dijagnoza: chondrosarcoma mesenchymale.st

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dixichick
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 10:08 pm

dijagnoza: chondrosarcoma mesenchymale.st

Post od dixichick »

Moj mali necak, devetogodisnji sin moje sestre operisan je prije deset dana na Tirsovoj. Dijagnoza je bila chondrosarcoma mesenchymale.st ili maligni tumor hrskavice.Tumor je pronadjen na vratu i u potpunosti je uklonjen.
Kako sam uspjela na internetu da pronadjem, to je veoma rijedak oblik raka, toliko rijedak da se malo koji doktor u svojoj karijeri susretne sa takvom dijagnozom.

Svi smo jako uplaseni i puno smo tuzni, ne znamo sta da ocekujemo ni cemu da se nadamo.
Molim sve koji nesto znaju o ovoj vrsti raka, koji mozda poznaju nekog sa istom ili slicnom dijagnozom da napisu nesto, da podjele informaciju, iskustvo ili bilo sta.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Kao prvo nesmete da budete uplaseni i tuzni morate biti jaki i pribrani,
maligna bolest kao i svaka druga sto je retka, pa Boze moj......

Dobra vest je da je tumor u potpunosti uklonjen i da je dete operisano u najboljoj mogucoj ustanovi.O lekarima iz UDK u Tirsovoj imam samo reci hvale.Samo napred i glavu gore, strah i tuga moraju odmah prestati jer nikom dobra nisu doneli.

Dok se neko od nasih forumskih lekara ne javi, pozdrav i svaku mogucu srecu zelim.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ova vrsta tumora hrskavice je vise nego retka, i kao sto ste i sami rekli mnogi onkolozi se nikada sa njim ne susretnu.
mislim da nema svrhe da vam objasnjavam mehanizam nastanka, u osnovi je (kao i kod ostalih maligniteta) geneticka mutacija.
vas mali poznanik je nesto mladji nego sto je uobicajeno, bolest obicno pogadja u uzrastu 15- 25 godina, i kasnije postoji jos jedan pik posle 74. godine zivota. posto nema mnogo iskustava, tj. najveca studija o ovom oboljenju je izvedena sa moramo reci samo 23 pacijenta, doslo se do preporuke da se koristi protokol za jedan drugi malignitet hrskavice koji se javlja u decijem dobu - juingov sarkom. vazno je odstranjivanje kompletne tumorske mase, a eventualne metastaze napadaju pluca i vidljive su na CT-u koji treba uraditi pre operacije. nakon operacije se daje hemioterapija, a pacijent koji uspesno odgovori na terapiju mora tokom CITAVOG ZIVOTA da ide na redovne kontrole jer je moguce ponovno javljanje nakon mnogo godina.
dixichick
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 10:08 pm

Post od dixichick »

Zelim da sa zahvalim i bobansu1983 i drbgd-u na odgovoru. Vjerovatno i ne mozete da pretpostavite koliko mi to znaci ( vase odgovore su procitali i roditelji malog pacijenta)
Jer informacije koje nadjes na stranim sajtovima su korisne ali ne moze se porediti s tim kada rijeci podrske i korisnu informaciju procitas na svom srpskom jeziku od svojih sunarodnika. Hvala vam!

Djecak je snimak pluca radio i prije i nakon operacije i taj nalaz je skroz uredan, juce je radjena i magnetna rezonanca i koliko smo uspjeli iz zakljucka da protumacimo i taj nalaz je dobar. On ce veceras ponovo u Beograd . . .

Pocetni sok i tugu zamjenila je nada . . .

Ukoliko imate jos neke spoznaje o ovoj dijagnozi molim vas pisite . . .
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

drbgd napisao:ova vrsta tumora hrskavice je vise nego retka, i kao sto ste i sami rekli mnogi onkolozi se nikada sa njim ne susretnu.
mislim da nema svrhe da vam objasnjavam mehanizam nastanka, u osnovi je (kao i kod ostalih maligniteta) geneticka mutacija.
vas mali poznanik je nesto mladji nego sto je uobicajeno, bolest obicno pogadja u uzrastu 15- 25 godina, i kasnije postoji jos jedan pik posle 74. godine zivota. posto nema mnogo iskustava, tj. najveca studija o ovom oboljenju je izvedena sa moramo reci samo 23 pacijenta, doslo se do preporuke da se koristi protokol za jedan drugi malignitet hrskavice koji se javlja u decijem dobu - juingov sarkom. vazno je odstranjivanje kompletne tumorske mase, a eventualne metastaze napadaju pluca i vidljive su na CT-u koji treba uraditi pre operacije. nakon operacije se daje hemioterapija, a pacijent koji uspesno odgovori na terapiju mora tokom CITAVOG ZIVOTA da ide na redovne kontrole jer je moguce ponovno javljanje nakon mnogo godina.
Sve je ovo OK samo imperativ lecenja sarkoma je kompletna hirurska ekscizija maligniteta,manja tumorska masa ,nizi gradus,distalne lokalizacije,odsustvo sekundarnih depozita u plucima sugerisu bolju prognozu.U principu samo kod osteosarkoma i sarcoma Ewing postoji dobar odgovor na HT(nista zacudjujuce obzirom da su ova dva tipa najagresivniji),ostali tumori su manje ili vise hemio radio rezistentni.I da Sa Ewing je tumor porekla kostane srzi ne hrskavice.
Odgovori