Dojka

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Dojka

Post od girl_from_nowhere »

Moze li mi neko protumaciti sledece nalaze

Nativna mamografija obe dojke u dva pravca:
-inicijalna-

Radjala. Postmenopauzna
Obe dojke simetricne po velicni i strukturi. Struktura mesovita, mada preovladjuje lipomatozno tkivo, dok je glandularno tkivo u GSK. ACR 2.
Obostrano vise kalcifikovanih mikrocista
Levo retromamilarno makrokalcifikat vel. 10mm koji odgovara involutivnom fibroadenomu.
Desno u GSK ovalna nejasno ogranicena senka vel. 18mm x 15mm sa diskretnim kracim spikularnim produzecima, a sredisno u promeni nekoliko mikrokalcifikata.
U desnoj aksili nekoliko uvecanih limfnih cvorova

BI RADS 4c I.dex BI RADS 2 I.sin

Eho dojki:

Radjala. Postmenopauzna.
Obe dojke vec opisane strukture. ACR 2.
U GSK desne dojke u predelu palpabilne promene izdvaja se hipoehogena solidna lezija vertikalne orijentacije, neravnih kontura, sa nekoliko mikrokalcifikata sredisno i sa atenuacijom UZ snopa posteriorno.
Obe aksile sa nekoliko uvecanih lipomatozno izmenjenih limfnih cvorova vel. 12-20 mm.

BI RADS 5.

Interesuje me da li nesto od ovoga moze da uputi na maligni tumor. Hvala unapred
misty
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:28 pm

Re: Dojka

Post od misty »

Ne razumem se bas mnogo, i ja imam slican problem i niko da mi se javi samo pogledaju, kazi mi sta ti je rekao lekar, da li treba da se javis onkologu
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

To su mamini rezultati, ona je to napipala i otisla kod onkologa gde je dobila uput za mamograf a tu su joj dali za EHO. Eto to je sad uradjeno i nista joj nisu rekli sem da se javi onkohirurgu... Sto ne zvuci pozitivno :(
misty
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:28 pm

Post od misty »

Ne mora da znaci da je gadno ako mora da se javi onkohirurgu, nekad oni to rade samo preventivno. Ja imam isti problem sa mamom, samo ona je bila na mamografiji i tamo su nasli neko nepravilno podru;je fibroynih trka i savetovali odlazak kod onkologa, koji je zakazan tek za 02.10 i ja cu dotle presvisnuti, tako da te razumem skroz i zao mi je sto ne mogu da ti pomognem
stolica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 06, 2009 5:10 pm

Post od stolica »

Da li neko moze da mi kaze kome da se obratim za pregled dojki? Da li mogu zaobici lekara opste prakse i otici kod nekog specijaliste (kojeg) ili je uput neophodan? Nisam napipala nikakvu kvrzicu ali povremeno imam mlecno beli iscedak i osecaj tezine i nelagodnosti kao da u grudima ima mleka a ne dojim vec dve-tri godine.. Da li neko ima slicne simptome ili zna sa je u pitanju? Unapred hvala!
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

dakle,meni su rekli da je tolerancija uvecanih limfnih cvorova do 10 mm,sve preko toga treba ocistiti...kao muskarac nemam problema sa dojkama,ali u aksilama i subkarinalno sam imao uvecane limfatike...
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

stolica napisao:Da li neko moze da mi kaze kome da se obratim za pregled dojki? Da li mogu zaobici lekara opste prakse i otici kod nekog specijaliste (kojeg) ili je uput neophodan? Nisam napipala nikakvu kvrzicu ali povremeno imam mlecno beli iscedak i osecaj tezine i nelagodnosti kao da u grudima ima mleka a ne dojim vec dve-tri godine.. Da li neko ima slicne simptome ili zna sa je u pitanju? Unapred hvala!
Proverite prolaktin i idite na UZ dojki.
stolica
Novi član
Novi član

Post od stolica »

joni napisao:
stolica napisao:Da li neko moze da mi kaze kome da se obratim za pregled dojki? Da li mogu zaobici lekara opste prakse i otici kod nekog specijaliste (kojeg) ili je uput neophodan? Nisam napipala nikakvu kvrzicu ali povremeno imam mlecno beli iscedak i osecaj tezine i nelagodnosti kao da u grudima ima mleka a ne dojim vec dve-tri godine.. Da li neko ima slicne simptome ili zna sa je u pitanju? Unapred hvala!
Proverite prolaktin i idite na UZ dojki.
Hvala na savetu. Kod kog specijaliste treba da se obratim za to. Da li se te analize i UZ rade privatno? Jel mi mozete malo pojasniti kakva je to provera u pitanju. Veliki sam laik sto se tice medicine :(
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Ako ste iz Beograda idite do N.Fronta tamo se rade hormonske analize a isto tako mozete da uradite i u nekoj privatnoj laboratoriji. Izvadice vam krv i to je to. Sto se tice dojki mozete da odete kod vaseg ginekologa i da trazite da vam uradi UZ ako je za to obucen ili i to mozete uraditi negde privatno.
stolica
Novi član
Novi član

Post od stolica »

Hvala puno Joni

Nisam iz Beograda ali sad mi je mnogo jasnije gde i kako dalje. Pozdrav!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ne mora da znaci da je gadno ako mora da se javi onkohirurgu, nekad oni to rade samo preventivno. Ja imam isti problem sa mamom, samo ona je bila na mamografiji i tamo su nasli neko nepravilno podru;je fibroynih trka i savetovali odlazak kod onkologa, koji je zakazan tek za 02.10 i ja cu dotle presvisnuti, tako da te razumem skroz i zao mi je sto ne mogu da ti pomognem
Sta ste uradili u medjuvremenu? Mojoj mami je hirurg (normalan :roll: ) napipao dojku i pretpostavlja da je u pitanju fibroadenom koji mora hitno da se vadi jer moze da preraste u rak :(
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

:)

Fibroadenom je benigna vrsta tumora, koji moze ali ne mora da se razvije u bilo shta zlocudno, bitno je kontrolisati stanje, ici na UZ svakih 3,4 meseca i ne stresati se oko toga, poshto je stres ipak jedini glavni krivac za bilo koje promene na dojkama kod zena. A ja trenutno ne poznajem nijednu zensku osobu koja nema ovakvu vrstu promene u tkivu dojke, nazalost.

I dojka moze da se izpalpira, prepipa dok napipati neshto je vec termin koji nije medicinski u ovom sluchaju :) verujem da je lapsus ali mi je bilo slatko :)

Verujem da je i lekar koji je radio preglede savetovao kontrolni pregled za par meseci, a vi ako vam treba potvrda mozete sada da jurite onkologe i josh lekara, iako iz lichnog iskustva znam da ce to samo povecati stres i kod vas i vashe majke. Ako vam treba iskusan onkolog javite se na pp!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori