545492/
Gamma knife
Re: Gamma knife
Konkretnije, zanima me najviše koji su kriterijumi pri odlučivanju da li je neko kandidat za operaciju gama nožem ili nije.
Re: Gamma knife
I gamma knife i cyber knife koriste zracenje, samo ga bolje ciljaju i mogu da daju vecu dozu naa zeljeno mesto od konvencionalnog zracenja na linearnom akceleratoru. S obzirom da je tvoja mama vec zracena i da tkivo "pamti" ranije primljenu dozu, nisam siguran da bi ona sad mogla da primi punu dozu koja bi bila potrebna da se tumor unisti. Najbolje je da direktno kontaktiras Acibadem /izguglaj/, posaljes im dokumentaciju i pitas ih da li dolazi u obzir. Prema onome sto sam video na netu lecenje tamo kosta oko 7000 evra /cyberknife/, sto jeste puno para ali nije nedostizno. Dok ti docekas da ti nase komisije nesto odobre, bice kasno. Proveri samoinicijativno, pisi im i vidi sta ce ti reci.